Placinta Dobrogeana cu branza

Am eu multe placinte pe site, dar aceasta Placinta Dobrogeana este o concurenta serioasa la multe din ele. In primul rand pentru ca se face simplu si doar din 5 ingrediente mari si late. Am tot experimentat diverse variante la reteta de placinta dobrogeana dar m-am oprit pana la urma la cea prezentata de Gabriela Cara pe blogul ei. Am facut cateva mici modificari la reteta in proces ca s-o simplific si usurez cat mai mult, dupa vreo 3 incercari repetate, zic eu, iese o placinta exceptionala. Este foietata, frageda, aromata, putin crocanta cu un gust de nu te mai poti opri din mancat.

Este foarte asemanatoare la gust aceasta placinta dobrogeana cu Reteta de placinte de la mama soacra, dar acolo aveti ceva mai multa treaba cu intinsul aluatului, merita si el, dar daca vreti sa simplificati asta e varianta cea mai potrivita. Sotul nu a facut diferenta, chiar mi-a zis ca e superba, deci chiar merge...

Ingrediente
Oua
4 buc
Smantana
500 g
am in vedere smantana simpla, fermentata
Unt
300 g
Foi de placinta
1 buc
adica 1 set de foi la punga - sunt 10-12 bucati acolo
Branza telemea
500 g
iese ceva mai gustos daca folositi branza maturata, veche
Pasi de urmat
Pas 1

In primul rand puneti la decongelat foile de placinta daca nu le aveti proaspete - o ora ar fi suficient, la temperatura camerei.

In acest timp pregatim restul ingredientelor:

- dati prin razatoarea mai mare branza telemea;

Placinta Dobrogeana cu branza - Pas 1
Pas 2

- Topiti untul si il lasati putin sa se racoreasca;

Placinta Dobrogeana cu branza - Pas 2
Pas 3

Aveti grija sa luati foi de placinta verificate si bune, sa nu fie rupte, uscate sau lipite intre ele.

Placinta Dobrogeana cu branza - Pas 3
Pas 4

Luati cate o foaie si o puneti pe masa.

Ungeti cu putin unt topit si intindeti bine cu pensula pe toata suprafata.

Placinta Dobrogeana cu branza - Pas 4
Pas 5

Aranjati deasupra alta foaie de placinta.

Placinta Dobrogeana cu branza - Pas 5
Pas 6

Puneti peste ea 2-3 linguri de smantana si ungeti bine cu lingura pe toata suprafata.

Placinta Dobrogeana cu branza - Pas 6
Pas 7

Peste smantana aruncati si distribuiti uniform vreo 2 maini de telemea rasa.

Placinta Dobrogeana cu branza - Pas 7
Pas 8

Acum rulati placinta.

Placinta Dobrogeana cu branza - Pas 8
Pas 9

Si strangeti ruloul ca o armonica dinspre margini spre mijloc.

Placinta Dobrogeana cu branza - Pas 9
Pas 10

In asa fel faceti si restul foilor de placinta - eu am avut 12 foi in pachet, deci mi-au iesit 6 rulouri de placinta.

Le-am aranjat intr-o tava de cuptor unsa cu putin ulei sau unt.

Placinta Dobrogeana cu branza - Pas 10
Pas 11

Ar trebui sa va mai ramana putin unt topit, cu el ungeti bine rulourile deasupra.

Placinta Dobrogeana cu branza - Pas 11
Pas 12

Intr-un bol bateti bine cele 4 oua cu 2 linguri de smantana.

Placinta Dobrogeana cu branza - Pas 12
Pas 13

Turnati acest amestec peste placintele din tava.

Placinta Dobrogeana cu branza - Pas 13
Pas 14

Mai neteziti si distribuiti pe toata suprafata cu ajutorul pensulei sau cu o lingura.

Placinta Dobrogeana cu branza - Pas 14
Pas 15

Intepati mai adanc toate rulourile in 3-4 locuri cu o furculita.

Placinta Dobrogeana cu branza - Pas 15
Pas 16

Coaceti placinta in cuptor preincalzit la 200 de grade timp de 30-40 de minute, pana se rumeneste frumos.

Placinta Dobrogeana cu branza - Pas 16
Pas 17

Lasati sa se racoreasca putin inainte de servire, stiu ca nu veti avea rabdare s-o lasati prea mult...la ce miros sta in bucatarie :))

Placinta Dobrogeana cu branza - Pas 17
Pas 18

Si o sectiune relevanta eu zic - foietata, moale, pufoasa si frageda, pacat ca nu-i puteti simti mirosul!

Pofta Buna!

Placinta Dobrogeana cu branza - Pas 18

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 2 kg (o tava mare)
Timp de preparare:
60 min
Dificultate: usor
Timp total de pregatire: 60 min