Orez in stil arabesc(Persian Rice)

Orezul basmati este preferatul nostru de cativa ani, dar cu aceasta reteta de orez persian sau orez in stil arabesc, am dat lovitura. Nu recomand alt orez, anume basmati sa folositi si de preferat sa-l luati din magazinele arabesti si veti observa o mare diferenta...Pe langa faptul ca este foarte aromat si gustos, arata si foarte bine pe orice masa, festiva sau nu. Si sa clarificam lucurile, nu este un orez desert, dar puteti sa-l faceti daca asa il vreti. Contine merisoare sau stafide dulci, dar sunt mai mult ca gust de contrast si se combina perfect toate acolo.

Eu am un mare noroc sa am pe langa mine niste oameni minunati care mi-au deschis ochii la bucataria arabeasca - Geea si Felah, inca o reteta de nota 20, va multumesc mult pentru ea!

La cat de traditionalista sunt in mancare, numai gustand ma pot convinge de arome si gusturi noi. Sa aveti incredere, asa cum ati avut si pana acum, ca orice mancare va recomand este foarte testata si verificata de cel mai exigent degustator - chiar eu :)

Aici puteti vedea si orezul basmati simplu, fiert bob cu bob, sau orezul cu lamaie - ambele cu orez basmati, regele orezului garantat!

Ingrediente
Orez basmati
1 pahar
1 pahar=250ml
Stafide
100 g
puteti adauga sau inlocui cu merisoare confiate
Caju crud
50 g
Migdale
25 g
Alune
25 g
optional, la fel si seminte de pin daca aveti
Unt
20 g
Sofran
0.25 lingurite
sau turmeric, daca nu aveti sofran
Sare
1 lingurita
+ 1 lingurita de sare de pus in apa in care fierbe orezul
Pasi de urmat
Pas 1

Aici vedeti stafidele, merisoarele si nucile pe care le-am folosit eu, exact cum am indicat in reteta.

Dar puteti omite ceva si inlocui cu orice altceva va place - totusi obligatorii eu as zice sa fie stafidele si caju-ul.

Orez in stil arabesc(Persian Rice) - Pas 1
Pas 2

Sofran nu folositi mult, doar cat luati putin cu varful degetelor.

Va da culoare si aroma mai fina orezului - daca nu aveti puteti sa-l inlocuiti cu jumatate de lingurita de turmeric/curcuma.

Orez in stil arabesc(Persian Rice) - Pas 2
Pas 3

Turnati apa fierbinte clocotita peste el, amestecati si lasati la o parte pana ne ocupam de orez.

Orez in stil arabesc(Persian Rice) - Pas 3
Pas 4

Orezul basmati se spala cu multa apa din abundenta si in 3-4 runde, sa fie apa cat mai limpede.

Orez in stil arabesc(Persian Rice) - Pas 4
Pas 5

Intr-o cratita puneti la fiert 3-4 litri de apa si 1 lingurita de sare.

Orez in stil arabesc(Persian Rice) - Pas 5
Pas 6

Cand incepe sa fiarba adaugati orezul si amestecati bine.

Orez in stil arabesc(Persian Rice) - Pas 6
Pas 7

Lasati sa fiarba 6-7 minute la foc mic - orezul trebuie sa fie chiar un pic crud, nu fiert complet.

Orez in stil arabesc(Persian Rice) - Pas 7
Pas 8

Imediat il luati de pe foc si turnati intr-o sita, scurgeti complet apa fierbinte din el.

Orez in stil arabesc(Persian Rice) - Pas 8
Pas 9

Acum repede luam o tigaie adanca si topim in ea untul.

Orez in stil arabesc(Persian Rice) - Pas 9
Pas 10

Adaugati stafidele si nucile.

Orez in stil arabesc(Persian Rice) - Pas 10
Pas 11

Caliti 5 minute amestecand periodic, pana observati ca incepe sa se rumeneasca nuca de caju.

Orez in stil arabesc(Persian Rice) - Pas 11
Pas 12

Puneti orezul fiert si scurs de apa.

Orez in stil arabesc(Persian Rice) - Pas 12
Pas 13

Adaugati putina sare si apa cu sofran/turmeric.

Orez in stil arabesc(Persian Rice) - Pas 13
Pas 14

Amestecati usor si nivelati orezul.

Orez in stil arabesc(Persian Rice) - Pas 14
Pas 15

Inchideti focul, acoperiti tigaia cu capac si lasati sa se patrunda 30-40 de minute.

Orez in stil arabesc(Persian Rice) - Pas 15
Pas 16

Dupa acest timp avem un orez perfect - bob cu bob, colorat, aromat si delicios.

Daca vreti sa-l faceti desert, adaugati putina miere sau zahar si arome dupa plac.

Orez in stil arabesc(Persian Rice) - Pas 16
Pas 18

Acest orez arabesc este garnitura perfecta pe langa orice mancare, dar mai ales cu carne, sau pui gatit in stil turcesc.

Pofta Buna!

Orez in stil arabesc(Persian Rice) - Pas 18

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 500 g (4-5 portii)
Timp de preparare:
40 min
Dificultate: usor
Timp total de pregatire: 30 min