Initial planificam sa fac numai reteta video pentru Clatitele de post simple, dar undeva in procesul de planificare m-am gandit sa fac o modificare la reteta - am inlocuit o parte din apa cu suc de portocale. Scopul meu a fost sa obtin clatitele de o culoare galben mai intensa, ca cele cu oua. Rezultatele au depasit toate asteptarile - pe langa faptul ca am avut clatitele foarte frumoase, sucul de portocale a intrat in reactie cu bicarbonatul si am avut clatitele si mai fragede, cu gaurele apetisante si mult mai rumene.
Am dublat cantitatile la reteta, daca vi se par multe puteti micsora in jumate ingredientele, recomand sa nu omiteti sucul de portocale(am folosit suc natural simplu de portocale din comert), este cel care va face toata treaba si efectul de "Oau!". Clatitele s-ar putea sa fie un pic mai lipicioase decat cele cu oua, dar o tigaie mai bunicica si sa aveti rabdarea sa se rumeneasca bine inainte sa le intoarceti. Eu ung tigaia cu ulei numai inainte de prima clatita, aluatul contine ulei si tigaia incinsa bine nu vor lasa clatitele sa se lipeasca.
Daca totusi nu va descurcati cu ele, ungeti cu putin ulei si un servetel tigaia inainte de a coace fiecare clatita.
Intr-un bol amestecati faina cu sarea, zaharul si bicarbonatul de sodiu.
Adaugati apa.
Sucul de portocale.
Si uleiul.
Amestecati bine cu un tel, mixer sau blenderul vertical, sa nu fie cocoloase.
Aluatul trebuie sa fie putin mai gros decat cel clasic, cu oua.
Incingeti foarte bine o tigaie de clatite - ungeti cu putin ulei.
Turnati cate jumatate de polonic in tigaie si coaceti clatita la foc mediu.
Observati ca va fi buna si usor de intors atunci cand nu mai este umeda deasupra si marginile se rumenesc bine.
Cu ajutorul spatulei le intoarceti pe partea cealalta si mai lasati 1 minut pe tigaie.
Cand este gata, o mutati pe farfurie si la fel continuati cu restul de clatite.
Pe parcurs le suprapuneti una peste alta sa se abureasca un pic si sa fie mai fragede.
Din aceste cantitati ies cam 24-25 de clatite.
Si o sectiune - clatitele sunt moi, fragede si foarte gustoase.
Sunt la fel de bune si calde si reci, servite cu gemul preferat.
Pofta Buna!
Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.
Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.