Am eu multe plăcinte pe site, dar această Plăcintă Dobrogeană este o concurență serioasă la multe din ele. În primul rând pentru că se face simplu și doar din 5 ingrediente mari și late. Am tot experimentat diverse variante la rețeta de plăcintă dobrogeană dar m-am oprit până la urmă la cea prezentată de Gabriela Cara pe blogul ei. Am făcut câteva mici modificări la rețetă în proces ca s-o simplific și ușurez cât mai mult, după vreo 3 încercări repetate, zic eu, iese o plăcintă excepțională. Este foietată, fragedă, aromată, puțin crocantă cu un gust de nu te mai poți opri din mâncat.
Este foarte asemănătoare la gust această plăcintă dobrogeană cu Rețeta de plăcinte de la mama soacră, dar acolo aveți ceva mai multă treabă cu întinsul aluatului, merită și el, dar dacă vreți să simplificați asta e varianta cea mai potrivită. Soțul nu a făcut diferența, chiar mi-a zis că e superbă, deci chiar merge...
În primul rând puneți la decongelat foile de plăcintă dacă nu le aveți proaspete - o oră ar fi suficient, la temperatura camerei.
În acest timp pregătim restul ingredientelor:
- dați prin răzătoarea mai mare brânza telemea;
- Topiți untul și îl lăsați puțin să se răcorească;
Aveți grijă să luați foi de plăcintă verificate și bune, să nu fie rupte, uscate sau lipite între ele.
Luați câte o foaie și o puneți pe masă.
Ungeți cu puțin unt topit și întindeți bine cu pensula pe toată suprafața.
Aranjați deasupra altă foaie de plăcintă.
Puneți peste ea 2-3 linguri de smântână și ungeți bine cu lingura pe toată suprafața.
Peste smântână aruncați și distribuiți uniform vreo 2 mâini de telemea rasă.
Acum rulați plăcinta.
Și strângeți ruloul ca o armonică dinspre margini spre mijloc.
În așa fel faceți și restul foilor de plăcintă - eu am avut 12 foi în pachet, deci mi-au ieșit 6 rulouri de plăcintă.
Le-am aranjat într-o tavă de cuptor unsă cu puțin ulei sau unt.
Ar trebui să vă mai rămână puțin unt topit, cu el ungeți bine rulourile deasupra.
Într-un bol bateți bine cele 4 ouă cu 2 linguri de smântână.
Turnați acest amestec peste plăcintele din tavă.
Mai neteziți și distribuiți pe toată suprafața cu ajutorul pensulei sau cu o lingură.
Înțepați mai adânc toate rulourile în 3-4 locuri cu o furculiță.
Coaceți plăcinta în cuptor preîncălzit la 200 de grade timp de 30-40 de minute, până se rumenește frumos.
Lăsați să se răcorească puțin înainte de servire, știu că nu veți avea răbdare s-o lăsați prea mult...la ce miros stă în bucătărie :))
Și o secțiune relevantă eu zic - foietată, moale, pufoasă și fragedă, păcat că nu-i puteți simți mirosul!
Poftă Bună!
Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.
Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.