Am eu multe placinte pe site, dar aceasta Placinta Dobrogeana este o concurenta serioasa la multe din ele. In primul rand pentru ca se face simplu si doar din 5 ingrediente mari si late. Am tot experimentat diverse variante la reteta de placinta dobrogeana dar m-am oprit pana la urma la cea prezentata de Gabriela Cara pe blogul ei. Am facut cateva mici modificari la reteta in proces ca s-o simplific si usurez cat mai mult, dupa vreo 3 incercari repetate, zic eu, iese o placinta exceptionala. Este foietata, frageda, aromata, putin crocanta cu un gust de nu te mai poti opri din mancat.
Este foarte asemanatoare la gust aceasta placinta dobrogeana cu Reteta de placinte de la mama soacra, dar acolo aveti ceva mai multa treaba cu intinsul aluatului, merita si el, dar daca vreti sa simplificati asta e varianta cea mai potrivita. Sotul nu a facut diferenta, chiar mi-a zis ca e superba, deci chiar merge...
In primul rand puneti la decongelat foile de placinta daca nu le aveti proaspete - o ora ar fi suficient, la temperatura camerei.
In acest timp pregatim restul ingredientelor:
- dati prin razatoarea mai mare branza telemea;
- Topiti untul si il lasati putin sa se racoreasca;
Aveti grija sa luati foi de placinta verificate si bune, sa nu fie rupte, uscate sau lipite intre ele.
Luati cate o foaie si o puneti pe masa.
Ungeti cu putin unt topit si intindeti bine cu pensula pe toata suprafata.
Aranjati deasupra alta foaie de placinta.
Puneti peste ea 2-3 linguri de smantana si ungeti bine cu lingura pe toata suprafata.
Peste smantana aruncati si distribuiti uniform vreo 2 maini de telemea rasa.
Acum rulati placinta.
Si strangeti ruloul ca o armonica dinspre margini spre mijloc.
In asa fel faceti si restul foilor de placinta - eu am avut 12 foi in pachet, deci mi-au iesit 6 rulouri de placinta.
Le-am aranjat intr-o tava de cuptor unsa cu putin ulei sau unt.
Ar trebui sa va mai ramana putin unt topit, cu el ungeti bine rulourile deasupra.
Intr-un bol bateti bine cele 4 oua cu 2 linguri de smantana.
Turnati acest amestec peste placintele din tava.
Mai neteziti si distribuiti pe toata suprafata cu ajutorul pensulei sau cu o lingura.
Intepati mai adanc toate rulourile in 3-4 locuri cu o furculita.
Coaceti placinta in cuptor preincalzit la 200 de grade timp de 30-40 de minute, pana se rumeneste frumos.
Lasati sa se racoreasca putin inainte de servire, stiu ca nu veti avea rabdare s-o lasati prea mult...la ce miros sta in bucatarie :))
Si o sectiune relevanta eu zic - foietata, moale, pufoasa si frageda, pacat ca nu-i puteti simti mirosul!
Pofta Buna!
Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.
Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.