Paine de casa rapida

Stiti ca eu am o slabiciune pentru painea de casa, imi place s-o fac destul de des si de obicei folosesc reteta pentru paine de casa simpla sau reteta de paine cu maia. Luna trecuta am observat reteta de Irish Soda Bread clasica si bineinteles nu am ezitat s-o incerc si eu. Dar sa va spun sincer nu mi-a placut, a avut miros intens de bicarbonat, cantitatea de faina era mult diferita cu cea din reteta, desi la textura a fost chiar buna. Pe urma mi-a venit mie gandul s-o modific putin - am inlocuit bicarbonatul cu praf de copt, am masurat cantitatea de faina reala(dar oricum adaptata de fiecare data in functie de cat de lichid este iaurtul si tipul de faina folosit) si am inlocuit-o cu faina integrala.

Si mi-a iesit. Eu zic ca este o painica geniala, anume varianta care v-o arat aici - cu faina integrala de grau si cu praf de copt, de asta nu am mai numit-o Irish Soda Bread, ca nu are soda. Se face foarte repede, nu trebuie sa se odihneasca/creasca - putin timp cat sa nu mai fie fierbinte din cuptor si deja savurati cea mai buna, sanatoasa si delicioasa paine. Are coaja moale, textura moderat de pufoasa - eu as zice ca este o paine-chec si cu siguranta sa notati si incercati reteta.

Cred ca se poate face si varianta de post - cu lapte de soia amestecat cu putina zeama de lamaie, dar aveti grija la cantitatea de faina, s-ar putea sa trebuiasca mai mult si textura posibil sa fie mai densa.

Ingrediente
Kefir
250 ml
sau lapte batut/iaurt mai lichid
Sare
0.5 lingurite
Zahar
0.5 lingurite
Praf de copt
10 g
adica 1 plic
Faina
200 g
eu am pus faina integrala, se poate pune faina alba sau incercati alte combinatii
Pasi de urmat
Pas 1

Intr-un bol turnati kefirul sau iaurtul.

Paine de casa rapida - Pas 1
Pas 2

Adaugati sarea, zaharul si praful de copt.

Paine de casa rapida - Pas 2
Pas 3

Amestecati bine cu un tel si veti observa ca vor aparea niste bule de aer - acidul din kefir intra in reactie cu praful de copt.

Paine de casa rapida - Pas 3
Pas 4

Acum puneti faina.

Cantitatea de faina s-ar putea sa varieze, deci nu puneti multa din prima. Incepeti cu 200g si daca vedeti ca aluatul este prea lichid mai adaugati.

Paine de casa rapida - Pas 4
Pas 5

Amestecati aluatul cu lingura sau o spatula, trebuie sa iasa un aluat putin lipicios si moale, dar nu lichid!

Nu faceti aluatul prea tare, atunci si painea va iesi mai densa.

Paine de casa rapida - Pas 5
Pas 6

Asa moale si lipicios cum este, il treceti pe masa presarata cu faina.

Paine de casa rapida - Pas 6
Pas 7

Mai presarati si putina faina deasupra, chiar mai abundent asa si usor incepeti sa-l framantati.

Paine de casa rapida - Pas 7
Pas 8

Scopul framantatului nu este aici ca la aluatul clasic.

Doar il adunam si uniformizam putin, nu dati in el prea intens ca nu are rost.

Paine de casa rapida - Pas 8
Pas 9

Acum formati painea, o puteti face simpla rotunda, sau in forma de baton-bagheta, cum va place.

Eu prefer asa baton, se coace mai repede si este perfect pt sandwish-urile de dimineata.

Paine de casa rapida - Pas 9
Pas 10

Mutati painea intr-o tava de cuptor asternuta cu hartie de copt, faceti cateva taieturi deasupra.

Paine de casa rapida - Pas 10
Pas 11

O coaceti timp de 25-30 de minute la 180 de grade.

Veti observa ca nu se rumeneste prea intens deasupra dar se face foarte bine dedesubt, deci aveti grija sa nu o ardeti.

Paine de casa rapida - Pas 11
Pas 12

Lasati putin sa se raceasca, zic "putin" pentru ca nu prea veti avea rabdare s-o lasati mai mult, mai ales la prima incercare.

Paine de casa rapida - Pas 12
Pas 13

Observati ca painica mea s-a taiat foarte frumos, are coaja moale si este destul de frageda, ca un chec.

Paine de casa rapida - Pas 13
Pas 14

Aici si o sectiune mai aproape, pe mine chiar m-a impresionat si v-o recomand cu mare drag.

In varianta asta cu faina integrala pare mai buna decat painea clasica, chiar o voi face destul de des.

Pofta Buna!

Paine de casa rapida - Pas 14

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 500 g (1 painica medie)
Timp de preparare:
50 min
Dificultate: usor
Timp total de pregatire: 10 min