Plăcintă Dobrogeană cu brânză

Am eu multe plăcinte pe site, dar această Plăcintă Dobrogeană este o concurență serioasă la multe din ele. În primul rând pentru că se face simplu și doar din 5 ingrediente mari și late. Am tot experimentat diverse variante la rețeta de plăcintă dobrogeană dar m-am oprit până la urmă la cea prezentată de Gabriela Cara pe blogul ei. Am făcut câteva mici modificări la rețetă în proces ca s-o simplific și ușurez cât mai mult, după vreo 3 încercări repetate, zic eu, iese o plăcintă excepțională. Este foietată, fragedă, aromată, puțin crocantă cu un gust de nu te mai poți opri din mâncat.

Este foarte asemănătoare la gust această plăcintă dobrogeană cu Rețeta de plăcinte de la mama soacră, dar acolo aveți ceva mai multă treabă cu întinsul aluatului, merită și el, dar dacă vreți să simplificați asta e varianta cea mai potrivită. Soțul nu a făcut diferența, chiar mi-a zis că e superbă, deci chiar merge...

Ingrediente
Ouă
4 buc
   
Smântână
500 g
am în vedere smântâna simplă, fermentată
Unt
300 g
   
Foi de plăcintă
1 buc
adică 1 set de foi la pungă - sunt 10-12 bucăți acolo
Brânză telemea
500 g
iese ceva mai gustos dacă folosiți brânză maturată, veche
Pași de urmat
Pas 1

În primul rând puneți la decongelat foile de plăcintă dacă nu le aveți proaspete - o oră ar fi suficient, la temperatura camerei.

În acest timp pregătim restul ingredientelor:

- dați prin răzătoarea mai mare brânza telemea;

Plăcintă Dobrogeană cu brânză - Pas 1
Pas 2

- Topiți untul și îl lăsați puțin să se răcorească;

Plăcintă Dobrogeană cu brânză - Pas 2
Pas 3

Aveți grijă să luați foi de plăcintă verificate și bune, să nu fie rupte, uscate sau lipite între ele.

Plăcintă Dobrogeană cu brânză - Pas 3
Pas 4

Luați câte o foaie și o puneți pe masă.

Ungeți cu puțin unt topit și întindeți bine cu pensula pe toată suprafața.

Plăcintă Dobrogeană cu brânză - Pas 4
Pas 5

Aranjați deasupra altă foaie de plăcintă.

Plăcintă Dobrogeană cu brânză - Pas 5
Pas 6

Puneți peste ea 2-3 linguri de smântână și ungeți bine cu lingura pe toată suprafața.

Plăcintă Dobrogeană cu brânză - Pas 6
Pas 7

Peste smântână aruncați și distribuiți uniform vreo 2 mâini de telemea rasă.

Plăcintă Dobrogeană cu brânză - Pas 7
Pas 8

Acum rulați plăcinta.

Plăcintă Dobrogeană cu brânză - Pas 8
Pas 9

Și strângeți ruloul ca o armonică dinspre margini spre mijloc.

Plăcintă Dobrogeană cu brânză - Pas 9
Pas 10

În așa fel faceți și restul foilor de plăcintă - eu am avut 12 foi în pachet, deci mi-au ieșit 6 rulouri de plăcintă.

Le-am aranjat într-o tavă de cuptor unsă cu puțin ulei sau unt.

Plăcintă Dobrogeană cu brânză - Pas 10
Pas 11

Ar trebui să vă mai rămână puțin unt topit, cu el ungeți bine rulourile deasupra.

Plăcintă Dobrogeană cu brânză - Pas 11
Pas 12

Într-un bol bateți bine cele 4 ouă cu 2 linguri de smântână.

Plăcintă Dobrogeană cu brânză - Pas 12
Pas 13

Turnați acest amestec peste plăcintele din tavă.

Plăcintă Dobrogeană cu brânză - Pas 13
Pas 14

Mai neteziți și distribuiți pe toată suprafața cu ajutorul pensulei sau cu o lingură.

Plăcintă Dobrogeană cu brânză - Pas 14
Pas 15

Înțepați mai adânc toate rulourile în 3-4 locuri cu o furculiță.

Plăcintă Dobrogeană cu brânză - Pas 15
Pas 16

Coaceți plăcinta în cuptor preîncălzit la 200 de grade timp de 30-40 de minute, până se rumenește frumos.

Plăcintă Dobrogeană cu brânză - Pas 16
Pas 17

Lăsați să se răcorească puțin înainte de servire, știu că nu veți avea răbdare s-o lăsați prea mult...la ce miros stă în bucătărie :))

Plăcintă Dobrogeană cu brânză - Pas 17
Pas 18

Și o secțiune relevantă eu zic - foietată, moale, pufoasă și fragedă, păcat că nu-i puteți simți mirosul!

Poftă Bună!

Plăcintă Dobrogeană cu brânză - Pas 18

Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.

Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 2 kg (o tavă mare)
Timp de preparare:
60 min
Dificultate: usor
Timp total de pregătire: 60 min