Taitei de casa 2

Pe site deja este o reteta de taitei de casa, dar am postat acea reteta acum 8 ani si de atunci s-au schimbat multe - progresul tehnic, a mai crescut putin si indemanarea mea in bucatarie. Asa, inca o data puteti vedea cum evoluati daca exersati si experimentati in bucatarie, suficient sa va uitati pe reteta de taitei de atunci si ce va voi arata mai jos :)

Reteta este destul de clasica - la 100g de faina folosesc 1 ou si puteti regla cantitatea de taitei dupa cum aveti nevoie. Mie imi place sa am minim 1 kg in camara, uscati si gata de preparat pentru mai mult timp.

Am aratat mai jos 2 metode de a lucra cu taiteii - folosind robotul si masina de facut paste, sau lucrand ca de obicei cu mainile, facaletul si cutitul. Va alegeti oricare va place, va spun sincer ca diferente nu sunt deloc, doar ca mai economisiti putin timp folosind ustensilele moderne.

Ingrediente

faina alba calitate superioara
500 g
oua
5 buc
sare
0.5 lingurite

Pasi de urmat

1

In robotul de bucatarie puneti faina si sarea.

2

Adaugati ouale.

3

Si ii dati drumul la viteza maxima, eu folosesc lama S, cea normala.

4

Daca observati ca aluatul nu prea se leaga(s-ar putea sa aveti ouale mai mici) puteti adauga putin ulei, de masline sau simplu, oricare aveti. Nu mai mult de 2-3 linguri - truc invatat de la cineva care a invatat sa faca paste in Italia :)

Apa nu adaugati deloc.

5

Cam asa trebuie sa fie aluatul legat si amestecat bine.

6

Il treceti pe masa si formati o bila din el.

Acelasi aluat se poate obtine daca amestecati traditional intr-un bol faina cu ouale batute si sarea. Diferenta este ca trebuie putin sa framantati la el ca sa-l faceti uniform si in plus aveti mainile pline de aluat. Oricum asta depinde de circumstante, posibilitati si preferinte.

7

Taiati aluatul in 4 bucati mai mici.

8

Formati cate o bila din fiecare si le inveliti in folie de plastic.

Puneti aluatul la frigider pentru minim 2 ore, dar se poate lasa si mai mult, sa fie cat mai usor de lucrat cu el mai tarziu.

9

Dupa ce aluatul s-a odihnit bine luati cate o bila, o treceti putin prin faina si aplatizati cu mainile.

10

Aici avem iarasi 2 optiuni: intindem aluatul cu facaletul sau cum am facut eu - am folosit masina de facut paste.

Am una veche de peste 5 ani, cumparata ieftin de la supermarket, parca era vreo 30 lei pe atunci. Dar isi face treaba foarte bine si pentru noi este suficient.

Aluatul aplatizat il trec cate 2 ori prin 3 nivele, treptat micsorand grosimea. Si vedeti ca aluatul este foarte fin si subtire, cu facaletul mai greu de obtinut repede si usor asa performanta.

11

Foile intinse asa cu facaletul sau cu masina de facut paste se pun la uscat pe un prosop, timp de 1 ora aproximativ. Dupa 30 minute le intoarceti pe partea cealalta, sa se usuce uniform din ambele parti.

Daca aveti aerul mai umed sau mai uscat in bucatarie acest timp poate varia, important este sa verificati periodic. Daca foile sunt uscate deasupra, dar elastice la modelat puteti deja sa lucrati mai departe taiteii. Daca s-au uscat prea tare veti vedea ca sunt faramiciosi si se lucreaza greu cu ei.

Daca nu sunt suficient de uscate foile, taitetii se vor lipi intre ei, va trebui sa folositi faina mai multa si deja nu este chiar perfect.

Pont nou aflat chiar dupa publicarea retetei - foile se pot usca rapid si pe tigaie sau in cuptor, dar tot cu grija sa nu le uscati prea mult.

12

Prima varianta de a taia este sa folositi masina de paste. Puneti accesoriul pentru spaghetti si treceti foia prin el.

13

Apoi puteti taia taitei mai scurti, de marimea dorita.

14

Sau varianta de taiat cu cutitul -foia de aluat uscata se taie felii cam de 5cm latime.

15

Apoi fiecare bucata o indoiti in jumatate.

16

Si le suprapuneti, cate 3-4 una peste alta.

17

Si taiati cat mai subtire posibil.

S-ar putea sa adaugati putina faina peste foile de aluat cand le taiati/lucrati/suprapuneti, dar incercati sa fie cat mai putina, doar un fir pentru a usura lucrul.

18

Pe parcurs cum taiati, taiteii formati se scutura si desfac ca sa nu se lipeasca intre ei.

19

Puneti taiteii la uscat intr-o tava, in strat subtire, ca sa nu se lipeasca intre ei.

Aici vedeti o tava, in care am pus jumatate taitei taiati de masina, cealalta jumate taiati de mana. Observati vreo diferenta?

