Știți că eu am o slăbiciune pentru pâinea de casă, îmi place s-o fac destul de des și de obicei folosesc rețeta pentru pâine de casă simplă sau rețeta de pâine cu maia. Luna trecută am observat rețeta de Irish Soda Bread clasică și bineînțeles nu am ezitat s-o încerc și eu. Dar să vă spun sincer nu mi-a plăcut, a avut miros intens de bicarbonat, cantitatea de făină era mult diferită cu cea din rețetă, deși la textură a fost chiar bună. Pe urmă mi-a venit mie gândul s-o modific puțin - am înlocuit bicarbonatul cu praf de copt, am măsurat cantitatea de făină reală(dar oricum adaptată de fiecare dată în funcție de cât de lichid este iaurtul și tipul de făină folosit) și am înlocuit-o cu făină integrală.
Și mi-a ieșit. Eu zic că este o pâinică genială, anume varianta care v-o arăt aici - cu făină integrală de grâu și cu praf de copt, de asta nu am mai numit-o Irish Soda Bread, că nu are sodă. Se face foarte repede, nu trebuie să se odihnească/crească - puțin timp cât să nu mai fie fierbinte din cuptor și deja savurați cea mai bună, sănătoasă și delicioasă pâine. Are coajă moale, textură moderat de pufoasă - eu aș zice că este o pâine-chec și cu siguranță să notați și încercați rețeta.
Cred că se poate face și varianta de post - cu lapte de soia amestecat cu puțină zeamă de lămâie, dar aveți grijă la cantitatea de făină, s-ar putea să trebuiască mai mult și textura posibil să fie mai densă.
Într-un bol turnați kefirul sau iaurtul.
Adăugați sarea, zahărul și praful de copt.
Amestecați bine cu un tel și veți observa că vor apărea niște bule de aer - acidul din kefir intră în reacție cu praful de copt.
Acum puneți făina.
Cantitatea de făină s-ar putea să varieze, deci nu puneți multă din prima. Începeți cu 200g și dacă vedeți că aluatul este prea lichid mai adăugați.
Amestecați aluatul cu lingura sau o spatulă, trebuie să iasă un aluat puțin lipicios și moale, dar nu lichid!
Nu faceți aluatul prea tare, atunci și pâinea va ieși mai densă.
Așa moale și lipicios cum este, îl treceți pe masa presărată cu făină.
Mai presărați și puțină făină deasupra, chiar mai abundent așa și ușor începeți să-l frământați.
Scopul frământatului nu este aici ca la aluatul clasic.
Doar îl adunăm și uniformizăm puțin, nu dați în el prea intens că nu are rost.
Acum formați pâinea, o puteți face simplă rotundă, sau în formă de baton-baghetă, cum vă place.
Eu prefer așa baton, se coace mai repede și este perfect pentru sandviș-urile de dimineață.
Mutați pâinea într-o tavă de cuptor așternută cu hârtie de copt, faceți câteva tăieturi deasupra.
O coaceți timp de 25-30 de minute la 180 de grade.
Veți observa că nu se rumenește prea intens deasupra dar se face foarte bine dedesubt, deci aveți grijă să nu o ardeți.
Lăsați puțin să se răcească, zic "puțin" pentru că nu prea veți avea răbdare s-o lăsați mai mult, mai ales la prima încercare.
Observați că pâinica mea s-a tăiat foarte frumos, are coajă moale și este destul de fragedă, ca un chec.
Aici și o secțiune mai aproape, pe mine chiar m-a impresionat și v-o recomand cu mare drag.
În varianta asta cu făină integrală pare mai bună decât pâinea clasică, chiar o voi face destul de des.
Poftă Bună!
Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.
Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.