Multi din voi stiti bine pe site reteta de Pastrama de pui, si este una foarte buna, exemplara si gustoasa. In timp, pentru ca ma grabeam sau nu aveam ceva din ingrediente, am ajuns la o varianta mult mai simpliificata de pastrama din piept de pui si am zis sa o pun ca reteta separata si sa nu o modific pe cea veche, are loc si ea pentru cei mai cu rabdare :) Aceasta pastrama iese perfect cu piept de pui sau curcan, carnea de porc totusi nu e la fel de frageda, dar merge la o nevoie(folositi muschiulet sau colet e porc).
Imi place sa o fac pentru mic dejun, ca aperitiv, pentru diverse salate si mai ales s-o am congelata pentru alte situatii imprevizibile si pofticioase. Se decongeleaza foarte bine, parca am observat-o usor mai sfaramicioasa dar foarte putin. Este perfecta pentru cei care tin regim de slabire sau mananca sanatos si evita salamurile si suncile din comert. Dupa ce veti face aceasta reteta va asigur ca altfel nu o sa vreti sa mancati sandwish-urile de dimineata.
Un mic secret din meniul familiei noastre sa va spun - la mic dejun mancam de cele mai multe ori sandwish-uri cu aceasta pastrama, hummus la greu(alternez aromele dar preferatul tuturor este Hummus cu Pesto) si bineinteles Kasha cu ovaz :)
Daca aveti pieptul de pui intreg il dezosati, curatati si taiati in jumatati.
Daca deja aveti jumatati doar spalati si curatati. Eu tai de obicei marginile daca au vreo bucata de os si carnea aceea mica din piept, care de obicei e mai frageda si sta cumva mai la o parte, scot si folosesc in alta mancare.
Ideea este sa aveti bucati intregi si uniforme de carne.
Intr-un bol adanc si preferat sa fie cu capac(sau cratita) facem saramura:
- turnam apa si adaugam sarea, zaharul, boabele de piper si frunza de dafin;
- se amesteca bine pana se dizolva sarea si zaharul.
Punem toata carnea in saramura.
Intr-un litru de saramura de obicei incap 1-2 kg de carne, eu prefer sa fac mai multa cantitate o data si pe urma pastrez la congelator gata preparata.
Acoperiti bolul cu capac si puneti la frigider sa se macereze 12-24 de ore, mai bine mai mult decat mai putin.
Daca sta 12 ore s-ar putea sa fie mai sfaramicioasa, nu asa uniforma la taiat.
Dupa acest timp, scoatem carnea din saramura.
O clatiti bine sub jet de apa rece si lasati putin sa se scurga de apa intr-o sita.
In acest timp amestecam repede uleiul cu piperul macinat, boia si usturoi.
Puteti adauga orice alte condimente va plac.
Aranjati bucatile de piept intr-o tava adanca de cuptor(Tava nu se unge cu nimic).
Se ung pe partea de jos cu amestecul de ulei, folosind o pensula.
Apoi le intoarceti cu partea mai neteda in sus, ungeti la fel cu mirodenii.
Acoperiti tava cu un capac sau folie de aluminiu si puneti la cuptor preincalzit la 200 de grade timp de 1 ora.
Dupa acest timp scoateti tava din cuptor si lasati sa se raceasca complet, asa acoperita.
Noi le mancam si calde ca o friptura de pui, pieptul este foarte moale si fraged gatit asa.
Dupa ce se raceste bine se poate felia repede si usor cu un cutit ascutit.
Si partea care imi place cel mai mult - congelarea lor din timp.
Fac de obicei cantitate mai mare, pastrez 1-2 bucati pentru primele zile la frigider si restul congelez ambalate individual in folie alimentara.
La necesitate si pofta le scot cu 2-3 ore inainte din congelator si sunt gospodina :)
Este perfect pentru orice - sandwish-uri, salate(mai ales Salata de Boeuf si Caesar) si asa simple ca friptura, etc.
Pofta Buna!
Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.
Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.