Niciodată n-aș fi crezut că Sofia va declara la această ciorbă de fasole că "...este cea mai bună ciorbă din viața mea!". Și să știți că am un copil destul de mofturos la mâncare, cu multe discuții la masă de ce să mâncăm legume și de ce pâine integrală și nu albă, de ce nu dulciuri, etc. Deci dacă aveți poftă de o ciorbă bună de fasole cu afumătură, dar să fie simplu de preparat, vă recomand cu drag această rețetă. Este o improvizație a mea după Ciorba de cartofi cu afumătură, neapărat cu borș, tarhon și cimbru.
Neapărat înainte să vă apucați de ciorbă să vă asigurați că ați lăsat fasolea la înmuiat câteva ore, chiar mai bine peste noapte. Eu torn cam 4 pahare de apă rece la 1 de fasole.
Dacă aveți vreun soi de fasole care fierbe repede puteți sări acest pas.
După acest timp scurgeți apa în care a stat fasolea, turnați alta curată și puneți la fiert.
Apă trebuie să acopere bine boabele de fasole.
Când începe să fiarbă, o lăsați 5 minute apoi scurgeți apa din ea și o aruncați.
Turnați alta apă, de preferat fierbinte și mai puneți la fiert.
Când începe să fiarbă iar o scurgeți și aruncați, ar fi bine să repetați această procedură de 2-3 ori să nu aveți probleme specifice consumului de fasole :)
La urmă turnați apă cât să acopere bine fasolea, adăugați 1 ceapă, 2-3 frunze de dafin, 1-2 linguri de ulei.
Când începe să fiarbă faceți focul mic și lăsați până este complet gata.
Până fierbe fasolea vă pregătiți cu restul ingredientelor - aici am legumele și niște costiță afumată dar nu grasă.
Pasta de roșii și verdețurile - proaspete sau uscate.
Am tăiat cubulețe toate legumele - morcovul, ceapa, ardeiul și țelina.
Am avut o bucată de costiță cu carne și os - carnea am tăiat-o bucățele mici și oasele le-am lăsat cu puțină carne pe ele.
Într-o tigaie turnați puțin ulei, adăugați morcovul și ceapa, le căliți timp de 5 minute.
Apoi adăugați țelina și ardeiul.
Tot acolo puneți și pasta de roșii.
Mai adăugați și carnea/costița afumată.
Amestecați bine și lăsați să se călească încă 5 minute.
Treceți acest amestec de legume și carne într-o cratiță mare de 5 litri.
Adăugați aproximativ 2 litri de apă.
Aprindeți focul sub oală și lăsați să fiarbă încet 30-40 de minute.
După acest timp adăugați în cratiță toată fasolea fiartă, împreună cu zeama/apă.
Turnați borșul acru, reglați după gust.
Adăugați sarea, la fel potriviți după gust.
Amestecați bine ciorba și lăsați să mai fiarbă 10 minute.
La urmă adăugați pătrunjelul tocat.
Potriviți după gust și dregeți ciorba cu tarhon și cimbru, eu am pus câte 1 linguriță din fiecare (am avut uscat).
Amestecați bine, acoperiți cu capac și închideți focul.
Lăsați ciorba să se pătrundă bine, 20-30 de minute înainte de servire.
Serviți cu niște ceapă roșie și ardei iute, dacă vă place. Și o lingură de smântână acolo tot nu strică :)
Poftă Bună!
Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.
Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.