Ciorbă de fasole cu afumătură

Niciodată n-aș fi crezut că Sofia va declara la această ciorbă de fasole că "...este cea mai bună ciorbă din viața mea!". Și să știți că am un copil destul de mofturos la mâncare, cu multe discuții la masă de ce să mâncăm legume și de ce pâine integrală și nu albă, de ce nu dulciuri, etc. Deci dacă aveți poftă de o ciorbă bună de fasole cu afumătură, dar să fie simplu de preparat, vă recomand cu drag această rețetă. Este o improvizație a mea după Ciorba de cartofi cu afumătură, neapărat cu borș, tarhon și cimbru.

Ingrediente
Carne afumată
500 g
costiță, ciolan, mușchi, etc - aș recomanda să nu fie foarte grasă
Fasole uscată albă
1 pahar
   
Morcovi
1 buc
   
Ceapă albă
2 buc
   
Ardei gras
1 buc
   
Rădăcină de țelină
1 buc
și păstârnac dacă aveți
Borș acru
500 ml
   
Sare
1 lingura
reglați după gust
Pătrunjel verde
1 lingura
+ tarhon și cimbru, după gust
Ulei de floarea-soarelui
50 ml
   
Pastă de ardei/roșii
1 lingura
   
Frunză de dafin
2 buc
   
Pași de urmat
Pas 1

Neapărat înainte să vă apucați de ciorbă să vă asigurați că ați lăsat fasolea la înmuiat câteva ore, chiar mai bine peste noapte. Eu torn cam 4 pahare de apă rece la 1 de fasole.

Dacă aveți vreun soi de fasole care fierbe repede puteți sări acest pas.

Ciorbă de fasole cu afumătură - Pas 1
Pas 2

După acest timp scurgeți apa în care a stat fasolea, turnați alta curată și puneți la fiert.

Apă trebuie să acopere bine boabele de fasole.

Ciorbă de fasole cu afumătură - Pas 2
Pas 3

Când începe să fiarbă, o lăsați 5 minute apoi scurgeți apa din ea și o aruncați.

Turnați alta apă, de preferat fierbinte și mai puneți la fiert.

Când începe să fiarbă iar o scurgeți și aruncați, ar fi bine să repetați această procedură de 2-3 ori să nu aveți probleme specifice consumului de fasole :)

Ciorbă de fasole cu afumătură - Pas 3
Pas 4

La urmă turnați apă cât să acopere bine fasolea, adăugați 1 ceapă, 2-3 frunze de dafin, 1-2 linguri de ulei.

Când începe să fiarbă faceți focul mic și lăsați până este complet gata.

Ciorbă de fasole cu afumătură - Pas 4
Pas 5

Până fierbe fasolea vă pregătiți cu restul ingredientelor - aici am legumele și niște costiță afumată dar nu grasă.

Ciorbă de fasole cu afumătură - Pas 5
Pas 6

Pasta de roșii și verdețurile - proaspete sau uscate.

Ciorbă de fasole cu afumătură - Pas 6
Pas 7

Am tăiat cubulețe toate legumele - morcovul, ceapa, ardeiul și țelina.

Ciorbă de fasole cu afumătură - Pas 7
Pas 8

Am avut o bucată de costiță cu carne și os - carnea am tăiat-o bucățele mici și oasele le-am lăsat cu puțină carne pe ele.

Ciorbă de fasole cu afumătură - Pas 8
Pas 9

Într-o tigaie turnați puțin ulei, adăugați morcovul și ceapa, le căliți timp de 5 minute.

Ciorbă de fasole cu afumătură - Pas 9
Pas 10

Apoi adăugați țelina și ardeiul.

Ciorbă de fasole cu afumătură - Pas 10
Pas 11

Tot acolo puneți și pasta de roșii.

Ciorbă de fasole cu afumătură - Pas 11
Pas 12

Mai adăugați și carnea/costița afumată.

Ciorbă de fasole cu afumătură - Pas 12
Pas 13

Amestecați bine și lăsați să se călească încă 5 minute.

Ciorbă de fasole cu afumătură - Pas 13
Pas 14

Treceți acest amestec de legume și carne într-o cratiță mare de 5 litri.

Ciorbă de fasole cu afumătură - Pas 14
Pas 15

Adăugați aproximativ 2 litri de apă.

Ciorbă de fasole cu afumătură - Pas 15
Pas 16

Aprindeți focul sub oală și lăsați să fiarbă încet 30-40 de minute.

Ciorbă de fasole cu afumătură - Pas 16
Pas 17

După acest timp adăugați în cratiță toată fasolea fiartă, împreună cu zeama/apă.

Ciorbă de fasole cu afumătură - Pas 17
Pas 18

Turnați borșul acru, reglați după gust.

Ciorbă de fasole cu afumătură - Pas 18
Pas 19

Adăugați sarea, la fel potriviți după gust.

Amestecați bine ciorba și lăsați să mai fiarbă 10 minute.

Ciorbă de fasole cu afumătură - Pas 19
Pas 20

La urmă adăugați pătrunjelul tocat.

Ciorbă de fasole cu afumătură - Pas 20
Pas 21

Potriviți după gust și dregeți ciorba cu tarhon și cimbru, eu am pus câte 1 linguriță din fiecare (am avut uscat).

Ciorbă de fasole cu afumătură - Pas 21
Pas 22

Amestecați bine, acoperiți cu capac și închideți focul.

Lăsați ciorba să se pătrundă bine, 20-30 de minute înainte de servire.

Ciorbă de fasole cu afumătură - Pas 22
Pas 23

Serviți cu niște ceapă roșie și ardei iute, dacă vă place. Și o lingură de smântână acolo tot nu strică :)

Poftă Bună!

Ciorbă de fasole cu afumătură - Pas 23

Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.

Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 5 l (8-10 porții)
Timp de preparare:
60 min
Dificultate: usor
Timp total de pregătire: 120 min