Singura ar fi ca cei taiati de mana s-ar putea sa fie nu asa perfect taiati si aduc ideea mai mult de taitei de casa. Dar asta sunt deja preferinte :)

20

Dupa cateva ore se mai amesteca in taiteii din tava ca sa se usuce uniform. Eu ii las cam 2-3 zile sa se usuce bine, apoi pun in camara in ceva ermetic.

21

Se folosesc si se fierb ca si orice paste, in de 3 ori mai multa apa, putina sare, cam 7-10 minute la fierbere, in functie cat de grosi sau subtiri sunt.

Pofta Buna!

Cantitate: 1 kg ()
Timp de preparare: 60 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregatire: 120 min
Publicata:
Nota: 5 (3 voturi)

S-ar putea sa-ti mai placa

Comentarii

Top 10 comentarii din totalul de 13

timotei
timotei 16 mar 2016, 17:07

De cînd ai postat reteta aceasta am facut din 20 oua deja taietei. Numai cumpar macaroane de la store fac taietei si is mai gustoshi. Lena multumesc ca ai inventat aceasta reteta fara sa ne bagam mînile in aluat si chear nu stiam ca la un ou merge 100gr faina. Din cauza ca nu era destul de vîrtos aluatul niciodata nu mi se primeau asa frumosi , acuma am scapat de nervi cind lucrez cu masina pt taietei . Aici taietei mei.

Poza mea pentru reteta:
mariapopescu
mariapopescu 23 ian 2016, 16:30

Retete super frumos explicate si prezentate. Mult succes pe mai departe!               Cand suntem in criza de timp: Framantam aluatul ceva mai moale, intindem foile pe masa infainata, lasam maxim 30' , taiem foaia fasii pe lungime, le infainam si suprapunem fasiile sau daca dorim taitei mai lunci pur si simplu rulam foaia si  apoi taiem taiteii. Rasfiram taiteii pentru a se usca si in felul asta se scutura si surplusul de faina. Taiteii se pot folosi chiar si imediat dupa ce i-am taiat, necesita uscare obligatorie, doar cei pentru pastrare.  

lena
Elena (lena) 13 ian 2016, 20:07

Da, trebuie lasat la odihnit altfel nu se intinde cum trebuie.

crissunrise
crissunrise 13 ian 2016, 19:37

Eu am invatat de la mama sa fac taitei :un ou (de la tara ,daca se poate)100g faina ,un vf lingurita sare si 1/2 lingurita de ulei,dupa ce framant las aluatul sa se odihneasca aproximativ o oră înainte să-l intind.

Nota mea pentru reteta:
ianadeea
Andreea (ianadeea) 13 ian 2016, 12:34

Multumesc mult de pont, Lena. Pupici 

lena
Elena (lena) 13 ian 2016, 11:41

Tocmai ieri am aflat si eu un pont super tare cu uscarea foilor de taitei - se pot usca repede pe tigaie, mai ales daca faci cantitate mica este metoda f.buna si rapida.

O sa adaug si in reteta, poate in comentarii nu mai ajunge lunea sa citeasca :)

ianadeea
Andreea (ianadeea) 13 ian 2016, 11:38

Am incercat reteta, cu 1 ou si 100g faina, 1 lingurita de ulei, si ceva sare. A fost f. placut la lucrat, l-am lasat la odihnit ceva timp, apoi iar l-am framantat, si iar putin la odihnit (ca in reteta ta originala), dar din cauza ca am intins si lasat pe plansa de silicon nu s-a uscat intr-o ora, nici pe o parte, deci am intins pe prosop si am lasat aluatul pana dimineata. Mare greseala am facut, era casant rae de dimi, a trebuit sa-l rup in mana triunghiuri, chiar numai o zona mica din mijloc s-a putut taia taitei. O sa am mai multa grija pe viitor cu procedeul de uscare, in rest, reteta e de nota 10. Azi o sa si o gust, n-are ce sa fie rau la gust, la aspect trecem peste)

Nota mea pentru reteta:
elena niculescu
elena n (elena niculescu) 13 ian 2016, 09:45

Buna ziua!  Se poate inlocui faina alba cu alt tip de faina: de grau integrala, secara? Multumesc din suflet pt toate retetele, sunt minunate! Un an nou cu multe bucurii!!!

Nota mea pentru reteta:
lena
Elena (lena) elena n (elena niculescu) 13 ian 2016, 10:24

Cu faina integrala se poate, dar nu complet. Inlocuiti pt inceput 50% din cantitate si mai departe experimentati.

Cu faina de secara din pacate nu merge, nu se va lega aluatul.

lena
Elena (lena) 12 ian 2016, 09:02

Si eu am un Kenwood de 1000W, este mai vechi el dar isi face treaba binisor dar nu are malaxoar. Sincera sa fiu sunt si eu in cautati de unul mai performant dar inca nu m-am oprit la ceva concret.

Pureblack, multumim de sugestie!

pureblack
pureblack 11 ian 2016, 20:40

Daca te tine bunarul,  eu as merge pe Kenwood Chef and Major. Noi avem un Kenwood si isi face toti banii!

Arata toate comentariile