Această prăjitură cu mac de fapt se numește Prăjitură Revani cu mac, adică un desert grecesc cu griș (în varianta arabescă este Basbousa) pe care vi-l recomand cu mare drag. Este foarte fragedă, pufoasă, moale și se combină perfect cu stratul de frișcă. Un mare plus este că-i destul de rapidă, fără mari eforturi și agitații prin bucătărie, dar este de mare efect - și vizual, și la gust! Eu sunt atât de impresionată de Basbousa că nu am avut nici o emoție când am încercat și această variantă cu mac - printre puținele rețete care le fac prima dată și ies fără nici o problemă.
Să nu mă întrebați de frișca vegetală-margarină lichidă de fapt, nu o recomand nici gratuit (o găsiți oricum mai în toate prăjiturile din comerț), mai bine nu puneți deloc sau bateți niște smântână simplă mai grasă și puneți deasupra.
Siropul:
În primul rând pregătim siropul și îl lăsăm să se răcorească până pregătim blatul de prăjitură.
Deci, într-o cratiță turnați 500 ml de apă și adăugați 300 g de zahăr, amestecați bine și puneți pe foc.
Când începe să fiarbă turnați zeama de lămâie, amestecați și închideți focul.
Lăsați la o parte până pregătim și coacem prăjitura.
Prăjitura:
Într-un bol puneți ouăle și încă 200 g de zahăr.
Amestecați bine cu un tel sau cu mixerul.
Treptat adăugați și încorporați uleiul, amestecați în acest timp cu telul.
Adăugați și laptele, amestecați.
În continuare puneți grișul, macul, făina, praful de copt și esența de vanilie.
Amestecați bine cu un tel sau mixer, trebuie să fie un aluat fără cocoloașe și un pic mai lichid, nu chiar ca cel de chec.
Ungeți cu puțin ulei o tavă adâncă de cuptor - a mea este una de sticlă, de 35x32 de la Ikea.
Turnați aluatul în tavă și puneți la cuptor preîncălzit la 180 de grade pentru 35-40 de minute, în funcție de cuptor.
Cam așa arată prăjitura gata coaptă.
Cât este fierbinte turnați peste ea siropul de la pasul 1-2.
Nu vă speriați, prăjitura va fi perfect de umedă și fragedă, absoarbe perfect și bine tot siropul.
Lăsați prăjitura așa să se răcească bine 2-3 ore minim.
Batem Frișca:
Când prăjitura este bine răcită ne apucăm să batem frișca.
Luați smântâna rece din frigider, o turnați într-un bol adânc, adăugați 100 g de zahăr.
Bateți bine frișca la viteză mare până se întărește și se îngroașă.
O treceți peste prăjitură.
Nivelati bine cu o lingură.
Acoperiți tava cu o folie alimentară și puneți la frigider pentru 2-3 ore.
Așa frișca se mai întărește și se fixează, în plus prăjitura va fi mai răcoritoare și mai gustoasă.
O portionați și savurați cu mare plăcere - este delicioasă, fragedă, moale, gustoasă, perfectă!
Poftă Bună!
Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.
Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.