Pentru noi pastele cu sos de roșii au devenit un fel de mâncare de suflet după ce am descoperit sosul italian de roșii Marinara, cel clasic sau rețeta adaptată de mine. Dacă vreți să fie un pic mai consistente, ca și pastele cu fructe de mare și nu aveți o mare diversitate sau buget pentru tot felul de moluște, eu vă propun varianta cea mai la îndemână, ieftină, sățioasă și foarte gustoasă. Și anume să folosiți calamar în rețetă, eu de obicei am 1-2 pungi inele de calamar în congelator și le folosesc mai mult în combinații cu paste. Probabil vă gândiți de ce folosesc calamar congelat - eu am încercat și calamar proaspăt dar probabil încă nu am îndemânarea necesară să-l fac așa ca să nu fie ca niște cauciucuri - voi fi recunoscătoare dacă aveți mici secrete pentru a fierbe calamarul crud.
Dar am descoperit că inelele de calamar congelate sunt deja prefierte și se gătesc foarte simplu, au textura bună și sunt întotdeauna la îndemână în congelator. Puteți să testați orice marcă vă place, în poze veți vedea cum arată cele care le folosesc eu, de obicei se găsesc la Carrefour sau Metro.
Așa cum v-am promis, aici vedeți inelele de calamar care le folosesc eu de obicei în rețete.
Le păstrez la congelator și le decongelez cu câteva ore înainte de a găti rețeta.
După decongelare le spălați bine în 2-3 ape.
Apoi le pun într-o sită să se scurgă bine de apă și le verific fiecare să nu aibă greșuri și cartilagii mai tari printre. Recomand să nu săriți acest pas, eu nu suport să le simt în mâncare și de obicei sunt paranoică la acest capitol :)
Apoi inelele le puteți lăsa așa întregi, sau le puteți tăia jumătăți, sferturi, etc.
Când avem gata pregătiți calamarul ne apucăm efectiv de prepararea termică.
Într-o tigaie încingeți uleiul de măsline (și untul opțional), puneți la călit ceapa și usturoiul tocate mărunt. Lăsați așa 3-4 minute, dar mare grijă să nu le rumeniți și ardeți.
Apoi adăugați calamarul și amestecați bine.
Lăsați să se călească bine 8-10 minute la foc moderat, mai amestecați periodic.
Acum adăugați roșiile pasate sau sosul de roșii semipreparat - eu de obicei am rezerve de sos la congelator sau în conserve de casă, la borcan.
Am dat toate detaliile în:
Amestecați bine și lăsați să mai fiarbă 5 minute, apoi închideți focul și dați la o parte.
Acum fierbeți pastele dvs. preferate conform cu instrucțiunile de pe ambalaj.
Pastele se scurg de apă și așa fierbinți se adaugă în sosul de roșii cu calamar.
Amestecați bine cu o lingură sau spatulă de lemn.
Recomand să nu omiteți parmezanul ras la servire, este cel care dă nota finală și gustul complet.
Poftă Bună!
Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.
Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.