O fi din cauză sezonului rece, dar suntem acum mari fani de pește marinat - ați văzut deja cum fac eu Macroul marinat și de fiecare dată este bătaie pe el, niciodată nu pot să spun că am făcut cantitate suficientă. Chiar și de Crăciun 10 pești au dispărut imediat, copiii îl cer cu mare entuziasm mai ales pe lângă un cartof copt.
Această rețetă de somon marinat am testat-o deja de câteva ori și este o delicatesă, savurăm așa peștele pe sandwish-urile de dimineață (unse cu brânzică sau unt), aperitive, în salată cu legume, și pur și simplu lângă un pahar de bere bună. Rețeta am căutat-o după ce m-am cam săturat de somonul afumat din comerț, recomandat în regimul de slăbire de nutriționista mea. Este f.bun și afumat dar aftertaste-ul fumului este cam insuportabil pentru persoanele mai sensibile la stomac și mirosuri.
Așa marinat se simte doar gustul de pește și nici nu este foarte sărat, aș zice moderat, fix cum trebuie. Eu de obicei marinez 3-4 bucăți, una o țin în frigider (o consumăm timp de 1 săptămână) și restul după sărat le pun la păstrat în congelator. Când mai vrem o tură de pește marinat repede decongelez și savurăm :)
De unde iau peștele pentru marinat, și nu numai - sursa mea cea mai sigură de mulți ani este magazinul Metro (nu fac reclamă, doar recomand). Știu că au zilele de livrare la pește proaspăt marți-joi-sâmbătă, în una din aceste zile ajung și îmi iau pește sigur proaspăt și calitativ. Nu ezitați să cereți de la domnii de la raion file-uri mai mari și frumoase care nu se văd pe vitrină, le țin pe gheață în cutii termoizolante.
Merge și peștele luat de la alte hipermarket-uri, aveți grijă numai să alegeți fileuri curate și un pic mai groase, nu foarte subțiri, ca rămâne doar pielea pe ele și aia n-o mâncăm.
Peștele astfel preparat este dietetic (în sensul de raport calorii-grăsimi), delicios, frumos și aveți siguranța și controlul ingredientelor folosite la preparare - fără conservanți, arome și alte minuni ale industriei chimice.
Fileul de somon se curăță de solzi și se spală bine. Pielea nu o dați jos.
Dacă mai observați oase prin file le scoateți atent cu ajutorul unui vârf de cuțit sau o pensetă pt oase de pește.
Tăiați bucăți de pește cam de 7-10 cm lățime.
Eu dintr-un file tai 2 bucăți (de aceeași dimensiune) din partea cea mai groasă, ce rămâne de la coadă las pentru consum curent, nu marinez.
Sarea se amestecă cu zahărul.
Luați un vas puțin mai adânc - cratiță, bol, eu am folosit o caserolă cu capac.
Turnați pe fundul vasului 1/3 din amestecul de sare cu zahăr.
Puneți o bucată de somon cu pielea în jos peste sare.
Deasupra presărați puțin piper măcinat, mărar proaspăt, tăiat bucăți sau întreg, și jumătate din cantitatea de sare rămasă.
Aveți grijă sarea să acopere peștele în strat uniform și gros, inclusiv și părțile laterale ale peștelui.
Peste primul file presărat cu sare puneți și a 2-a bucată de pește, de data asta cu pielea în sus.
Presărați cu restul de sare rămasă, aveți grijă să fie multă și pe lateral.
Acoperiți peștele cu o pungă sau folie de plastic și îl presați cu ceva greu.
La mine aici au fost 2 borcane cu zacuscă pe post de presă.
Lăsați să stea așa presat 3-4 ore la temperatura camerei.
Observați că după acest timp peștele va lăsa ceva apă, o scurgeți din caserola și o aruncați.
Luați presa la o parte, nu o vom mai folosi.
Acoperiți cratița sau caserola cu capac și o puneți la frigider pentru 4-5 zile.
După acest timp peștele este gata de consum.
Îl scoateți pe o farfurie sau fund, cu un cuțit răzuiți excesul de sare de pe file-uri.
Tamponați și uscați fileul cu un șervețel de hârtie.
Feliați și savurați după cum vă place. Pielea se dă jos, nu o consumați.
Prima felie din margini de obicei este puțin mai sărată, dar mai departe peștele este perfect, moderat de sărat și fraged.
Eu îl mai las 1 zi la frigider, așa neacoperit, pe un fund sau farfurie, să se usuce și zvânteze mai bine deasupra.
După ce s-a zvântat și uscat îl împachetez în folie de plastic și congelez bucățile care știu că nu le vom mânca timp de 5-7 zile.
Este o rezervă strategică și foarte utilă :)
Încercați feliile de pește să le tăiați subțire, așa este cel mai comod și bine de servit.
Știu că pentru un plus de conservare și gust se poate adăuga 1-2 linguri de vodkă-rachiul la marinat, dar este opțional. Eu nu pun pt că mănâncă și copiii din el.
Poftă Bună!
Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.
Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.