Eu sunt mare fan Alivenci sau Alivanca, până acum făceam rețeta de alivenci dulce - iese ca o budincă de mălai, sau mămăligă dulce și aromată. Este perfectă cu smântână și dulceață, neapărat caldă! Dar știam și de această rețetă de alivenci sărată cu brânză și mărar, nu prea am avut timp să v-o arăt dar tot experimentând diverse plăcinte pentru mic dejun am ajuns și la alivenci. Sinceră să fiu am combinat ingredientele intuitiv, și am fost chiar impresionată de ce bună mi-a ieșit - este moale, fragedă cu aromă de brânză, unt și mărar. Mălaiul se simte și se vede dar nu intens, nu încurcă, este perfect așa.
Chiar v-o recomand pentru că este o plăcintă simplă și cu rezultate neașteptat de bune, la noi s-a "topit" prea repede...
Recent mi-a spus cineva că a încercat și checul cu mălai, sau varianta americană de Alivenci - Cornmeal Bread-ul, este ceva mai pufoasă și moale decât Alivanca clasică.
Într-un bol mare puneți brânza de vaci, smântâna, ouăle și untul topit.
Adăugați brânza telemea dată prin răzătoarea mai mare și mărarul tocat.
Amestecați bine toate aceste ingrediente.
Puneți făina, mălaiul, praful de copt și sarea, amestecați bine cu un tel să nu fie cocoloașe.
Am pus mălai simplu pentru mămăligă.
Așterneți cu hârtie de copt o tavă de cuptor, eu am folosit tava simplă rotundă cu borduri detașabile de 28 de cm.
Turnați aluatul în tavă.
Nivelați bine și puneți în cuptor preîncălzit la 180 de grade pentru 30-40 de minute.
După cuptor lăsați să se răcească complet.
Porționați și serviți după cum vă place, e bună și ruptă bucăți :)
Minunată ca aperitiv, pentru mic dejun sau pur și simplu de poftă :)
Poftă Bună!
Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.
Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.