Nu credeam ca vreodata voi gati singura pastele cu fructe de mare, dar am reusit sa gasesc formula perfecta care sa o acceptam cu toata familia. Pana acum vedeam fructele de mare ca niste chestii complicate si prea specifice sa ma apuc de ele, exceptie erau doar crevetii. Dar doua calatorii in Italia m-au facut sa-mi schimb complet ideea si acum reteta de paste cu fructe de mare este preferata chiar si de copii. Si sa stiti ca aici sub denumirea de "fructe de mare" nu am in vedere pungile acelea de mix-uri din comert cu diverse chestii ciopartzite acolo. Aici alegeti voi separat molustele care va plac, o fi ele numai creveti in cel mai rau caz, si le combinati cum va place, am scris mai detaliat despre asta in primii pasi din reteta.
In general mi-am schimbat perceptia de a gati pastele, mai ales dupa sosurile de rosii gustate in Italia, azi chiar am gatit cu Sos de rosii Napoletan de la CIRIO, un sos italian delicios pe baza de mai multe legume si rosii pentru orice va place, dar mai ales pentru paste. In orice caz puteti folosi si rosii simple pasate sau cubulete, din conserve sau proaspete.
Daca aveti timp puteti sa faceti Sosul de rosii Marinara simplu de casa, sau Sosul Marinara adaptat de mine, sa aveti o mancare si mai aromata. Tot puteti folosi rosii din conserve dar imbogatite cu mai mutle arome.
Alegeti in primul rand fructele de mare care va plac. Noi pana la urma ne-am oprit la calamari, creveti, caracatite si scoici intregi(puteti lua si carne de scoici fara cochilie, daca va plac).
Le cumpar pe toate congelate(doar scoicile proaspete), am deja si niste preferinte de marci dar asta depinde de gusturi. In primul rand pentru ca sunt deja curatate si am incredere ca au fost congelate la sursa si nu au stat "proaspete" nu stiu cat timp in magazin.
Pe toate le decongelez complet, le aleg de toate impuritatile si posibilele gresuri de curatare(si sa stiti ca sunt multe!), apoi le spal bine in cateva ape si le tin sa se scurga bine de apa intr-o sita.
Asta e formula care pe mine ma face sa le mananc cu placere si sa fiu sigura ca nu-mi scapa vreo cochilie prin dinti :) Unul din motivele de ce evitam mancarurile cu fructe de mare pana acum.
Si inca ceva - daca tot luati diverse pungi de moluste la final va iese o cantitate totala mai mare decat e necesar la o reteta de paste cu fructe de mare.
Eu le mixez si impart chiar in 3-4 pungi, le pun la congelator si data urmatoare le gatesc direct, doar le decongelez inainte. Nu le mai spal, aleg, scurg, etc.
Inainte luam si carne de scoici congelata, este si una din cele mai ieftine moluste. Dar nu ne plac asa mult si am hotarat sa iau scoici proaspete, dau si un pic de design interesant la mancare dar nu incarca farfuria cu prea multa carne de scoici.
Deci le iau proaspete, le tin 2 ore in apa, schimb in acest timp apa de 2-3 ori. Apoi le curat bine cu un burete metalic si rup toate atele care ies din ea.
Am terminat cu precizarile referitoare la fructele de mare, deci le avem deja gata curatate, spalate, scurse si combinate - ne apucam sa facem efectiv sosul si pastele. Puteti sa puneti si apa la fiert pentru paste in acest timp.
Sosul: Intr-o tigaie adanca turnati uleiul de masline si puneti un cubulete de unt, lasati sa se incalzeasca bine.
Adaugati ceapa tocata marunt si usturoiul, amestecati bine si caliti 2 minute.
Optional puteti adauga putin fulgi de chilli, mai caliti 1 minut.
Acum puneti in tigaie toate fructele de mare, amestecati si caliti 3 minute.
Turnati vinul, amestecati.
Puneti capacul si lasati sa fiarba bine 5 minute.
Dupa acest timp verificati daca s-au deschis toate scoicile, cele inchise le aruncati, nu sunt bune de consum.
Turnati sosul de rosii, adica rosii simple pasate sau cubulete - eu am folosit un sos delicios Napoletana de la CIRIO, foarte colorat si gustos.
Puteti pune si mai mult de 400g de sos de rosii, daca va plac pastele mai cu zeama si sos.
Amestecati bine si mai lasati sa fiarba sub capac inca 5 minute.
Potriviti de sare, puneti ceva verdeata - busuioc sau patrunjel proaspat/uscat.
Sosul este gata, inchideti focul.
Fierbeti pastele conform instructiunilor de pe ambalaj, le scurgeti de apa si adaugati asa fierbinti in sosul gata. Amestecati bine.
Nu uitati si nu evitati sa puneti niste parmezan ras deasupra, la servire.
Si gata, serviti repede, cat sunt calde.
Pofta Buna!
Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.
Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.