Demult nu am mai pus retete de salate in straturi pe site, in ultima perioada incercam sa le facem cat mai light, mai simple, si fiindca ma vedeti acum postand aceasta Salata sau Tort-Aperitiv deci chiar merita... Am gustat-o la o masa festiva vara aceasta si de atunci imi sta gandul la ea, a fost minunata si combinatia de ingrediente la prima vedere nu este asa deosebita, secretul si gustul fain vin de la prunele uscate cu nuci. Este satioasa, dar o puteti face mai light daca folositi in loc de maioneza niste smantana, sau combinati maioneza cu iaurt.
Reteta originala se numeste Salata "Nr.1 in lume", eu am fost putin mai modesta - am zis sa fie nr.1 si gata. Merita efortul, este frumoasa, de efect si cu siguranta o sa aiba succes la orice masa festiva.
Cu acest tort aperitiv noi azi sarbatorim 3 ani de cand Mariuka noastra ne-a fixat cu privirea ei serioasa la maternitate, de cand am mirosit-o si tot nu ma mai satur sa stau cu nasul in burtica ei...
Spalati bine cartofii si morcovii si le puneti impreuna la fiert in aceeasi cratita.
Cand incep sa fiarba le lasati 30-40 de minute la foc mic, apoi clatiti bine cu apa rece si curatati de coaja. Lasati sa se raceasca complet.
Ciupercile conservate le scurgeti de apa si le puneti la calit cu putin ulei.
Ale mele erau proaspete, le-am taiat felii subtiri si la fel le-am pus la calit cu putin ulei.
Cand incep sa se rumeneasca adaugati ceapa tocata marunt si mai lasati 5-10 minute.
Potriviti de sare si piper dupa gust, inchideti focul si lasati sa se raceasca complet.
In reteta originala pieptul de pui se fierbe simplu timp de 1 ora.
Eu am preferat sa-l marinez cu iaurt si sa-l pun la cuptor - ca in Reteta de pui la cuptor in stil turcesc.
Lasati carnea sa se raceasca bine.
Pregatiti si maioneza, daca faceti de casa aveti aici Reteta de maioneza clasica sau Reteta de maioneza rapida, fara oua.
Daca vreti salata mai light folositi smantana sau iaurt cremos, nu uitati sa mai sarati-piperati.
Montam salata pe o farfurie mare plata, iar pentru a tine forma perfect rotunda recomand sa folositi peretii detasabili de la forma de copt pandispan.
Puneti ca un inel pe farfurie si montati straturile strict pe interior.
Strat 1:
Morcovul ras prin razatoare medie si ungeti bine cu 2-3 linguri de maioneza.
Strat 2:
Cartofii se dau prin razatoarea medie si se pune jumatate din toata cantitate pe acest strat - ungeti cu maioneza.
Strat 3:
Dati ouale prin razatoare mica sau medie si puneti jumatate din toata cantitatea aici.
Strat 4, 5:
Jumatate din cascaval se da prin razatoare fina si se aranjeaza inca un strat.
Carnea de pui se taie bucatele mici si la fel se pune un nivel din jumatate de cantitate.
Ungeti bine cu maioneza acum - observati ca nu pun sos chiar dupa fiecare nivel, sa nu fac salata prea grea.
Strat 6:
Puneti ciuercile calite cu ceapa.
Strat 7:
Acum puneti cealalta jumatate din cantitatea de cartofi, ungeti cu maioneza
Strat 8,9:
Aranjati restul de oua si carne de pui, ungeti cu maioneza.
Strat 10:
Acum puneti prunele taiate felii subtiri si nucile putin tocate.
Strat 11:
Ungeti bine acestea cu maioneza.
Strat 12:
Acum dati prin razatoarea fina cealalta jumatate de cascaval, recomand chiar deasupra salatei, sa fie cat mai uniform distribuita.
Recapitulam straturile deci:
1. Morcovi+maioneza
2. Jumatate din cartofi+maioneza
3,4,5. Jumatate din oua, cascaval si pui +maioneza
6. Ciupercile calite
7. Jumatate de cartofi+maioneza
8,9. Jumatate din oua si pui +maioneza
10,11. Prune si nuci+maioneza
12. Jumatate din cascaval
Acoperiti salata cu o folie si puneti la frigider pentru 5-10 ore sa se patrunda bine.
Dupa acest timp scoateti atent peretii detasabili, ornati dupa preferinta si serviti.
Puteti orna cu verdeata, nuci, felii de legume - eu am lasat-o asa simpla, staturile sunt interesante si nu m-am complicat.
Pofta Buna!
Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.
Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.