Jonglam mai demult cu ideea să încerc rețeta de musaca și varianta cu vinete se potrivește cel mai bine acestui sezon. Urmează și cea cu cartofi, poate dovlecei, deci urmează...:) Oricum ideea este aceeași și cu siguranță nu voi schimba ingredientele de bază.
Eu nu sunt fan musaca, dar acum chiar am avut poftă și după multe căutări după rețeta de musaca de vinete pe site-urile culinare românești am ajuns să fac varianta mea proprie. Am combinat aici mai multe idei care mi-au părut reușite și în plus cum cred că ar fi și mai practic, rapid, sănătos, și neapărat gustos.
Puteți pregăti ingredientele în etape și într-una din zile să le combinați cum vă place. Să știți că vinetele gratinate se congelează foarte bine, puteți să vă faceți și rezerve pentru iarnă.
Să o încercați neapărat, straturile de carne cu legume și toate astea acoperite cu sosul alb... este absolut delicios!
Ingredientele sunt pentru o tavă dreptunghiulară adâncă și mare, aproximativ 20x30cm.
Vinetele le tăiați felii, cam de 5-7mm grosime, le ungeți ușor cu pensula de ulei.
Le rumeniți bine pe ambele părți pe tavă grill.
Dacă nu aveți grill, le puteți prăji în ulei dar vor absorbi foarte mult din acesta și va fi ceva mai uleioasă musacaua.
Vinetele se lasă la răcorit, sau puteți să le faceți cu o zi înainte, sau congela.
Acum ne apucăm să facem compoziția de carne.
Calim într-o tigaie ceapa cu puțin ulei.
Apoi adăugați carnea tocată și o amestecați periodic, să desfaceți cocoloașele care se formează.
Carnea o lăsați în tigaie până se cam evaporă toată zeama din ea și începe să se rumenească.
Atunci adăugați 3-4 roșii tăiate cubulețe (sau folosiți roșii din conservă).
Amestecați periodic și mai lăsați pe foc cam 10 minute.
La urma adăugați 1 linguriță de pastă de ardei/roșii, amestecați bine, mai lăsați 2 minute pe foc.
Apoi potriviți de sare și piper după gust, închideți focul și lăsați carnea la o parte până se răcorește bine.
Cam așa arată a mea la final, după ce am închis focul.
După ce s-a răcit carnea, efectiv înainte să vă apucați să montați musacaua, adăugați în ea 2 ouă și amestecați bine.
Sosul Bechamel îl pregătiți după rețeta de pe site, sau după rețeta dvs preferată.
Recomand să-l faceți pe acesta chiar când începeți să lucrați la musaca, să fie fierbinte când îl turnați deasupra. Așa, e ceva mai lichid și va pătrunde mai bine prin stratul de carne și legume.
Și ne apucăm efectiv de montat musacaua:
- luați o tavă adâncă de cuptor
- puneți un strat de vinete
- apoi jumătate din cantitatea de carne peste el
Apoi tăiați roșiile felii și le aranjați peste stratul de carne.
Iarăși punem un strat de vinete.
Apoi cealaltă jumătate din carne și încă un strat de roșii.
Deci roșiile sunt ultimele care le puneți în tavă.
Turnați sosul Bechamel peste roșii și puneți tava la cuptor preîncălzit la 200 grade pentru 20 de minute.
După acest timp deschideți cuptorul și presărați puțin cașcaval deasupra.
Eu nu aș mai face asta data viitoare, dar asta depinde de preferințele fiecăruia.
Mai lăsați 10 minute la cuptor.
După ce este gata și o scoateți din cuptor lăsați cam 15-20 de minute să se pătrundă bine, apoi porționați și serviți.
Aici aveți și o secțiune delicioasă.
Când e rece se taie ceva mai frumos și mai drept dar așa proaspătă e mai delicioasă.
Și o poză bonus cu micul meu "ajutor" și asistent în bucătărie :)
Poftă Bună!
Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.
Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.