Jonglam mai demult cu ideea sa incerc reteta de musaca si varianta cu vinete se potriveste cel mai bine acestui sezon. Urmeaza si cea cu cartofi, poate dovlecei, deci urmeaza...:) Oricum ideea este aceeasi si cu siguranta nu voi schimba ingredientele de baza.
Eu nu sunt fan musaca, dar acum chiar am avut pofta si dupa multe cautari dupa reteta de musaca de vinete pe site-urile culinare romanesti am ajuns sa fac varianta mea proprie. Am combinat aici mai multe idei care mi-au parut reusite si in plus cum cred ca ar fi si mai practic, rapid, sanatos, si neaparat gustos.
Puteti pregati ingredientele in etape si intr-una din zile sa le combinati cum va place. Sa stiti ca vinetele gratinate se congeleaza foarte bine, puteti sa va faceti si rezerve pt iarna.
Sa o incercati neaparat, straturile de carne cu legume si toate astea acoperite cu sosul alb... este absolut delicios!
Ingredientele sunt pentru o tava dreptunghiulara adanca si mare, aproximativ 20x30cm.
Vinetele le taiati felii, cam de 5-7mm grosime, le ungeti usor cu pensula de ulei.
Le rumeniti bine pe ambele parti pe tava grill.
Daca nu aveti grill, le puteti praji in ulei dar vor absorbi foarte mult din acesta si va fi ceva mai uleioasa musacaua.
Vinetele se lasa la racorit, sau puteti sa le faceti cu o zi inainte, sau congela.
Acum ne apucam sa facem compozitia de carne.
Calim intr-o tigaie ceapa cu putin ulei.
Apoi adaugati carnea tocata si o amestecati periodic, sa desfaceti cocoloasele care se formeaza.
Carnea o lasati in tigaie pana se cam evapora toata zeama din ea si incepe sa se rumeneasca.
Atunci adaugati 3-4 rosii taiate cubulete(sau folositi rosii din conserva).
Amestecati periodic si mai lasati pe foc cam 10 minute.
La urma adaugati 1 lingurita de pasta de ardei/rosii, amestecati bine, mai lasati 2 minute pe foc.
Apoi potriviti de sare si piper dupa gust, inchideti focul si lasati carnea la o parte pana se racoreste bine.
Cam asa arata a mea la final, dupa ce am inchis focul.
Dupa ce s-a racit carnea, efectiv inainte sa va apucati sa motati musacaua, adaugati in ea 2 oua si amestecati bine.
Sosul Bechamel il pregatit dupa reteta de pe site, sau dupa reteta dvs preferata.
Recomand sa-l faceti pe acesta chiar cand incepeti sa lucrati la musaca, sa fie fierbinte cand il turnati deasupra. Asa, e ceva mai lichid si va patrunde mai bine prin stratul de carne si legume.
Si ne apucam efectiv de montat musacaua:
- luati o tava adanca de cuptor
- puneti un strat de vinete
- apoi jumatate din cantitatea de carne peste el
Apoi taiati rosile felii si le aranjati peste stratul de carne.
Iarasi punem un strat de vinete.
Apoi cealalta jumatate din carne si inca un strat de rosii.
Deci rosiile sunt ultimele care le puneti in tava.
Turnati sosul Bechamel peste rosii si puneti tava la cuptor preincalzit la 200 grade pentru 20 de minute.
Dupa acest timp deschideti cuptorul si presarati putin cascaval deasupra.
Eu nu as mai face asta data viitoare, dar asta depinde de preferintele fiecaruia.
Mai lasati 10 minute la cuptor.
Dupa ce este gata si o scoateti din cuptor lasati cam 15-20 de minute sa se patrunda bine, apoi portionati si serviti.
Aici aveti si o sectiune delicioasa.
Cand e rece se taie ceva mai frumos si mai drept dar asa proaspata e mai delicioasa.
Si o poza bonus cu micul meu "ajutor" si asistent in bucatarie :)
Pofta Buna!
Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.
Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.