Pe lângă faptul că această rețetă de dulceață de căpșuni e cu Video, este și rețeta mea de mai mult timp(o fac de când mă știu) pe care am tot promis-o dar câțiva ani nu am reușit să prind timp s-o prezint ca lumea. Acum i-a venit momentul, dulceața de căpșuni pregătită după această metodă este perfectă, vâscoasă, căpșunile întregi și confiate, aromată, colorată - mă tot minunez de ce nu am postat-o până acum...
În plus la toate, pentru mulți poate metoda va părea ciudată, procesul durează ceva mai mult dar efortul este f.mic. Da, se fierbe 3-4 zile, dar pentru mămicile ocupate și multitasking vă spun că este rețeta perfectă. Prima zi spălați căpșunile, le aruncați în sirop și după aceea în fiecare seară nu aveți decât să le mai fierbeți 10 minute. În ultima zi vă faceți timp 30 minute, s-o turnați în borcane și gata, dulceața perfectă este gata!
Este întotdeauna metoda mea preferată de pregătit dulceața atunci când vreau fructele întregi, confiate dar zeama să fie vâscoasă, aromată și nu răsfiertă. La fel fac dulceața de cireșe, vișine, etc.
Căpșunile se spală bine, se rup codițele și se lasă să se scurgă bine de apă într-o sită.
Încercați să alegeți pentru dulceață căpșuni mai mici.
Stoarceți zeama din lămâie.
Într-un tuci sau cratiță cu fund gros puneți zahărul, apa și zeama de lămâie. Amestecați și lăsați până începe să fiarbă.
Pentru dulceață alegeți o cratiță mai mare, de exemplu a mea are 4 litri la aceste cantități de ingrediente și mai mult de 2 kg de căpșuni nu recomand să fierbeți o dată.
Într-un tuci de 7-10 litri puteți face și 5 kg.
Când fierbeți multe fructe o dată într-o cratiță, șansele sunt mari să le faceți terci, în plus nu se confiază așa bine fructele.
Lăsați siropul să fiarbă 10 minute la foc mediu.
După acest timp adăugați căpșunile, amestecați ușor.
Când încep să fiarbă faceți focul mic și le lăsați 10 minute pe aragaz.
După acest timp închideți focul, lăsați oala descoperită la temperatura camerei 24 de ore. O puteți acoperi eventual cu un tifon sau sită.
A 2-a zi vei observa că siropul a scăzut puțin și fructele sunt mai confiate.
Puneți oala iar pe foc, lăsați să fiarbă încet 10 minute. Apoi iarăși închideți focul și mai lăsați 24 de ore descoperită la temperatura camerei.
A 3-a zi siropul tot scade puțin, dacă vă place așa consistența puteți mai departe să-l fierbeți un pic și turnați în borcane.
Eu am preferat să-l mai țin și a 4-a zi, să fie și mai vâscos, fructele și mai confiate. Asta valabil când aveți fructe mai apoase, în special căpșunile.
Deci îl fierbem și azi 10 minute, iar închidem focul și mai lăsăm 24 de ore.
A 4-a zi, ultima, observați cât de frumoasă și perfectă este dulceața - normal că vă dați seama cel mai bine de consistența ei cât este rece.
La fierbere siropul devine mai apos și mai greu să vă dați seama, trebuie să tot picurați pe farfurie și să ghiciți dacă e bine sau nu.
Acum ne pregătim s-o turnăm în borcane - o punem pe aragaz, când începe să fiarbă faceți focul mic și lăsați 5 minute.
Nu uitați să pregătiți borcanele din timp - eu le pun pentru 30 minute la 100-120 de grade în cuptor.
Turnați dulceața fierbinte în borcane și închideți ermetic cu capace.
Când se răcește mai bine puteți s-o degustați și savurați.
Are textură și culoare perfecte, de aromă nu mai spun nimic :)
Deși efortul e lung ca durată mare lucru, nu aveți așa multe acțiuni și agitație. Pentru mine e metoda perfectă ca împărțire a efortului în câteva zile.
Poftă Bună!
Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.
Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.