Alivanca(Malai)

Desi am pe site o reteta de cornmeal bread, am zis sa mai incerc o reteta de malai clasic romanesc, sa nu fie ca un chec sau paine dar ca o budinca dulce si frageda.

Am reusit sa gatesc exact ce vroiam, mi-a iesit o alivanca(asa i se spune la mine acasa) frageda, putin umeda, aromata, merge minunat cu iaurt, smantana si dulceata.

Va recomand s-o incercati, este un desert deosebit cu un aer rustic si traditional, sigur veti impresiona familia, asa cum am facut-o si eu:)

Ingrediente

Lapte batut/iaurt/chefir
1 l
Smantana
4 linguri
Unt
100 g
sa fie topit
Oua
2 buc
Zahar
250 g
Esenta de vanilie
1 buc
Sare
1 lingurite
Praf de copt
2 lingurite
Ulei de floarea soarelui
50 ml
Faina de malai
400 g

Pasi de urmat

1

Intr-un bol adanc adaugati pe rand ingredientele din reteta, inafara de faina de malai.

Amestecati bine cu telul.

2

Adaugati faina de malai, amestecati.

Va fi un aluat putin mai lichid, asa si trebuie.

3

Turnati aluatul intr-o forma de copt asternuta cu hartie de copt.

La mine forma a fost de 28cm diametru si ne-a placut mai mult alivanca asa mai groasa.

Mai altadata o facusem intr-o forma mai mare si a fost ceva mai subtire, la fel de buna dar putin mai crocanta.

4

O coaceti in cuptor preincalzit la 180 grade timp de 45 minute.

Se rumeneste cam repede, deja in 20 minute este frumoasa, dar o acoperiti cu foile de aluminiu si o tineti obligatoriu tot timpul in cuptor.

5

Lasati putin sa se racoreasca si o serviti.

Cea mai buna este calda, servita cu iaurt/smantana si gem sau dulceata.

Pofta Buna!

Cantitate: 1500 grame (8-10 portii)
Timp de preparare: 45 min
Dificultate: usor
Timp total de pregatire: 15 min
Publicata:
Nota: 5 (5 voturi)

S-ar putea sa-ti mai placa

Comentarii

Top 10 comentarii din totalul de 17

CARMEN MIRCI
carmen 69 (CARMEN MIRCI) 10 mar 2016, 20:44

Foarte buna!

Lena azi am facut negresa de post cu gem, malai si aluatul de pizza dupa retetele tale!

Rezultatul: toata familia multumita. Se intampla rar pentru ca sunt mofturosi si nu se potrivesc la gusturi.Am servit malai , kefir si gem de jengibre.

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
Olghina.18
Olghina.18 15 feb 2016, 22:38

Fantastica! .... Abia am pregătit-o mine dimineața o vom papa cu dulceața de cireșe 😋😋😋😋....

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
CristiAna Tcaciuc
CristiAna Tcaciuc 28 iun 2015, 16:23

Vai de mine cit de gustoasa a iesit !!! Danke Danke liebe Lena !!! Acus iti arat si tie poza cu ea, sper sa fii mindra ca am indeplinit receta ta urmind pasii cu grija. Parca a iesit bine si trei familii au mincat din ea si copilasi. Toti parca satisfacuti. Avea parca un gust de brinzica si asa umeda putin. MMMMMMMM bonnissimo :) 

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
Giuliana
Giuliana 18 mai 2014, 14:19

L-am facut astazi, foarte bun!!! Mi-a adus aminte de cand eram acasa,mami il facea mereu...si ca sa fie asemanator cu cel ce il mancam la ea, am adugat visine din compot !!!! nu am avut esenta, dar am pus putina coaja de lamaie si doar 150 gr zahar...o bunatate !!!!! Merita incercat!! Va multumesc de reteta !!

Poza mea pentru reteta:
Carmen Nedelea
Carmen Nedelea 27 nov 2013, 11:12

Scuze, brinza de vaci este adaugata in malai, nu am facut "alivanca din brinza de vaci"... Asta pentru corectitudinea postarii.

Carmen Nedelea
Carmen Nedelea 27 nov 2013, 11:10

Am facut si eu alivanca, insa cu brinza de vaci, si numai 3 linguri de zahar (am oroare de malai dulce) si a iesit foarte buna. Cu iaurt/sana merge la fix si este un aperitiv interesant insa satios (pe moment). Mi se pare (mie) mai potrivita pentru micul dejun, decit pentru cina, insa micul dejun sa nu se rezume numai la alivanca ca mori de foame dupa o ora. Oricum, foarte buna!

Nataly
Nataly 27 nov 2013, 11:04

Am facut alivanca si a iesit foarte buna. Sotul mi-a spus ca nu-si imagina ca din malai poate iesi un desert atat de delicios, la gust aducea cu placinta de branza cu stafide. A fost buna si dulce dar dupa ce am gustat-o mi-am amintit  bunica o facea sarata cu branza de oi si o mancam cu smantana sau lapte batut si mergea foarte bine la cina. Dar si ca desert e delicioasa.

Nota mea pentru reteta:
Carmen Nedelea
Carmen Nedelea 26 nov 2013, 14:24

Ah, ce ma enerveaza, nu am reusit sa postez nimic si a aparut "null".

De fapt vroiam sa spun ca nu mai pot de pofta, alivanca este dorinta mea de ani de zile, am vazut-o prima data la Radu Anton Roman, si m-am indragostit de ea, dar nu inteleg nici acum motivele pentru care nu am facut-o niciodata. DAR O SA O FAC ZILELE ASTEA !! Tinjesc dupa ea!

adri
adri 25 nov 2013, 20:06

Ah, pacat... m-am uitat chiar azi in supermarket si nu era decat grisat. Nu scrie neaparat pe el ca e grisat, scrie ceva de genul malai de calitate superioara. Oare unde sa gasesc din ala simplu, ai vreo idee?

lena
Elena (lena) adri 25 nov 2013, 21:23

Sigur merge si faina care ai cumparat-o, eu aveam Faina de malai Baneasa.

adri
adri 25 nov 2013, 19:32

Multumesc Lena pentru inca o reteta gustoasa tare. Am o singura intrebare: malaiul trebuie sa fie simplu sau grisat? Ar avea vreo importanta?

Nota mea pentru reteta:
lena
Elena (lena) adri 25 nov 2013, 19:36

Am folosit malai pt mamaliga, simplu.

Arata toate comentariile