Musaca de vinete

Jonglam mai demult cu ideea să încerc rețeta de musaca și varianta cu vinete se potrivește cel mai bine acestui sezon. Urmează și cea cu cartofi, poate dovlecei, deci urmează...:) Oricum ideea este aceeași și cu siguranță nu voi schimba ingredientele de bază.

Eu nu sunt fan musaca, dar acum chiar am avut poftă și după multe căutări după rețeta de musaca de vinete pe site-urile culinare românești am ajuns să fac varianta mea proprie. Am combinat aici mai multe idei care mi-au părut reușite și în plus cum cred că ar fi și mai practic, rapid, sănătos, și neapărat gustos.

Puteți pregăti ingredientele în etape și într-una din zile să le combinați cum vă place. Să știți că vinetele gratinate se congelează foarte bine, puteți să vă faceți și rezerve pentru iarnă.

Să o încercați neapărat, straturile de carne cu legume și toate astea acoperite cu sosul alb... este absolut delicios!

Ingredientele sunt pentru o tavă dreptunghiulară adâncă și mare, aproximativ 20x30cm.

Semipreparate
600 g
adică 1 porție
Ingrediente
Vinete
2 kg
   
Carne tocată amestec (vită/porc)
1 kg
recomand să luați carne și s-o tocați acasă, să știți sigur că nu este plină de grăsime, șorici, etc.
Roșii
2 kg
pentru sos și pentru straturi, opțional mai puteți adăuga 1 linguriță de pastă de tomate/ardei
Ceapă albă
1 buc
   
Ouă
2 buc
   
Cașcaval
100 g
opțional, musacaua se va rumeni bine și numai cu sosul Bechamel deasupra
Ulei de floarea-soarelui
50 ml
   
Sare, piper
1 lingurita
după gust
Pași de urmat
Pas 1

Vinetele le tăiați felii, cam de 5-7mm grosime, le ungeți ușor cu pensula de ulei.

Musaca de vinete - Pas 1
Pas 2

Le rumeniți bine pe ambele părți pe tavă grill.

Dacă nu aveți grill, le puteți prăji în ulei dar vor absorbi foarte mult din acesta și va fi ceva mai uleioasă musacaua.

Vinetele se lasă la răcorit, sau puteți să le faceți cu o zi înainte, sau congela.

Musaca de vinete - Pas 2
Pas 3

Acum ne apucăm să facem compoziția de carne.

Calim într-o tigaie ceapa cu puțin ulei.

Musaca de vinete - Pas 3
Pas 4

Apoi adăugați carnea tocată și o amestecați periodic, să desfaceți cocoloașele care se formează.

Musaca de vinete - Pas 4
Pas 5

Carnea o lăsați în tigaie până se cam evaporă toată zeama din ea și începe să se rumenească.

Atunci adăugați 3-4 roșii tăiate cubulețe (sau folosiți roșii din conservă).

Amestecați periodic și mai lăsați pe foc cam 10 minute.

Musaca de vinete - Pas 5
Pas 6

La urma adăugați 1 linguriță de pastă de ardei/roșii, amestecați bine, mai lăsați 2 minute pe foc.

Apoi potriviți de sare și piper după gust, închideți focul și lăsați carnea la o parte până se răcorește bine.

Musaca de vinete - Pas 6
Pas 7

Cam așa arată a mea la final, după ce am închis focul.

Musaca de vinete - Pas 7
Pas 8

După ce s-a răcit carnea, efectiv înainte să vă apucați să montați musacaua, adăugați în ea 2 ouă și amestecați bine.

Musaca de vinete - Pas 8
Pas 9

Sosul Bechamel îl pregătiți după rețeta de pe site, sau după rețeta dvs preferată.

Recomand să-l faceți pe acesta chiar când începeți să lucrați la musaca, să fie fierbinte când îl turnați deasupra. Așa, e ceva mai lichid și va pătrunde mai bine prin stratul de carne și legume.

Musaca de vinete - Pas 9
Pas 10

Și ne apucăm efectiv de montat musacaua:

- luați o tavă adâncă de cuptor

- puneți un strat de vinete

- apoi jumătate din cantitatea de carne peste el

Musaca de vinete - Pas 10
Pas 11

Apoi tăiați roșiile felii și le aranjați peste stratul de carne.

Musaca de vinete - Pas 11
Pas 12

Iarăși punem un strat de vinete.

Musaca de vinete - Pas 12
Pas 13

Apoi cealaltă jumătate din carne și încă un strat de roșii.

Deci roșiile sunt ultimele care le puneți în tavă.

Musaca de vinete - Pas 13
Pas 14

Turnați sosul Bechamel peste roșii și puneți tava la cuptor preîncălzit la 200 grade pentru 20 de minute.

Musaca de vinete - Pas 14
Pas 15

După acest timp deschideți cuptorul și presărați puțin cașcaval deasupra.

Eu nu aș mai face asta data viitoare, dar asta depinde de preferințele fiecăruia.

Mai lăsați 10 minute la cuptor.

Musaca de vinete - Pas 15
Pas 16

După ce este gata și o scoateți din cuptor lăsați cam 15-20 de minute să se pătrundă bine, apoi porționați și serviți.

Musaca de vinete - Pas 16
Pas 17

Aici aveți și o secțiune delicioasă.

Când e rece se taie ceva mai frumos și mai drept dar așa proaspătă e mai delicioasă.

Musaca de vinete - Pas 17
Pas 18

Și o poză bonus cu micul meu "ajutor" și asistent în bucătărie :)

Poftă Bună!

Musaca de vinete - Pas 18

Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.

Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 2 kg (6-8 porții)
Timp de preparare:
60 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregătire: 120 min