Ca tot am refacut reteta de taitei de casa era logic sa lucrez si la reteta de ciorba de pui, bineinteles cea mai delicioasa - cu taitei. Reteta mai veche o gasiti tot acolo, am zis sa las si acea varianta, desi ciorba de acum o fac putin altfel, mai simplu si la fel de gustos. In plus, ca bonus, am facut si reteta video, pe pasi sa vedeti mai usor cum se misca lucrurile.
Ciorba de pui cu taitei la noi acasa se mai numeste Zeama/Zama, si este asa de reprezentativa ca a 2-a zi la o nunta se numeste "La Bors sau La Zama". Si obligatoriu pe langa mancarurile copioase mai intai se serveste o farfurie buna de asa ciorba, putin acra si aromata.
Nu ma laud, dar ciorba asta este si una din cele mai reusite din mancarurile pe care le fac, anume asa cum o vedeti mai jos sau in video. Da, se pot adauga zdrente de ou, alte legume, dar eu o prefer clasica si simpla, va asigur ca este o bunatate.
Puiul se spala bine, se portioneaza bucati potrivite.
Pregatim prim runda de legume, cele pentru aromatizarea supei:
- morcov, jumatate de ardei, ceapa, si radacinile de telina, patrunjel si pastarnac
Ar fi bine sa aveti macar jumatate din ele, ca sa fie ciorba cat mai gustoasa si aromata.
Intr-o cratita de 5 litri se pune carnea, se toarna apa cat s-o acopere bine si se pune pe foc.
Cand incepe sa fiarba scoateti spuma de deasupra cu o lingura sau spumiera.
Adaugati legumele pregatite mai sus si frunza de dafin.
Faceti focul mic si lasati sa fiarba 1-2 ore pana este gata carnea.
Daca folositi carne din comert este suficient 1 ora, de obicei puii de casa la fel, daca aveti carne de gaina sau cocos aveti grija s-o fierbeti mai mult, pana este gata.
Dupa acest timp scoateti legumele fierte din supa, ele si-au facut treaba.
Restul de legume - cartofii, 1 morcov si o jumatate de ardei - se taie cubulete.
Patrunjelul se toaca marunt.
La fel si ceapa.
Se adauga morcovii, cartofii si ardeiul cubulete in ciorba. Faceti focul mic si lasati sa fiarba 15-20 de minute.
Dupa acest timp adaugati taiteii, amestecati bine si lasati sa fiarba 7-10 minute, in functie de grosimea lor.
Adaugati borsul dupa gust.
La fel si sarea.
Amestecati bine si lasati sa mai fiarba 5 minute.
La final puneti in ciorba patrunjelul tocat si ceapa. Da, nu am gresit, ceapa o pun cruda la urma si ciorba are un gust deosebit.
Lasati sa fiarba doar vreo 10 secunde, nu mai mult. Este trucul bunicii mele si este chiar unul bun.
Imediat dupa acest timp inchideti focul.
Puneti capacul si lasati ciorba sa se patrunda 15-30 de minute.
Se mai poate adauga pe langa patrunjel si putin leustean, eu prefer fara el, dar asta tine doar de gustul meu.
Serviti fierbinte sau calda, optional cu putina smantana si un adei iute pe langa.
Pofta Buna!
Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.
Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.