Tăiței de casă 2

Tăiței de casă 2

Pe site deja este o rețetă de tăiței de casă, dar am postat acea rețetă acum 8 ani și de atunci s-au schimbat multe - progresul tehnic, a mai crescut puțin și îndemânarea mea în bucătărie. Așa, încă o dată puteți vedea cum evoluați dacă exersați și experimentați în bucătărie, suficient să vă uitați pe rețeta de tăiței de atunci și ce vă voi arăta mai jos :)

Rețeta este destul de clasică - la 100g de făină folosesc 1 ou și puteți regla cantitatea de tăiței după cum aveți nevoie. Mie îmi place să am minim 1 kg în cămară, uscați și gata de preparat pentru mai mult timp.

Am arătat mai jos 2 metode de a lucra cu tăițeii - folosind robotul și mașina de făcut paste, sau lucrând ca de obicei cu mâinile, făcălețul și cuțitul. Vă alegeți oricare vă place, vă spun sincer că diferențe nu sunt deloc, doar că mai economisiți puțin timp folosind ustensilele moderne.

Ingrediente

Faina alba calitate superioara
500 g
   
Oua
5 buc
   
Sare
0.5 lingurite
   

Pasi de urmat

Pas 1

În robotul de bucătărie puneți făina și sarea.

Tăiței de casă 2 - Pas 1
Pas 2

Adăugați ouăle.

Tăiței de casă 2 - Pas 2
Pas 3

Și îi dați drumul la viteză maximă, eu folosesc lama S, cea normală.

Tăiței de casă 2 - Pas 3
Pas 4

Dacă observați că aluatul nu prea se leagă (s-ar putea să aveți ouăle mai mici) puteți adăuga puțin ulei, de măsline sau simplu, oricare aveți. Nu mai mult de 2-3 linguri - truc învățat de la cineva care a învățat să facă paste în Italia :)

Apă nu adăugați deloc.

Tăiței de casă 2 - Pas 4
Pas 5

Cam așa trebuie să fie aluatul legat și amestecat bine.

Tăiței de casă 2 - Pas 5
Pas 6

Îl treceți pe masă și formați o bilă din el.

Același aluat se poate obține dacă amestecați tradițional într-un bol făina cu ouăle bătute și sarea. Diferența este că trebuie puțin să frământați la el ca să-l faceți uniform și în plus aveți mâinile pline de aluat. Oricum asta depinde de circumstanțe, posibilități și preferințe.

Tăiței de casă 2 - Pas 6
Pas 7

Tăiați aluatul în 4 bucăți mai mici.

Tăiței de casă 2 - Pas 7
Pas 8

Formați câte o bilă din fiecare și le înveliți în folie de plastic.

Puneți aluatul la frigider pentru minim 2 ore, dar se poate lăsa și mai mult, să fie cât mai ușor de lucrat cu el mai târziu.

Tăiței de casă 2 - Pas 8
Pas 9

După ce aluatul s-a odihnit bine luați câte o bilă, o treceți puțin prin făină și aplatizați cu mâinile.

Tăiței de casă 2 - Pas 9
Pas 10

Aici avem iarăși 2 opțiuni: întindem aluatul cu făcălețul sau cum am făcut eu - am folosit mașina de făcut paste.

Am una veche de peste 5 ani, cumpărată ieftin de la supermarket, parcă era vreo 30 lei pe atunci. Dar își face treaba foarte bine și pentru noi este suficient.

Aluatul aplatizat îl trec câte 2 ori prin 3 nivele, treptat micșorând grosimea. Și vedeți că aluatul este foarte fin și subțire, cu făcălețul mai greu de obținut repede și ușor așa performanță.

Tăiței de casă 2 - Pas 10
Pas 11

Foile întinse așa cu făcălețul sau cu mașina de făcut paste se pun la uscat pe un prosop, timp de 1 oră aproximativ. După 30 minute le întoarceți pe partea cealaltă, să se usuce uniform din ambele părți.

Dacă aveți aerul mai umed sau mai uscat în bucătărie acest timp poate varia, important este să verificați periodic. Dacă foile sunt uscate deasupra, dar elastice la modelat puteți deja să lucrați mai departe tăițeii. Dacă s-au uscat prea tare veți vedea că sunt fărâmicioși și se lucrează greu cu ei.

Dacă nu sunt suficient de uscate foile, tăițeii se vor lipi între ei, va trebui să folosiți făină mai multă și deja nu este chiar perfect.

