Mulți din voi știți bine pe site rețeta de Pastramă de pui, și este una foarte bună, exemplară și gustoasă. În timp, pentru că mă grăbeam sau nu aveam ceva din ingrediente, am ajuns la o variantă mult mai simplificată de pastramă din piept de pui și am zis să o pun ca rețetă separată și să nu o modific pe cea veche, are loc și ea pentru cei mai cu răbdare :) Această pastramă iese perfect cu piept de pui sau curcan, carnea de porc totuși nu e la fel de fragedă, dar merge la o nevoie(folosiți mușchiuleț sau cotlet de porc).
Îmi place să o fac pentru mic dejun, ca aperitiv, pentru diverse salate și mai ales s-o am congelată pentru alte situații imprevizibile și pofticioase. Se decongelează foarte bine, parcă am observat-o ușor mai sfărâmicioasă dar foarte puțin. Este perfectă pentru cei care țin regim de slăbire sau mănâncă sănătos și evită salamurile și șuncile din comerț. După ce veți face această rețetă vă asigur că altfel nu o să vreți să mâncați sandviș-urile de dimineață.
Un mic secret din meniul familiei noastre să vă spun - la mic dejun mâncăm de cele mai multe ori sandviș-uri cu această pastramă, hummus la greu (alternez aromele dar preferatul tuturor este Hummus cu Pesto) și bineînțeles Kasha cu ovăz :)
Dacă aveți pieptul de pui întreg îl dezosați, curățați și tăiați în jumătăți.
Dacă deja aveți jumătăți doar spălați și curățați. Eu tai de obicei marginile dacă au vreo bucată de os și carnea aceea mică din piept, care de obicei e mai fragedă și stă cumva mai la o parte, scot și folosesc în altă mâncare.
Ideea este să aveți bucăți întregi și uniforme de carne.
Într-un bol adânc și preferat să fie cu capac(sau cratiță) facem saramura:
- turnăm apă și adăugăm sarea, zahărul, boabele de piper și frunza de dafin;
- se amestecă bine până se dizolvă sarea și zahărul.
Punem toată carnea în saramură.
Într-un litru de saramură de obicei încap 1-2 kg de carne, eu prefer să fac mai multă cantitate o dată și pe urmă păstrez la congelator gata preparată.
Acoperiți bolul cu capac și puneți la frigider să se macereze 12-24 de ore, mai bine mai mult decât mai puțin.
Dacă stă 12 ore s-ar putea să fie mai sfărâmicioasă, nu așa uniformă la tăiat.
După acest timp, scoatem carnea din saramură.
O clătiți bine sub jet de apă rece și lăsați puțin să se scurgă de apă într-o sită.
În acest timp amestecăm repede uleiul cu piperul măcinat, boia și usturoi.
Puteți adăuga orice alte condimente vă plac.
Aranjați bucățile de piept într-o tavă adâncă de cuptor(Tava nu se unge cu nimic).
Se ung pe partea de jos cu amestecul de ulei, folosind o pensulă.
Apoi le întoarceți cu partea mai netedă în sus, ungeti la fel cu mirodenii.
Acoperiți tava cu un capac sau folie de aluminiu și puneți la cuptor preîncălzit la 200 de grade timp de 1 oră.
După acest timp scoateți tava din cuptor și lăsați să se răcească complet, așa acoperită.
Noi le mâncăm și calde ca o friptură de pui, pieptul este foarte moale și fraged gătit așa.
După ce se răcește bine se poate felia repede și ușor cu un cuțit ascuțit.
Și partea care îmi place cel mai mult - congelarea lor din timp.
Fac de obicei cantitate mai mare, păstrez 1-2 bucăți pentru primele zile la frigider și restul congelez ambalate individual în folie alimentară.
La necesitate și poftă le scot cu 2-3 ore înainte din congelator și sunt gospodină :)
Este perfect pentru orice - sandviș-uri, salate (mai ales Salata de Boeuf și Caesar) și așa simple ca friptură, etc.
Poftă Bună!
Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.
Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.