Aș zice că această rețetă de pască cu brânză și aluat de cozonac a batut toate recordurile posibile la rundele de testare și variantele încercate în ultimii 5 ani. Am o colecție întreagă de poze cu pască cu brânză din fiecare an, variante diferite, dar niciuna nu a meritat până acum să o public. Diverse motive le-am găsit - se deformează, nu sunt gustoase, nu creșteau, nu arătau bine - deci rețeta perfectă încă era înainte. Până la urmă, în acest an, am făcut o combinație care testată de 2 ori în ultima lună a ieșit perfectă și la gust, și la aspect.
Să știți că este foarte bine să folosim aluat de cozonac aici, dar să aveți în vedere că aluatul clasic este prea moale și lipicios - pasca va fi bună, dar va avea o formă foarte ciudată și vă veți enerva tare să lucrați cu ea. De aceea a trebuit să adaptez alt aluat, tot asemănător cu cel de cozonac, dar care să crească mai încet să fie mai ușor de modelat și la urmă să iasă pasca un fel de operă de artă și să vă înfrumusețeze masa de sărbătoare.
Pentru umplutura cu brânză la fel am folosit combinație foarte bună, este budinca de brânză de pe site, delicioasă la gust și perfectă ca textură pentru această rețetă. Aveți grijă să alegeți brânza mai uscată și mai scursă de zer, nu din aceea cremoasă.
Lucrând la această rețetă mi-am amintit de încă o pască cu brânză care se face acasă la țară la noi, o variantă fără zahăr, cu aluat de colaci și brânză sărată (aceeași budincă dar fără elementele dulci), pașii în rest sunt la fel.
Aluatul:
Drojdia se amestecă cu 1 lingură de zahăr și apă caldă, lăsați 10-15 minute până începe să facă spumă.
Într-un bol mai mare turnați laptele cald, untul topit, 1 ou, 1 linguriță de sare, 150g zahăr - amestecați bine cu un tel.
Turnați amestecul de drojdie de la pasul 1 și iar amestecați.
Adăugați 500g de făină și amestecați aluatul la început cu 1 lingură.
Făina va mai trebui de adăugat dar o veți face pe parcurs, mai jos, în timpul frământării. Dacă adăugați prea multă o dată aluatul s-ar putea face prea tare și nu va crește bine.
Aceasta din cauza că avem diferite tipuri de făină și diferă de la caz la caz cantitățile.
Începeți să frământați aluatul cu mâinile, adăugând câte puțină făină pe parcurs.
La final trebuie să obținem un aluat moale, dar nelipicios și ușor de modelat.
Îl lăsați la o parte, acoperit cu prosop, să crească 40-50 de minute într-un loc cald.
După acest timp scoateți aluatul pe masă.
Taiați cam 1/3 din el.
Această bucată o vom folosi pentru a face baza de la pască.
Din bucata cealaltă de aluat, rămasă, mai taiați 1/3 - vom avea o bucată mai mică pe care o vom folosi să facem crucea din mijloc.
Și ultima bucată rămasă, cea mai mare, o vedeți în mijlocul pozei, o vom folosi pentru a face bordura de la pască.
Facem baza:
Luăm prima bucată pentru bază și o întindem cu făcălețul într-un cerc cam de 28 cm diametru - dimensiunea tăvii pentru pască.
Îl treceți în tava unsă cu puțin ulei și nivelați/presați uniform.
Aici am folosit tava rotundă cu borduri detașabile de 28cm în diametru.
Facem bordurile:
- Luăm bucata de aluat din mijloc, cea mai mare, pentru borduri - o tăiem în jumătate.
Fiecare bucată o întindem în 2 baghete subțiri și lungi.
Lucrați pe masă fără făină, altfel mâinile alunecă și nu veți putea modela baghetele. Dacă se lipește aluatul de mâini, doar ușor vă presărați făină pe degete.
Pentru tava de 28cm fiecare baghetă trebuie să fie cam de 110cm lungime.
Răsuciți în sensuri opuse marginile baghetelor - asta va face să aveți o împletitură frumoasă și uniformă.
Și împletiți - fiind mai lungi baghetele este mai simplu să o faceți de la jumătate, în 2 etape.
Aranjați bordura în tavă, atent uniți marginile.
Facem crucea:
Luați ultima bucată de aluat, cea mai mică, și o tăiați în jumătate.
Din fiecare jumătate întindeți iarăși 2 baghete subțiri și lungi.
De data asta lungimea lor trebuie să fie de aproximativ 70cm.
Le împletiți la fel ca la bordură.
Tăiați în jumătate și vom obține cele 2 elemente ale crucii.
Acum lăsăm la crescut minim 1 oră - baza și bordura din tavă și împletiturile pentru cruce (astea separat, nu în tavă).
Umplutura:
Cu 15 minute înainte să se termine timpul de crescut la aluat pregătim umplutura de brânză.
Alegeți pentru pască brânza de vaci bine scursă de zer și puțin mai uscată.
Adăugați peste brânză - 1 ou, 3 linguri de zahăr, 2 linguri de griș, 1 lingură ulei, 0.5 lingurițe sare, un vârf de linguriță bicarbonat, esență de vanilie și stafide/merișoare, amestecați bine.
Montăm pasca:
Peste aluatul din tavă presărați 2 linguri de griș, numai pe bază, nu pe bordură.
Puneți brânza în mijloc și nivelați bine.
Cu un cuțit sau lingură faceți un canal în brânză, pe mijloc.
Aranjați în el prima bucată de la cruce.
La fel faceți încă un canal - ușor tăiați pe mijloc bucata de împletitură, dar nu până la urmă.
Și atent aranjați și montați a 2-a bucată de aluat pregătit pentru cruce.
Ungeți cu ou bătut toată suprafața - și aluatul, și brânza.
Se coace la cuptor preîncălzit la 160 de grade timp de 1 oră.
Primele 15 minute pasca se va rumeni repede.
Din această cauză o acoperiți cu o folie de aluminiu și lăsați să se coacă 30 de minute așa.
Asta pentru a evita să bronzăm prea tare rezultatul final :)
După acest timp scoateți folia și mai lăsați pasca în cuptor 15 minute.
O scoateți din cuptor și lăsați 1 oră să se răcească în tavă.
Apoi scoateți din tavă, sau scoateți bordurile la tavă și lăsați să se răcească complet timp de 5-6 ore.
Dacă o tăiați fierbinte încă va părea crudă din cauza umpluturii de brânză care are nevoie să se prindă și răcească.
Aici o secțiune delicioasă și frumoasă pentru voi.
Poftă Bună!
Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.
Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.