Ciorbă de pui cu tăiței (Zeamă)

Că tot am refăcut rețeta de tăiței de casă era logic să lucrez și la rețeta de ciorbă de pui, bineînțeles cea mai delicioasă - cu tăiței. Rețeta mai veche o găsiți tot acolo, am zis să las și acea variantă, deși ciorba de acum o fac puțin altfel, mai simplu și la fel de gustos. În plus, ca bonus, am făcut și rețeta video, pe pași să vedeți mai ușor cum se mișcă lucrurile.

Ciorba de pui cu tăiței la noi acasă se mai numește Zeamă/Zamă, și este așa de reprezentativă că a 2-a zi la o nuntă se numește "La Borș sau La Zamă". Și obligatoriu pe lângă mâncărurile copioase mai întâi se servește o farfurie bună de așa ciorbă, puțin acră și aromată.

Nu mă laud, dar ciorba asta este și una din cele mai reușite din mâncărurile pe care le fac, anume așa cum o vedeți mai jos sau în video. Da, se pot adăuga zdrențe de ou, alte legume, dar eu o prefer clasică și simplă, vă asigur că este o bunătate.

Ingrediente
Pui întreg
1.5 kg
al meu a fost unul mic, de casă
Ardei gras
1 buc
   
Rădăcină de țelină
1 buc
una mică sau o bucată dintr-o țelină mai mare
Rădăcină pătrunjel (albitură)
1 buc
   
Ceapă albă
2 buc
   
Morcovi
2 buc
   
Cartofi
2 buc
   
Frunză de dafin
2 buc
   
Pătrunjel verde
1 buc
adică 1 legătură
Borș acru
300 ml
potriviți după gust
Sare
2 linguri
după gust
Tăiței de casă
100 g
   
Pași de urmat
Pas 1

Puiul se spală bine, se porționează bucăți potrivite.

Ciorbă de pui cu tăiței (Zeamă) - Pas 1
Pas 2

Pregătim primă rundă de legume, cele pentru aromatizarea supei:

- morcov, jumătate de ardei, ceapă, și rădăcinile de țelină, pătrunjel și păstârnac

Ar fi bine să aveți măcar jumătate din ele, ca să fie ciorba cât mai gustoasă și aromată.

Ciorbă de pui cu tăiței (Zeamă) - Pas 2
Pas 3

Într-o cratiță de 5 litri se pune carnea, se toarnă apă cât s-o acopere bine și se pune pe foc.

Ciorbă de pui cu tăiței (Zeamă) - Pas 3
Pas 4

Când începe să fiarbă scoateți spuma de deasupra cu o lingură sau spumieră.

Ciorbă de pui cu tăiței (Zeamă) - Pas 4
Pas 5

Adăugați legumele pregătite mai sus și frunza de dafin.

Ciorbă de pui cu tăiței (Zeamă) - Pas 5
Pas 6

Faceți focul mic și lăsați să fiarbă 1-2 ore până este gata carnea.

Dacă folosiți carne din comerț este suficient 1 oră, de obicei puii de casă la fel, dacă aveți carne de găină sau cocoș aveți grijă s-o fierbeți mai mult, până este gata.

Ciorbă de pui cu tăiței (Zeamă) - Pas 6
Pas 7

După acest timp scoateți legumele fierte din supă, ele și-au făcut treaba.

Ciorbă de pui cu tăiței (Zeamă) - Pas 7
Pas 8

Restul de legume - cartofii, 1 morcov și o jumătate de ardei - se taie cubulețe.

Ciorbă de pui cu tăiței (Zeamă) - Pas 8
Pas 9

Pătrunjelul se toacă mărunt.

Ciorbă de pui cu tăiței (Zeamă) - Pas 9
Pas 10

La fel și ceapa.

Ciorbă de pui cu tăiței (Zeamă) - Pas 10
Pas 11

Se adaugă morcovii, cartofii și ardeiul cubulețe în ciorbă. Faceți focul mic și lăsați să fiarbă 15-20 de minute.

Ciorbă de pui cu tăiței (Zeamă) - Pas 11
Pas 12

După acest timp adăugați tăițeii, amestecați bine și lăsați să fiarbă 7-10 minute, în funcție de grosimea lor.

Ciorbă de pui cu tăiței (Zeamă) - Pas 12
Pas 13

Adăugați borșul după gust.

Ciorbă de pui cu tăiței (Zeamă) - Pas 13
Pas 14

La fel și sarea.

Amestecați bine și lăsați să mai fiarbă 5 minute.

Ciorbă de pui cu tăiței (Zeamă) - Pas 14
Pas 15

La final puneți în ciorbă pătrunjelul tocat și ceapa. Da, nu am greșit, ceapa o pun crudă la urmă și ciorba are un gust deosebit.

Lăsați să fiarbă doar vreo 10 secunde, nu mai mult. Este trucul bunicii mele și este chiar unul bun.

Ciorbă de pui cu tăiței (Zeamă) - Pas 15
Pas 16

Imediat după acest timp închideți focul.

Ciorbă de pui cu tăiței (Zeamă) - Pas 16
Pas 17

Puneți capacul și lăsați ciorba să se pătrundă 15-30 de minute.

Se mai poate adăuga pe lângă pătrunjel și puțin leuștean, eu prefer fără el, dar asta ține doar de gustul meu.

Ciorbă de pui cu tăiței (Zeamă) - Pas 17
Pas 18

Serviți fierbinte sau caldă, opțional cu puțină smântână și un ardei iute pe lângă.

Poftă Bună!

Ciorbă de pui cu tăiței (Zeamă) - Pas 18

Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.

Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 5 l (10 porții)
Timp de preparare:
30 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregătire: 120 min