Salată -Tort Aperitiv "Nr.1"

Demult nu am mai pus rețete de salate în straturi pe site, în ultima perioadă încercăm să le facem cât mai light, mai simple, și fiindcă mă vedeți acum postând această Salată sau Tort-Aperitiv deci chiar merită... Am gustat-o la o masă festivă vara aceasta și de atunci îmi stă gândul la ea, a fost minunată și combinația de ingrediente la prima vedere nu este așa deosebită, secretul și gustul fain vin de la prunele uscate cu nuci. Este sățioasă, dar o puteți face mai light dacă folosiți în loc de maioneză niște smântână, sau combinați maioneza cu iaurt.

Rețeta originală se numește Salata "Nr.1 în lume", eu am fost puțin mai modestă - am zis să fie nr.1 și gata. Merită efortul, este frumoasă, de efect și cu siguranță o să aibă succes la orice masă festivă.

Cu acest tort aperitiv noi azi sărbătorim 3 ani de când Mariuka noastră ne-a fixat cu privirea ei serioasă la maternitate, de când am mirosit-o și tot nu mă mai satur să stau cu nasul în burtica ei...

Ingrediente
Ouă fierte
5 buc
   
Cartofi
5 buc
cam 0.5kg sau 4-5 cartofi medii
Morcovi
2 buc
ai mei au fost mai mari, puneți 3 bucăți dacă sunt mici
Piept de pui
400 g
   
Cașcaval clasic
250 g
   
Ciuperci conservate
300 g
eu am folosit proaspete
Ceapă
1 buc
   
Prune uscate
250 g
   
Nuci tocate
150 g
   
Maioneză
500 g
puteți înlocui cu smântână sau iaurt mai cremos
Ulei de floarea-soarelui
30 ml
   
Sare și piper
1 lingurita
   
Pași de urmat
Pas 1

Spălați bine cartofii și morcovii și le puneți împreună la fiert în aceeași cratiță.

Când încep să fiarbă, le lăsați 30-40 de minute la foc mic, apoi clătiți bine cu apă rece și curățați de coajă. Lăsați să se răcească complet.

Salată -Tort Aperitiv "Nr.1" - Pas 1
Pas 2

Ciupercile conservate le scurgeți de apă și le puneți la călit cu puțin ulei.

Ale mele erau proaspete, le-am tăiat felii subțiri și la fel le-am pus la călit cu puțin ulei.

Salată -Tort Aperitiv "Nr.1" - Pas 2
Pas 3

Când încep să se rumenească adăugați ceapa tocată mărunt și mai lăsați 5-10 minute.

Potriviți de sare și piper după gust, închideți focul și lăsați să se răcească complet.

Salată -Tort Aperitiv "Nr.1" - Pas 3
Pas 4

În rețeta originală pieptul de pui se fierbe simplu timp de 1 oră.

Eu am preferat să-l marinez cu iaurt și să-l pun la cuptor - ca în Rețeta de pui la cuptor în stil turcesc.

Lăsați carnea să se răcească bine.

Salată -Tort Aperitiv "Nr.1" - Pas 4
Pas 5

Pregătiți și maioneza, dacă faceți de casă aveți aici Rețeta de maioneza clasică sau Rețeta de maioneza rapidă, fără ouă.

Dacă vreți salată mai light folosiți smântână sau iaurt cremos, nu uitați să mai sărați-piperați.

Salată -Tort Aperitiv "Nr.1" - Pas 5
Pas 6

Montăm salata pe o farfurie mare plată, iar pentru a ține forma perfect rotundă recomand să folosiți pereții detașabili de la forma de copt pandișpan.

Puneți ca un inel pe farfurie și montați straturile strict pe interior.

Salată -Tort Aperitiv "Nr.1" - Pas 6
Pas 7

Strat 1:

Morcovul ras prin răzătoare medie și ungeți bine cu 2-3 linguri de maioneză.

Salată -Tort Aperitiv "Nr.1" - Pas 7
Pas 8

Strat 2:

Cartofii se dau prin răzătoarea medie și se pune jumătate din toată cantitatea pe acest strat - ungeți cu maioneză.

Salată -Tort Aperitiv "Nr.1" - Pas 8
Pas 9

Strat 3:

Dați ouăle prin răzătoare mică sau medie și puneți jumătate din toată cantitatea aici.

Salată -Tort Aperitiv "Nr.1" - Pas 9
Pas 10

Strat 4, 5:

Jumătate din cașcaval se dă prin răzătoare fină și se aranjează încă un strat.

Carnea de pui se taie bucățele mici și la fel se pune un nivel din jumătate de cantitate.

Ungeți bine cu maioneză acum - observați că nu pun sos chiar după fiecare nivel, să nu fac salata prea grea.

 

Salată -Tort Aperitiv "Nr.1" - Pas 10
Pas 11

Strat 6:

Puneți ciupercile călite cu ceapă.

Salată -Tort Aperitiv "Nr.1" - Pas 11
Pas 12

Strat 7:

Acum puneți cealaltă jumătate din cantitatea de cartofi, ungeți cu maioneză

Salată -Tort Aperitiv "Nr.1" - Pas 12
Pas 13

Strat 8,9:

Aranjați restul de ouă și carne de pui, ungeți cu maioneză.

Salată -Tort Aperitiv "Nr.1" - Pas 13
Pas 14

Strat 10:

Acum puneți prunele tăiate felii subțiri și nucile puțin tocate.

Salată -Tort Aperitiv "Nr.1" - Pas 14
Pas 15

Strat 11:

Ungeți bine acestea cu maioneză.

Salată -Tort Aperitiv "Nr.1" - Pas 15
Pas 16

Strat 12:

Acum dați prin răzătoarea fină cealaltă jumătate de cașcaval, recomand chiar deasupra salatei, să fie cât mai uniform distribuită.

Recapitulăm straturile deci:

1. Morcovi+maioneza

2. Jumătate din cartofi+maioneza

3,4,5. Jumătate din ouă, cașcaval și pui +maioneza

6. Ciupercile călite

7. Jumătate de cartofi+maioneza

8,9. Jumătate din ouă și pui +maioneza

10,11. Prune și nuci+maioneza

12. Jumătate din cașcaval

Salată -Tort Aperitiv "Nr.1" - Pas 16
Pas 17

Acoperiți salata cu o folie și puneți la frigider pentru 5-10 ore să se pătrundă bine.

Salată -Tort Aperitiv "Nr.1" - Pas 17
Pas 18

După acest timp scoateți atent pereții detașabili, ornați după preferință și serviți.

Salată -Tort Aperitiv "Nr.1" - Pas 18
Pas 19

Puteți orna cu verdeață, nuci, felii de legume - eu am lăsat-o așa simplă, straturile sunt interesante și nu m-am complicat.

Poftă Bună!

Salată -Tort Aperitiv "Nr.1" - Pas 19

Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.

Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 2 kg ()
Timp de preparare:
60 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregătire: 120 min