Pont nou aflat chiar după publicarea rețetei - foile se pot usca rapid și pe tigaie sau în cuptor, dar tot cu grijă să nu le uscați prea mult.

Tăiței de casă 2 - Pas 11
Pas 12

Prima variantă de a tăia este să folosiți mașina de paste. Puneți accesoriul pentru spaghetti și treceți foaia prin el.

Tăiței de casă 2 - Pas 12
Pas 13

Apoi puteți tăia tăiței mai scurți, de mărimea dorită.

Tăiței de casă 2 - Pas 13
Pas 14

Sau varianta de tăiat cu cuțitul - foaia de aluat uscată se taie felii cam de 5cm lățime.

Tăiței de casă 2 - Pas 14
Pas 15

Apoi fiecare bucată o îndoiți în jumătate.

Tăiței de casă 2 - Pas 15
Pas 16

Și le suprapuneți, câte 3-4 una peste alta.

Tăiței de casă 2 - Pas 16
Pas 17

Și tăiați cât mai subțire posibil.

S-ar putea să adăugați puțină făină peste foile de aluat când le tăiați/lucrati/suprapuneți, dar încercați să fie cât mai puțină, doar un fir pentru a ușura lucrul.

Tăiței de casă 2 - Pas 17
Pas 18

Pe parcurs cum tăiați, tăițeii formați se scutură și desfac ca să nu se lipească între ei.

Tăiței de casă 2 - Pas 18
Pas 19

Puneți tăițeii la uscat într-o tavă, în strat subțire, ca să nu se lipească între ei.

Aici vedeți o tavă, în care am pus jumătate tăiței tăiați de mașină, cealaltă jumătate tăiați de mână. Observați vreo diferență?

Singura ar fi că cei tăiați de mână s-ar putea să fie nu așa perfect tăiați și aduc ideea mai mult de tăiței de casă. Dar asta sunt deja preferințe :)

Tăiței de casă 2 - Pas 19
Pas 20

După câteva ore se mai amestecă în tăițeii din tavă ca să se usuce uniform. Eu îi las cam 2-3 zile să se usuce bine, apoi pun în cămară în ceva ermetic.

Tăiței de casă 2 - Pas 20
Pas 21

Se folosesc și se fierb ca și orice paste, în de 3 ori mai multă apă, puțină sare, cam 7-10 minute la fierbere, în funcție cât de groși sau subțiri sunt.

Poftă Bună!

Tăiței de casă 2 - Pas 21

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 1 kg
Timp de preparare: 60 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregatire: 120 min
Data publicarii:
Nota: 5 (4 voturi)

Vrei sa primesti retetele noi pe email?

Comentarii

Ioana B.
Ioana B. 11 Jan 2016, 18:57

La multi ani si multumesc pentru retetele apetisante.

Am o intrebare : ce robot de bucatarie folosesti? Caut un robot cu functie de malaxor- care sa faca aluat de paine din 2 kg de faina si nu prea stiu ce sa aleg. Poate imi poti recomanda tu unul testat.

Multumesc

pureblack
pureblack 11 Jan 2016, 20:40

Daca te tine bunarul,  eu as merge pe Kenwood Chef and Major. Noi avem un Kenwood si isi face toti banii!

lena
Elena (lena) 12 Jan 2016, 09:02

Si eu am un Kenwood de 1000W, este mai vechi el dar isi face treaba binisor dar nu are malaxoar. Sincera sa fiu sunt si eu in cautati de unul mai performant dar inca nu m-am oprit la ceva concret.

Pureblack, multumim de sugestie!

doina123
doina123 12 Jan 2016, 12:05

buna , si eu mereu pregatesc doar taitei de casa. Dar mi-a zis odata bunica ca nu pune niciodata sare in aluat, ca sare il inmoaie, si cand ii tai se lipesc ...de atunci nu mai pun sare in aluatul pt taitei. Desi in toate retele chiar si cele italiene vad ca scrie ca se pune si sare ....  

Mult succes tuturor, si multumim Lenei pt postari.

elena niculescu
elena n (elena niculescu) 13 Jan 2016, 09:45

Buna ziua!  Se poate inlocui faina alba cu alt tip de faina: de grau integrala, secara? Multumesc din suflet pt toate retetele, sunt minunate! Un an nou cu multe bucurii!!!

