Dulceață de Căpșuni

Pe lângă faptul că această rețetă de dulceață de căpșuni e cu Video, este și rețeta mea de mai mult timp(o fac de când mă știu) pe care am tot promis-o dar câțiva ani nu am reușit să prind timp s-o prezint ca lumea. Acum i-a venit momentul, dulceața de căpșuni pregătită după această metodă este perfectă, vâscoasă, căpșunile întregi și confiate, aromată, colorată - mă tot minunez de ce nu am postat-o până acum...

În plus la toate, pentru mulți poate metoda va părea ciudată, procesul durează ceva mai mult dar efortul este f.mic. Da, se fierbe 3-4 zile, dar pentru mămicile ocupate și multitasking vă spun că este rețeta perfectă. Prima zi spălați căpșunile, le aruncați în sirop și după aceea în fiecare seară nu aveți decât să le mai fierbeți 10 minute. În ultima zi vă faceți timp 30 minute, s-o turnați în borcane și gata, dulceața perfectă este gata!

Este întotdeauna metoda mea preferată de pregătit dulceața atunci când vreau fructele întregi, confiate dar zeama să fie vâscoasă, aromată și nu răsfiertă. La fel fac dulceața de cireșe, vișine, etc.

Ingrediente
Căpșuni
1 kg
   
Zahăr
1 kg
   
Lămâie
1 buc
   
Apă
150 ml
   
Pași de urmat
Pas 1

Căpșunile se spală bine, se  rup codițele și se lasă să se scurgă bine de apă într-o sită.

Încercați să alegeți pentru dulceață căpșuni mai mici.

Dulceață de Căpșuni - Pas 1
Pas 2

Stoarceți zeama din lămâie.

Dulceață de Căpșuni - Pas 2
Pas 3

Într-un tuci sau cratiță cu fund gros puneți zahărul, apa și zeama de lămâie. Amestecați și lăsați până începe să fiarbă.

Pentru dulceață alegeți o cratiță mai mare, de exemplu a mea are 4 litri la aceste cantități de ingrediente și mai mult de 2 kg de căpșuni nu recomand să fierbeți o dată.

Într-un tuci de 7-10 litri puteți face și 5 kg.

Când fierbeți multe fructe o dată într-o cratiță, șansele sunt mari să le faceți terci, în plus nu se confiază așa bine fructele.

Dulceață de Căpșuni - Pas 3
Pas 4

Lăsați  siropul să fiarbă 10 minute la foc mediu.

Dulceață de Căpșuni - Pas 4
Pas 5

După acest timp adăugați căpșunile, amestecați ușor.

Dulceață de Căpșuni - Pas 5
Pas 6

Când încep să fiarbă faceți focul mic și le lăsați 10 minute pe aragaz.

După acest timp închideți focul, lăsați oala descoperită la temperatura camerei 24 de ore. O puteți acoperi eventual cu un tifon sau sită.

Dulceață de Căpșuni - Pas 6
Pas 7

A 2-a zi vei observa că siropul a scăzut puțin și fructele sunt mai confiate.

Dulceață de Căpșuni - Pas 7
Pas 8

Puneți oala iar pe foc, lăsați să fiarbă încet 10 minute. Apoi iarăși închideți focul și mai lăsați 24 de ore descoperită la temperatura camerei.

Dulceață de Căpșuni - Pas 8
Pas 9

A 3-a zi siropul tot scade puțin, dacă vă place așa consistența puteți mai departe să-l fierbeți un pic și turnați în borcane.

Eu am preferat să-l mai țin și a 4-a zi, să fie și mai vâscos, fructele și mai confiate. Asta valabil când aveți fructe mai apoase, în special căpșunile.

Dulceață de Căpșuni - Pas 9
Pas 10

Deci îl fierbem și azi 10 minute, iar închidem focul și mai lăsăm 24 de ore.

Dulceață de Căpșuni - Pas 10
Pas 11

A 4-a zi, ultima, observați cât de frumoasă și perfectă este dulceața - normal că vă dați seama cel mai bine de consistența ei cât este rece.

La fierbere siropul devine mai apos și mai greu să vă dați seama, trebuie să tot picurați pe farfurie și să ghiciți dacă e bine sau nu.

Dulceață de Căpșuni - Pas 11
Pas 12

Acum ne pregătim s-o turnăm în borcane - o punem pe aragaz, când începe să fiarbă faceți focul mic și lăsați 5 minute.

Dulceață de Căpșuni - Pas 12
Pas 13

Nu uitați să pregătiți borcanele din timp - eu le pun pentru 30 minute la 100-120 de grade în cuptor.

Dulceață de Căpșuni - Pas 13
Pas 14

Turnați dulceața fierbinte în borcane și închideți ermetic cu capace.

Dulceață de Căpșuni - Pas 14
Pas 15

Când se răcește mai bine puteți s-o degustați și savurați.

Dulceață de Căpșuni - Pas 15
Pas 16

Are textură și culoare perfecte, de aromă nu mai spun nimic :)

Deși efortul e lung ca durată mare lucru, nu aveți așa multe acțiuni și agitație. Pentru mine e metoda perfectă ca împărțire a efortului în câteva zile.

Poftă Bună!

Dulceață de Căpșuni - Pas 16

Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.

Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 1200 g (3 borcane mici de 350ml)
Timp de preparare:
360 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregătire: 120 min