Demult nu am mai pus rețete de salate în straturi pe site, în ultima perioadă încercăm să le facem cât mai light, mai simple, și fiindcă mă vedeți acum postând această Salată sau Tort-Aperitiv deci chiar merită... Am gustat-o la o masă festivă vara aceasta și de atunci îmi stă gândul la ea, a fost minunată și combinația de ingrediente la prima vedere nu este așa deosebită, secretul și gustul fain vin de la prunele uscate cu nuci. Este sățioasă, dar o puteți face mai light dacă folosiți în loc de maioneză niște smântână, sau combinați maioneza cu iaurt.
Rețeta originală se numește Salata "Nr.1 în lume", eu am fost puțin mai modestă - am zis să fie nr.1 și gata. Merită efortul, este frumoasă, de efect și cu siguranță o să aibă succes la orice masă festivă.
Cu acest tort aperitiv noi azi sărbătorim 3 ani de când Mariuka noastră ne-a fixat cu privirea ei serioasă la maternitate, de când am mirosit-o și tot nu mă mai satur să stau cu nasul în burtica ei...
Spălați bine cartofii și morcovii și le puneți împreună la fiert în aceeași cratiță.
Când încep să fiarbă, le lăsați 30-40 de minute la foc mic, apoi clătiți bine cu apă rece și curățați de coajă. Lăsați să se răcească complet.
Ciupercile conservate le scurgeți de apă și le puneți la călit cu puțin ulei.
Ale mele erau proaspete, le-am tăiat felii subțiri și la fel le-am pus la călit cu puțin ulei.
Când încep să se rumenească adăugați ceapa tocată mărunt și mai lăsați 5-10 minute.
Potriviți de sare și piper după gust, închideți focul și lăsați să se răcească complet.
În rețeta originală pieptul de pui se fierbe simplu timp de 1 oră.
Eu am preferat să-l marinez cu iaurt și să-l pun la cuptor - ca în Rețeta de pui la cuptor în stil turcesc.
Lăsați carnea să se răcească bine.
Pregătiți și maioneza, dacă faceți de casă aveți aici Rețeta de maioneza clasică sau Rețeta de maioneza rapidă, fără ouă.
Dacă vreți salată mai light folosiți smântână sau iaurt cremos, nu uitați să mai sărați-piperați.
Montăm salata pe o farfurie mare plată, iar pentru a ține forma perfect rotundă recomand să folosiți pereții detașabili de la forma de copt pandișpan.
Puneți ca un inel pe farfurie și montați straturile strict pe interior.
Strat 1:
Morcovul ras prin răzătoare medie și ungeți bine cu 2-3 linguri de maioneză.
Strat 2:
Cartofii se dau prin răzătoarea medie și se pune jumătate din toată cantitatea pe acest strat - ungeți cu maioneză.
Strat 3:
Dați ouăle prin răzătoare mică sau medie și puneți jumătate din toată cantitatea aici.
Strat 4, 5:
Jumătate din cașcaval se dă prin răzătoare fină și se aranjează încă un strat.
Carnea de pui se taie bucățele mici și la fel se pune un nivel din jumătate de cantitate.
Ungeți bine cu maioneză acum - observați că nu pun sos chiar după fiecare nivel, să nu fac salata prea grea.
Strat 6:
Puneți ciupercile călite cu ceapă.
Strat 7:
Acum puneți cealaltă jumătate din cantitatea de cartofi, ungeți cu maioneză
Strat 8,9:
Aranjați restul de ouă și carne de pui, ungeți cu maioneză.
Strat 10:
Acum puneți prunele tăiate felii subțiri și nucile puțin tocate.
Strat 11:
Ungeți bine acestea cu maioneză.
Strat 12:
Acum dați prin răzătoarea fină cealaltă jumătate de cașcaval, recomand chiar deasupra salatei, să fie cât mai uniform distribuită.
Recapitulăm straturile deci:
1. Morcovi+maioneza
2. Jumătate din cartofi+maioneza
3,4,5. Jumătate din ouă, cașcaval și pui +maioneza
6. Ciupercile călite
7. Jumătate de cartofi+maioneza
8,9. Jumătate din ouă și pui +maioneza
10,11. Prune și nuci+maioneza
12. Jumătate din cașcaval
Acoperiți salata cu o folie și puneți la frigider pentru 5-10 ore să se pătrundă bine.
După acest timp scoateți atent pereții detașabili, ornați după preferință și serviți.
Puteți orna cu verdeață, nuci, felii de legume - eu am lăsat-o așa simplă, straturile sunt interesante și nu m-am complicat.
Poftă Bună!
Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.
Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.