Că tot am refăcut rețeta de tăiței de casă era logic să lucrez și la rețeta de ciorbă de pui, bineînțeles cea mai delicioasă - cu tăiței. Rețeta mai veche o găsiți tot acolo, am zis să las și acea variantă, deși ciorba de acum o fac puțin altfel, mai simplu și la fel de gustos. În plus, ca bonus, am făcut și rețeta video, pe pași să vedeți mai ușor cum se mișcă lucrurile.
Ciorba de pui cu tăiței la noi acasă se mai numește Zeamă/Zamă, și este așa de reprezentativă că a 2-a zi la o nuntă se numește "La Borș sau La Zamă". Și obligatoriu pe lângă mâncărurile copioase mai întâi se servește o farfurie bună de așa ciorbă, puțin acră și aromată.
Nu mă laud, dar ciorba asta este și una din cele mai reușite din mâncărurile pe care le fac, anume așa cum o vedeți mai jos sau în video. Da, se pot adăuga zdrențe de ou, alte legume, dar eu o prefer clasică și simplă, vă asigur că este o bunătate.
Puiul se spală bine, se porționează bucăți potrivite.
Pregătim primă rundă de legume, cele pentru aromatizarea supei:
- morcov, jumătate de ardei, ceapă, și rădăcinile de țelină, pătrunjel și păstârnac
Ar fi bine să aveți măcar jumătate din ele, ca să fie ciorba cât mai gustoasă și aromată.
Într-o cratiță de 5 litri se pune carnea, se toarnă apă cât s-o acopere bine și se pune pe foc.
Când începe să fiarbă scoateți spuma de deasupra cu o lingură sau spumieră.
Adăugați legumele pregătite mai sus și frunza de dafin.
Faceți focul mic și lăsați să fiarbă 1-2 ore până este gata carnea.
Dacă folosiți carne din comerț este suficient 1 oră, de obicei puii de casă la fel, dacă aveți carne de găină sau cocoș aveți grijă s-o fierbeți mai mult, până este gata.
După acest timp scoateți legumele fierte din supă, ele și-au făcut treaba.
Restul de legume - cartofii, 1 morcov și o jumătate de ardei - se taie cubulețe.
Pătrunjelul se toacă mărunt.
La fel și ceapa.
Se adaugă morcovii, cartofii și ardeiul cubulețe în ciorbă. Faceți focul mic și lăsați să fiarbă 15-20 de minute.
După acest timp adăugați tăițeii, amestecați bine și lăsați să fiarbă 7-10 minute, în funcție de grosimea lor.
Adăugați borșul după gust.
La fel și sarea.
Amestecați bine și lăsați să mai fiarbă 5 minute.
La final puneți în ciorbă pătrunjelul tocat și ceapa. Da, nu am greșit, ceapa o pun crudă la urmă și ciorba are un gust deosebit.
Lăsați să fiarbă doar vreo 10 secunde, nu mai mult. Este trucul bunicii mele și este chiar unul bun.
Imediat după acest timp închideți focul.
Puneți capacul și lăsați ciorba să se pătrundă 15-30 de minute.
Se mai poate adăuga pe lângă pătrunjel și puțin leuștean, eu prefer fără el, dar asta ține doar de gustul meu.
Serviți fierbinte sau caldă, opțional cu puțină smântână și un ardei iute pe lângă.
Poftă Bună!
Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.
Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.