Gem de Coarne

Pot cu siguranță să declar acest gem de coarne descoperirea anului pentru mine, știam de el, dar mă oprea un singur mic detaliu - procesul de separare a sâmburilor și obținerea pastei de coarne. Am cam înjurat în tot procesul de preparare, chiar și în timpul fierberii eram sceptică - că era un gem prea lichid... Dar, în momentul când s-a răcit în borcane și l-am gustat, a devenit cel mai bun gem gustat ever - aromat, dens, gelifiat, acrișor, colorat, etc. Copiii imediat l-au declarat favorit și deja s-a consumat un borcan în ultima săptămână.

Nu îmi închipuiam că gemul de coarne va avea așa o structură gelifiată, seamănă mult cu gemul de gutuie și poate fi folosit cu succes la orice cornuri vă plac. Am zis că data viitoare voi separa sâmburii ca în metoda de la Coarnele conservate cu zahăr, fără fierbere și voi fierbe gemul ca oricare altul. Deși m-am descurcat relativ bine cu sita metalică mai rară, să știți că va fi aproape imposibil să lucrați cu o sită mai netedă - veți arunca cu toate cornele de pereți :)) Dar și așa va merita, garantez!

Ingrediente
Coarne
2 kg
   
Zahăr
1 kg
   
Pași de urmat
Pas 1

Așa arată coarnele cumpărate de mine - le-am ales de codițe și frunze, spălat și bine scurs de apă.

Gem de Coarne - Pas 1
Pas 2

Într-o cratiță am pus 2 kg de coarne și am turnat apă cât să le acopere.

Gem de Coarne - Pas 2
Pas 3

Am pus pe aragaz și când a început să fiarbă am făcut focul mic și lăsat să fiarbă 30 de minute.

Gem de Coarne - Pas 3
Pas 4

În acest timp căutați o sită bună, dacă nu ați cumpărat una dinainte, așa cum am făcut eu - am căutat una în piață să fie cu găuri mari și cât mai "grunjoasă", nu netedă.

Dacă nu aveți sită potrivită mai bine separați sâmburii cu paharul ca în Rețeta de Coarne conservate cu zahăr. Obțineți la fel piure mai concentrat de coarne, dar nu vă veți chinui să treceți prin sită pasta de coarne.

Gem de Coarne - Pas 4
Pas 5

După ce au fiert coarnele, luați câte 2-3 polonice, puneți în sită și cu o lingură începeți să le agitați-frecați ca să se paseze și acel piure să treacă prin sită.

Acum aveți nevoie de răbdare și perseverență, dar vă gândiți la ce fel de minune de gem faceți :)

Gem de Coarne - Pas 5
Pas 6

Cam până aici am ajuns eu, și îmi părea rău de ce mai rămâne dar nu am reușit să-l trec mai mult prin sită.

Deci data viitoare fac pasta cu paharul, cum am zis mai sus.

Gem de Coarne - Pas 6
Pas 7

Această pastă de coarne am obținut eu la final.

Se cântărește, să vedeți cât exact zahăr va trebui să adăugați - eu am avut cam 1 kg.

Gem de Coarne - Pas 7
Pas 8

Turnați pasta de coarne în tuci sau oală cu fund gros, adăugați aceeași cantitate de zahăr - deci la 1 kg de pastă am pus 1 kg de zahăr, amestecați bine.

Gem de Coarne - Pas 8
Pas 9

Puneți oala pe foc și când începe să fiarbă faceți focul mic și lăsați așa 1 oră, amestecând periodic.

Gem de Coarne - Pas 9
Pas 10

Cam așa arată gemul final, este destul de lichid și chiar am fost supărată că nu se îngroșa.

Gem de Coarne - Pas 10
Pas 11

Turnați gemul în borcane curate și uscate, capsati ermetic și lăsați să se răcească complet.

Observați cum stă ferm gemul în lingură, și în plus e super bun...

Gem de Coarne - Pas 11
Pas 12

Am încheiat cu această rețetă sezonul la țară, cu o vizită în poză - pisoiul părinților a poftit și el la gem de coarne cu biscuiți :)

Poftă Bună!

Gem de Coarne - Pas 12

Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.

Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 2 kg ()
Timp de preparare:
60 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregătire: 120 min