Nu credeam că vreodată voi găti singură pastele cu fructe de mare, dar am reușit să găsesc formula perfectă care să o acceptăm cu toată familia. Până acum vedeam fructele de mare ca niște chestii complicate și prea specifice să mă apuc de ele, excepție erau doar creveții. Dar două călătorii în Italia m-au făcut să-mi schimb complet ideea și acum rețeta de paste cu fructe de mare este preferata chiar și de copii. Și să știți că aici, sub denumirea de "fructe de mare", nu am în vedere pungile acelea de mix-uri din comerț cu diverse chestii ciopârțite acolo. Aici alegeți voi separat moluștele care vă plac, o fi ele numai creveți în cel mai rău caz, și le combinați cum vă place, am scris mai detaliat despre asta în primii pași din rețetă.
În general, mi-am schimbat percepția de a găti pastele, mai ales după sosurile de roșii gustate în Italia, azi chiar am gătit cu Sos de roșii Napoletan de la CIRIO, un sos italian delicios pe bază de mai multe legume și roșii pentru orice vă place, dar mai ales pentru paste. În orice caz, puteți folosi și roșii simple pasate sau cubulețe, din conserve sau proaspete.
Dacă aveți timp, puteți să faceți Sosul de roșii Marinara simplu de casă, sau Sosul Marinara adaptat de mine, să aveți o mâncare și mai aromată. Tot puteți folosi roșii din conserve dar îmbogățite cu mai multe arome.
Alegeți în primul rând fructele de mare care vă plac. Noi până la urmă ne-am oprit la calamar, creveți, caracatițe și scoici întregi (puteți lua și carne de scoici fără cochilie, dacă vă plac).
Le cumpăr pe toate congelate (doar scoicile proaspete), am deja și niște preferințe de mărci dar asta depinde de gusturi. În primul rând pentru că sunt deja curățate și am încredere că au fost congelate la sursă și nu au stat "proaspete" nu știu cât timp în magazin.
Pe toate le decongelez complet, le aleg de toate impuritățile și posibilele greșuri de curățare (și să știți că sunt multe!), apoi le spăl bine în câteva ape și le țin să se scurgă bine de apă într-o sită.
Asta e formula care pe mine mă face să le mănânc cu plăcere și să fiu sigură că nu-mi scapă vreo cochilie prin dinți :) Unul din motivele de ce evitam mâncărurile cu fructe de mare până acum.
Și încă ceva - dacă tot luați diverse pungi de moluște la final vă iese o cantitate totală mai mare decât e necesar la o rețetă de paste cu fructe de mare.
Eu le mixez și împart chiar în 3-4 pungi, le pun la congelator și data următoare le gătesc direct, doar le decongelez înainte. Nu le mai spăl, aleg, scurg, etc.
Înainte luam și carne de scoici congelată, este și una din cele mai ieftine moluște. Dar nu ne plac așa mult și am hotărât să iau scoici proaspete, dau și un pic de design interesant la mâncare dar nu încarcă farfuria cu prea multă carne de scoici.
Deci le iau proaspete, le țin 2 ore în apă, schimb în acest timp apa de 2-3 ori. Apoi le curăț bine cu un burete metalic și rup toate ațele care ies din ea.
Am terminat cu precizările referitoare la fructele de mare, deci le avem deja gata curățate, spălate, scurse și combinate - ne apucăm să facem efectiv sosul și pastele. Puteți să puneți și apa la fiert pentru paste în acest timp.
Sosul: Într-o tigaie adâncă turnați uleiul de măsline și puneți un cubuleț de unt, lăsați să se încălzească bine.
Adăugați ceapa tocată mărunt și usturoiul, amestecați bine și căliți 2 minute.
Opțional, puteți adăuga puțin fulgi de chilli, mai căliți 1 minut.
Acum puneți în tigaie toate fructele de mare, amestecați și căliți 3 minute.
Turnați vinul, amestecați.
Puneți capacul și lăsați să fiarbă bine 5 minute.
După acest timp verificați dacă s-au deschis toate scoicile, cele închise le aruncați, nu sunt bune de consum.
Turnați sosul de roșii, adică roșii simple pasate sau cubulețe - eu am folosit un sos delicios Napoletana de la CIRIO, foarte colorat și gustos.
Puteți pune și mai mult de 400g de sos de roșii, dacă vă plac pastele mai cu zeamă și sos.
Amestecați bine și mai lăsați să fiarbă sub capac încă 5 minute.
Potriviți de sare, puneți ceva verdeață - busuioc sau pătrunjel proaspăt/uscat.
Sosul este gata, închideți focul.
Fierbeți pastele conform instrucțiunilor de pe ambalaj, le scurgeți de apă și adăugați așa fierbinți în sosul gata. Amestecați bine.
Nu uitați și nu evitați să puneți niște parmezan ras deasupra, la servire.
Și gata, serviți repede, cât sunt calde.
Poftă Bună!
Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.
Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.