Ați observat că eu sunt mare fan de conservare a legumelor și fructelor prin congelare, am un "dulap" congelator special dedicat acestui scop și este cămara mea cea mai importantă tot sezonul. Asta în primul rând ca să păstrez la maxim vitaminele din toate produsele, dar cel mai important pentru că este repede și simplu - cea mai bună cămară pentru mămici grăbite! Din păcate, nu orice fructe și legume se pot congela, sunt multe din ele care își pierd textura și gustul, de asta eu cred că aceste articole sunt utile - mici trucuri și sfaturi să folosiți la maxim tot ce oferă ele în sezon. Anii trecuți am congelat roșii numai pentru experiment și am dedus formula perfectă, în funcție de meniul nostru.
Așadar, recomand să puneți roșii la congelator în 2 forme:
- roșii cherry - pentru pizza în special(le pun așa congelate întregi peste pizza și ies minunate), pentru mâncăruri de gen pește la cuptor, cu legume, dar și în ciorbe merg bine.
- roșii simple tăiate cubulețe sau felii - pentru diverse tocănițe, sosuri cu roșii, ciorbe și orice vă dorește inima.
Vedeți mai jos în pași toate recomandările mele pentru a congela roșiile într-un mod cât mai inteligent și util.
În primul rând recomand să alegeți/cumpărați roșii cherry cât mai mici - cele mai mari sunt deja prea măricele și le puteți alege și conserva tăiate jumătăți.
Eu toată vara încerc să vânez roșii cât mai potrivite la gospodinele din piață, sper pe viitor să mi le cresc și singură.
Le spălați bine și lăsați să se scurgă de apă într-o sită.
Le puneți în pungi de congelator, cât încape în pungă, sigilați și gata.
Eu prefer să folosesc aici pungile cu "fermoar", să-mi iau câteva roșii la nevoie, închid și pun la loc în congelator.
Roșiile clasice le congelați tăiate în cubulețe, eu pun cu tot cu coajă(n-am timp să le decojesc, în plus sunt și ele utile ca fibre). Doar le spăl și tai cubulețe sau felii - aranjez în pungi mici, exact cât folosesc o porție la gătit.
De exemplu pentru ciorbe eu congelez maxim 1-2 roșii tăiate în pungă, la tocăniță pun 3-4.
Recomand anume așa individual pentru fiecare mâncare să le congelați cantitativ(mai bine cantități mici), nu stați la iarnă să le decongelați ca să vă luați cât aveți nevoie. Și dacă ați pus cantitate mare într-o pungă, va trebui să compromiteți și restul de roșii, care nu vă sunt necesare pe moment.
Le închideți cât mai ermetic și dacă folosiți pungi subțiri neapărat să le puneți în 2 rânduri de pungi - se rup la manevrarea prin congelator.
Așa am fost eu harnică și mi-am făcut primele rezerve de roșii congelate.
Să știți că bulionul de roșii, cel rapid sau cel clasic au rolul lor în cămara mea, la fel ca și sosul Marinara! Merită efortul dar dacă poate nu aveți timp, puneți repede roșiile la congelator și la iarnă le veți găsi.
Poftă Bună!
Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.
Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.