Aceasta prajitura cu mac de fapt se numeste Prajitura Revani cu mac, adica un desert grecesc cu gris(in varianta arabeasca este Basbousa) pe care vi-l recomand cu mare drag. Este foarte frageda, pufoasa, moale si se combina perfect cu stratul de frisca. Un mare plus este ca-i destul de rapida, fara mari eforturi si agitatii prin bucatarie, dar este de mare efect - si vizual, si la gust! Eu sunt atat de impresionata de Basbousa ca nu am avut nici o emotie cand am incercat si aceasta varianta cu mac - printre putinele retete care le fac prima data si ies fara nici o problema.
Sa nu ma intrebati de frisca vegetala-margarina lichida de fapt, nu o recomand nici gratuit(o gasiti oricum mai in toate prajiturile din comert), mai bine nu puneti deloc sau bateti niste smantana simpla mai grasa si puneti deasupra.
Siropul:
In primul rand pregatim siropul si il lasam sa se racoreasca pana pregatim blatul de prajitura.
Deci, intr-o cratita turnati 500ml de apa si adaugati 300g de zahar, amestecati bine si puneti pe foc.
Cand incepe sa fiarba turnati zeama de lamaie, amestecati si inchideti focul.
Lasati la o parte pana pregatim si coacem prajitura.
Prajitura:
Intr-un bol puneti ouale si inca 200g de zahar.
Amestecati bine cu un tel sau cu mixerul.
Treptat adaugati si incorporati uleiul, amestecati in acest timp cu telul.
Adaugati si laptele, amestecati.
In continuare puneti grisul, macul, faina, praful de copt si esenta de vanilie.
Amestecati bine cu un tel sau mixer, trebuie sa fie un aluat fara cocoloase si un pic mai lichid, nu chiar ca cel de chec.
Ungeti cu putin ulei o tava adanca de cuptor - a mea este una de sticla, de 35x32 de la Ikea.
Turnati aluatul in tava si puneti la cuptor preincalzit la 180 de grade pentru 35-40 de minute, in functie de cuptor.
Cam asa arata prajitura gata coapta.
Cat este fierbinte turnati peste ea siropul de la pasul 1-2.
Nu va speriati, prajitura va fi perfect de umeda si frageda, absoarbe perfect si bine tot siropul.
Lasati prajitura asa sa se raceasca bine 2-3 ore minim.
Batem Frisca:
Cand prajitura este bine racita ne apucam sa batem frisca.
Luati smantana rece din frigider, o turnati intr-un bol adanc, adaugati 100g de zahar.
Bateti bine frisca la viteza mare pana se intareste si se ingroasa.
O treceti peste prajitura.
Nivelati bine cu o lingura.
Acoperiti tava cu o folie alimentara si puneti la frigider pentru 2-3 ore.
Asa frisca se mai intareste si se fixeaza, in plus prajitura va fi mai racoritoare si mai gustoasa.
O portionati si savurati cu mare placere - este delicioasa, frageda, moale, gustoasa, perfecta!
Pofta Buna!
Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.
Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.