Niciodata n-as fi crezut ca Sofia va declara la aceasta ciorba de fasole ca "...este cea mai buna ciorba din viata mea!". Si sa stiti ca am un copil destul de mofturos la mancare, cu multe discutii la masa de ce sa mancam legume si de ce paine integrala si nu alba, de ce nu dulciuri, etc. Deci daca aveti pofta de o ciorba buna de fasole cu afumatura, dar sa fie simplu de preparat, va recomand cu drag aceasta reteta. Este o improvizatie a mea dupa Ciorba de cartofi cu afumatura, neaparat cu bors, tarhon si cimbru.
Neaparat inainte sa va apucati de ciorba sa va asigurati ca ati lasat fasolea la inmuiat cateva ore, chiar mai bine peste noapte. Eu torn cam 4 pahare de apa rece la 1 de fasole.
Daca aveti vreun soi de fasole care fierbe repede puteti sari acest pas
Dupa acest timp scurgeti apa in care a stat fasolea, turnati alta curata si puneti la fiert.
Apa trebuie sa acopere bine boabele de fasole.
Cand incepe sa fiarba, o lasati 5 minute apoi scurgeti apa din ea si o aruncati.
Turnati alta apa, de preferat fierbinte si mai puneti la fiert.
Cand incepe sa fiarba iar o scurgeti si aruncati, ar fi bine sa repetati aceasta procedura de 2-3 ori sa nu aveti probleme specifice consumului de fasole :)
La urma turnati apa cat sa acopere bine fasolea, adaugati 1 ceapa, 2-3 frunze de dafin, 1-2 linguri de ulei.
Cand incepe sa fiarba faceti focul mic si lasati pana este complet gata.
Pana fierbe fasolea va pregatiti cu restul ingredientelor - aici am legumele si niste costita afumata dar nu grasa.
Pasta de rosii si verdeturile - proaspete sau uscate.
Am taiat cubulete toate legumele - morcovul, ceapa, ardeiul si telina.
Am avut o bucata de costita cu carne si os - carnea am taiat-o bucatele mici si oasele le-am lasat cu putina carne pe ele.
Intr-o tigaie turnati putin ulei, adaugati morcovul si ceapa, le caliti timp de 5 minute.
Apoi adaugati telina si ardeiul.
Tot acolo puneti si pasta de rosii.
Mai adaugati si carnea/costita afumata.
Amestecati bine si lasati sa se caleasca inca 5 minute.
Treceti acest amestec de legume si carne intr-o cratita mare de 5 litri.
Adaugati aproximativ 2 litri de apa.
Aprindeti focul sub oala si lasati sa fiarba incet 30-40 de minute.
Dupa acest timp adaugati in cratita toata fasolea fiarta, impreuna cu zeama/apa.
Turnati borsul acru, reglati dupa gust.
Adaugati sarea, la fel potriviti dupa gust.
Amestecati bine ciorba si lasati sa mai fiarba 10 minute.
La urma adaugati patrunjelul tocat.
Potriviti dupa gust si dregeti ciorba cu tarhon si cimbru, eu am pus cate 1 lingurita din fiecare(am avut uscat).
Amestecati bine, acoperiti cu capac si inchideti focul.
Lasati ciorba sa se patrunda bine, 20-30 de minute inainte de servire.
Serviti cu niste ceapa rosie si ardei iute, daca va place. Si o lingura de smantana acolo tot nu strica :)
Pofta Buna!
Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.
Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.