Inițial planificam să fac numai rețeta video pentru Clătitele de post simple, dar undeva în procesul de planificare m-am gândit să fac o modificare la rețetă - am înlocuit o parte din apă cu suc de portocale. Scopul meu a fost să obțin clătitele de o culoare galben mai intensă, ca cele cu ouă. Rezultatele au depășit toate așteptările - pe lângă faptul că am avut clătitele foarte frumoase, sucul de portocale a intrat în reacție cu bicarbonatul și am avut clătitele și mai fragede, cu găurele apetisante și mult mai rumene.
Am dublat cantitățile la rețetă, dacă vi se par multe puteți micșora în jumate ingredientele, recomand să nu omiteți sucul de portocale (am folosit suc natural simplu de portocale din comerț), este cel care va face toată treaba și efectul de "Oau!". Clătitele s-ar putea să fie un pic mai lipicioase decât cele cu ouă, dar o tigaie mai bunicică și să aveți răbdarea să se rumenească bine înainte să le întoarceți. Eu ung tigaia cu ulei numai înainte de prima clătită, aluatul conține ulei și tigaia încinsă bine nu vor lăsa clătitele să se lipească.
Dacă totuși nu vă descurcați cu ele, ungeți cu puțin ulei și un șervețel tigaia înainte de a coace fiecare clătită.
Într-un bol amestecați făina cu sarea, zahărul și bicarbonatul de sodiu.
Adăugați apa.
Sucul de portocale.
Și uleiul.
Amestecați bine cu un tel, mixer sau blenderul vertical, să nu fie cocoloașe.
Aluatul trebuie să fie puțin mai gros decât cel clasic, cu ouă.
Încălziți foarte bine o tigaie de clătite - ungeți cu puțin ulei.
Turnați câte jumătate de polonic în tigaie și coaceți clătita la foc mediu.
Observați că va fi bună și ușor de întors atunci când nu mai este umedă deasupra și marginile se rumenesc bine.
Cu ajutorul spatulei le întoarceți pe partea cealaltă și mai lăsați 1 minut pe tigaie.
Când este gata, o mutați pe farfurie și la fel continuați cu restul de clătite.
Pe parcurs le suprapuneți una peste alta să se aburească un pic și să fie mai fragede.
Din aceste cantități ies cam 24-25 de clătite.
Și o secțiune - clătitele sunt moi, fragede și foarte gustoase.
Sunt la fel de bune și calde și reci, servite cu gemul preferat.
Poftă Bună!
Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.
Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.