Orezul basmati este preferatul nostru de câțiva ani, dar cu această rețetă de orez persian sau orez în stil arabesc, am dat lovitura. Nu recomand alt orez, anume basmati să folosiți și de preferat să-l luați din magazinele arăbești și veți observa o mare diferență...Pe lângă faptul că este foarte aromat și gustos, arată și foarte bine pe orice masă, festivă sau nu. Și să clarificăm lucrurile, nu este un orez desert, dar puteți să-l faceți dacă așa îl vreți. Conține merișoare sau stafide dulci, dar sunt mai mult ca gust de contrast și se combină perfect toate acolo.
Eu am un mare noroc să am pe lângă mine niște oameni minunați care mi-au deschis ochii la bucătăria arăbească - Geea și Felah, încă o rețetă de nota 20, vă mulțumesc mult pentru ea!
La cât de tradiționalistă sunt în mâncare, numai gustând mă pot convinge de arome și gusturi noi. Să aveți încredere, așa cum ați avut și până acum, că orice mâncare vă recomand este foarte testată și verificată de cel mai exigent degustător - chiar eu :)
Aici puteți vedea și orezul basmati simplu, fiert bob cu bob, sau orezul cu lămâie - ambele cu orez basmati, regele orezului garantat!
Aici vedeți stafidele, merișoarele și nucile pe care le-am folosit eu, exact cum am indicat în rețetă.
Dar puteți omite ceva și înlocui cu orice altceva vă place - totuși obligatorii eu aș zice să fie stafidele și caju-ul.
Șofran nu folosiți mult, doar cât luați puțin cu vârful degetelor.
Va da culoare și aromă mai fină orezului - dacă nu aveți puteți să-l înlocuiți cu jumătate de linguriță de turmeric/curcuma.
Turnați apă fierbinte clocotită peste el, amestecați și lăsați la o parte până ne ocupăm de orez.
Orezul basmati se spală cu multă apă din abundență și în 3-4 runde, să fie apa cât mai limpede.
Într-o cratiță puneți la fiert 3-4 litri de apă și 1 linguriță de sare.
Când începe să fiarbă adăugați orezul și amestecați bine.
Lăsați să fiarbă 6-7 minute la foc mic - orezul trebuie să fie chiar un pic crud, nu fiert complet.
Imediat îl luați de pe foc și turnați într-o sită, scurgeți complet apa fierbinte din el.
Acum repede luăm o tigaie adâncă și topim în ea untul.
Adăugați stafidele și nucile.
Căliți 5 minute amestecând periodic, până observați că începe să se rumenească nuca de caju.
Puneți orezul fiert și scurs de apă.
Adăugați puțină sare și apă cu șofran/turmeric.
Amestecați ușor și nivelați orezul.
Închideți focul, acoperiți tigaia cu capac și lăsați să se pătrundă 30-40 de minute.
După acest timp avem un orez perfect - bob cu bob, colorat, aromat și delicios.
Dacă vreți să-l faceți desert, adăugați puțină miere sau zahăr și arome după plac.
Acest orez arabesc este garnitura perfectă pe lângă orice mâncare, dar mai ales cu carne, sau pui gătit în stil turcesc.
Poftă Bună!
Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.
Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.