Pentru noi pastele cu sos de rosii au devenit un fel de mancare de suflet dupa ce am descoperit sosul italian de rosii Marinara, cel clasic sau reteta adaptata de mine. Daca vreti sa fie un pic mai consistente, ca si pastele cu fructe de mare si nu aveti o mare diversitate sau buget pentru tot felul de moluste, eu va propun varianta cea mai la indemana, ieftina, satioasa si foarte gustoasa. Si anume sa folositi calamari in reteta, eu de obicei am 1-2 pungi inele de calamari in congelator si le folosesc mai mult in combinatii cu paste. Probabil va ganditi de ce folosesc calamari congelati - eu am incercat si calamarii proaspeti dar probabil inca nu am indemanarea necesara sa-i fac asa ca sa nu fie ca niste cauciucuri - voi fi recunoscatoare daca aveti mici secrete pentru a fierbe calamarii cruzi.
Dar am descoperit ca inelele de calamari congelate sunt deja prefierte si se gatesc foarte simplu, au textura buna si sunt intotdeauna la indemana in congelator. Puteti sa testati orice marca va place, in poze veti vedea cum arata cele care le folosesc eu, de obicei se gasesc la Carrefour sau Metro.
Asa cum v-am promis, aici vedeti inelele de calamari care le folosesc eu de obicei in retete.
Le pastrez la congelator si le decongelez cu cateva ore inainte de a gati reteta.
Dupa decongelare le spalati bine in 2-3 ape.
Apoi le pun intr-o sita se sa scurga bine de apa si le verific fiecare sa nu aiba gresuri si cartilagii mai tari printre. Recomand sa nu sariti acest pas, eu nu suport sa le simt in mancare si de obicei sunt paranoica la acest capitol :)
Apoi inelele le puteti lasa asa intregi, sau le puteti taia jumatati, sferturi, etc.
Cand avem gata pregatiti calamarii ne apucam efectiv de prepararea termica.
Intr-o tigaie incalziti uleiul de masline(si untul optional), puneti la calit ceapa si usturoiul tocate marunt. Lasati asa 3-4 minute, dar mare grija sa nu le rumeniti si ardeti.
Apoi adaugati calamarii si amestecati bine.
Lasati sa se caleasca bine 8-10 minute la foc moderat, mai amestecati periodic.
Acum adaugati rosiile pasate sau sosul de rosii semipreparat - eu de obicei am rezerve de sos la congelator sau in conserve de casa, la borcan.
Am dat toate detaliile in:
Amestecati bine si lasati sa mai fiarba 5 minute, apoi inchideti focul si dati la o parte.
Acum fierbeti pastele dvs preferate conform cu instructiunile de pe ambalaj.
Pastele se scurg de apa si asa fierbinti se adauga in sosul de rosii cu calamari.
Amestecati bine cu o lingura sau spatula de lemn.
Recomand sa nu omiteti parmezanul ras la servire, este cel care da nota finala si gustul complet.
Pofta Mare!
Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.
Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.