Nota mea pentru reteta:
lena
Elena (lena) elena n (elena niculescu) 13 Jan 2016, 10:24

Cu faina integrala se poate, dar nu complet. Inlocuiti pt inceput 50% din cantitate si mai departe experimentati.

Cu faina de secara din pacate nu merge, nu se va lega aluatul.

ianadeea
Andreea (ianadeea) 13 Jan 2016, 11:38

Am incercat reteta, cu 1 ou si 100g faina, 1 lingurita de ulei, si ceva sare. A fost f. placut la lucrat, l-am lasat la odihnit ceva timp, apoi iar l-am framantat, si iar putin la odihnit (ca in reteta ta originala), dar din cauza ca am intins si lasat pe plansa de silicon nu s-a uscat intr-o ora, nici pe o parte, deci am intins pe prosop si am lasat aluatul pana dimineata. Mare greseala am facut, era casant rae de dimi, a trebuit sa-l rup in mana triunghiuri, chiar numai o zona mica din mijloc s-a putut taia taitei. O sa am mai multa grija pe viitor cu procedeul de uscare, in rest, reteta e de nota 10. Azi o sa si o gust, n-are ce sa fie rau la gust, la aspect trecem peste)

Nota mea pentru reteta:
lena
Elena (lena) 13 Jan 2016, 11:41

Tocmai ieri am aflat si eu un pont super tare cu uscarea foilor de taitei - se pot usca repede pe tigaie, mai ales daca faci cantitate mica este metoda f.buna si rapida.

O sa adaug si in reteta, poate in comentarii nu mai ajunge lunea sa citeasca :)

ianadeea
Andreea (ianadeea) 13 Jan 2016, 12:34

Multumesc mult de pont, Lena. Pupici 

crissunrise
crissunrise 13 Jan 2016, 19:37

Eu am invatat de la mama sa fac taitei :un ou (de la tara ,daca se poate)100g faina ,un vf lingurita sare si 1/2 lingurita de ulei,dupa ce framant las aluatul sa se odihneasca aproximativ o oră înainte să-l intind.

Nota mea pentru reteta:
lena
Elena (lena) 13 Jan 2016, 20:07

Da, trebuie lasat la odihnit altfel nu se intinde cum trebuie.

mariapopescu
mariapopescu 23 Jan 2016, 16:30

Retete super frumos explicate si prezentate. Mult succes pe mai departe!               Cand suntem in criza de timp: Framantam aluatul ceva mai moale, intindem foile pe masa infainata, lasam maxim 30' , taiem foaia fasii pe lungime, le infainam si suprapunem fasiile sau daca dorim taitei mai lunci pur si simplu rulam foaia si  apoi taiem taiteii. Rasfiram taiteii pentru a se usca si in felul asta se scutura si surplusul de faina. Taiteii se pot folosi chiar si imediat dupa ce i-am taiat, necesita uscare obligatorie, doar cei pentru pastrare.  

timotei
timotei 16 Mar 2016, 17:07

De cînd ai postat reteta aceasta am facut din 20 oua deja taietei. Numai cumpar macaroane de la store fac taietei si is mai gustoshi. Lena multumesc ca ai inventat aceasta reteta fara sa ne bagam mînile in aluat si chear nu stiam ca la un ou merge 100gr faina. Din cauza ca nu era destul de vîrtos aluatul niciodata nu mi se primeau asa frumosi , acuma am scapat de nervi cind lucrez cu masina pt taietei . Aici taietei mei.

Poza mea pentru reteta:
timotei
timotei 02 Mar 2017, 07:46

Lena cit se poate de pastrat taieteii uscati? 

lena
Elena (lena) timotei 02 Mar 2017, 08:07

Nu am o masura, dar la mine cateva luni au stat f.bune.

timotei
timotei Elena (lena) 02 Mar 2017, 17:16

Aha, atunci ii bun. Eu am facut din 20 de oua, nu cumpar delok nici macaroane nici taietei,si ma gindesc ca timp de 3 luni nor mai fi. Am facut amindoua forme numai ca dimensiuni diferite, ca mam saturat sa tot fac din 4-5oua si apoi din nou dar asa am facut mai mult caci am avut ajutor 4 minutze harnice si timp de 40 min am taiat totul. Multumesc de raspuns.

eduardu
Eduardu (eduardu) 30 Jul 2018, 20:47

Pe mine m-a ajutat mult cutitul pt pizza la taiat.Le-am facut cu sos aromat de rosii,reteta de pe site! Foarte bune!

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta: