Demult planificam să fac rețeta de ruladă cu ciocolată și acum înainte de Crăciun s-au aliniat perfect toate - timpul, inspirația și rețeta - mi-a ieșit o ruladă minunată, foarte ciocolatoasă și gustoasă. Am ales (și bine am făcut) un pandișpan simplu, crema de unt recomand să o păstrați - rulada se taie foarte frumos și este fermă la manevrare. Deși merge înlocuită cu Ganache de Ciocolată, eu totuși o las pe asta cu unt, mi se pare mai potrivită la această rețetă de ruladă. La fel și Siropul de Ciocolată, merge însiropată această ruladă cu ciocolată cu orice vă place, dar acesta mie mi se pare perfect și o face mai completă. Și bineînțeles este "Buche de Noel" forma specifică de montare și mai de efect, desertul preferat de Crăciun în Franța, dar dacă vreți să faceți o ruladă simplă de ciocolată omiteți pașii de montare specifici acestei forme.
Ca și la rețeta de ruladă simplă și rapidă, am folosit planșeta de silicon cu borduri de la Tupperware, este minunată și chiar v-o recomand cu mare încredere, îmi ies ruladele perfect în ea. La cât de frică îmi era să lucrez cu ele acum merg ca prin minune toate, și asta e abia începutul :) Pentru comenzi și alte informații găsiți lista cu distribuitorii Tupperware pe site-ul oficial.
Pregătim pandișpanul pentru ruladă:
Într-un bol mare bateți bine cele 4 ouă cu 120g de zahăr și esența de vanilie.
Nu trebuie separat albușurile de gălbenușuri, le bateți așa împreună până se fac o spumă albă frumoasă.
Apoi adăugați făina, praful de copt și 2 linguri de cacao.
Amestecați atent cu un tel până obțineți un aluat omogen, fără cocoloașe.
Așterneți o tavă de cuptor simplă cu hârtie de copt.
Eu am folosit planșeta de silicon cu borduri de la Tupperware, foarte bună pentru făcut rulade mai ales.
Găsiți lista cu distribuitorii Tupperware pe site-ul oficial.
Turnați aluatul în tavă și îl distribuiți uniform cu o spatulă sau lingură.
Coaceți rulada la cuptor preîncălzit la 200 de grade timp de 10-15 minute.
Imediat când o scoateți presărați puțin zahăr pudră deasupra.
Și rulați strâns cu tot cu hârtie de copt sau planșeta de silicon, o lăsați așa rulată să se răcească complet.
Până rulada se răcește ne ocupăm de cremă și sirop de ciocolată.
Pentru cremă topiți 150g de ciocolată neagră, la microunde sau pe bain-marie, cum puteți. Lăsați să se răcorească bine, cam 15-20 de minute.
Facem Siropul de Ciocolată:
Într-un bol amestecați 90g de zahăr cu 40g de cacao, adăugați 125ml apă fierbinte clocotită și amestecați bine, să nu fie cocoloașe.
Pregătim crema de unt cu ciocolată:
Într-un bol bateți bine 200g de unt moale cu zahărul pudră.
Apoi adăugați ciocolata topită și răcorită de la pasul 8, mai puneți și 2 linguri de cacao.
Mixați bine până compoziția este omogenă.
Montăm rulada:
Acum când pandișpanul, siropul și crema sunt gata ne apucăm de montat rulada.
În primul rând desfaceți rulada și scoateți hârtia sau siliconul.
Insiropați (cu sirop de ciocolată) bine blatul cu ajutorul unei pensule.
Puneți și crema, o nivelați uniform pe toată suprafața.
Rulați strâns, o puneți pentru 15-20 de minute la frigider, așa va fi secțiunea mai bine tăiată și mai curată.
Taiați cam 1 cm din marginea ruladei, îl dați la o parte, nu-l vom folosi deci puteți să-l dați la degustare la cei care nu au răbdare :)
Apoi tăiați o bucată mai mare, cam de 4-5 cm, aceasta va fi o latură de "creangă" să avem un buștean adevărat, dacă e "Buche de Noel" :)
Puteți omite pașii cu latura și tăiatul ruladei dacă faceți una simplă, nu neapărat în forma de buche de noel.
Și acum urmează câțiva pași mai specifici, să vă ușureze pe urmă munca de ștergere a farfuriei după ce ornați rulada cu glazură.
Deci, puneți rulada de bază, cea mare, pe un platou de servire.
Taiați 2 bucăți mari de hârtie de copt și le puneți pe margini, un pic mai sub ruladă.
Așa puneți și latura cealaltă de ruladă, vine și ea pe hârtia de copt așternută.
Într-un bol topiți 150g de ciocolată neagră și 20g de unt - puteți s-o lăsați să se mai răcească un pic, așa glazura se va îngroșa și glazura va avea un efect mai frumos de "scoarță".
Ungeți această glazură de ciocolată pe toată suprafața ruladei, și cea mică și cea mare.
Cam așa arată a mea, glazura a fost mai lichidă deși mi-am dorit o scoarță mai groasă nu aveam răbdare să se mai răcească puțin glazura în bol.
Cu furculița faceți dungi, ca o "scoarță" de copac.
Țineți atent cu o furculiță sau mâna rulada și scoateți cu cealaltă mână hârtia de copt de sub ea.
Așa avem rulada ornată și farfuria curată :)
O puneți la frigider pentru 8-10 ore să se pătrundă bine.
Apoi savurați cu mare plăcere, este foarte gustoasă, ciocolatoasă și sățioasă.
Eu am însiropat-o cam puțin, data viitoare nu-mi va fi frică să pun sirop mai mult :)
Poftă Bună!
Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.
Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.