Să continuăm cu seria de mâncăruri chinezești și vreau să vă arăt cum fac eu cel mai bun pui cu alune, sau pui Gongbao. Este o mâncare extraordinară, completă, a devenit una din preferatele mele - se poate servi ca atare dar și mai bine cu puțin orez fiert. Așa s-a nimerit ca la prima încercare a acestui pui gongbao să nu am alune și am folosit nucile caju. Data următoare am zis să fac puiul cu alune exemplar, dar sinceră să fiu mi-a plăcut mai mult varianta cu caju, parcă textura este mai bună și aroma mai potrivită pentru pui.
Deci vă orientați singuri, încercați în ambele moduri și vă alegeți varianta potrivită - oricum vă garantez că acest pui cu alune (sau caju) va deveni mâncarea preferată.
V-am povestit despre ingredientele chinezești în acest articol, în principiu sunt destul de comune, s-ar putea vinul de orez să vă intimideze, dar cred că puteți să nu-l folosiți. În rest vă adaptați, vă garantez că oricum este bun și e greu să-l greșiți.
Etapa 1 - Marinăm puiul
În primul rând marinăm repede puiul pentru măcar 1-2 ore, până pregătim restul ingredientelor carnea va fi gata. Deci tăiați pieptul de pui bucățele mici, puneți într-un bol împreună cu:
- 2 linguri vin de orez
- 4 linguri sos de soia
- 2 linguri ulei de susan
- 2 linguri amidon
- 2 linguri de apă
Amestecați bine cu o lingură și lăsați 1-2 ore la frigider să se marineze și să se frăgezească.
Etapa 2 - Călim alunele
În acest timp călim puțin alunele/caju cu 1 lingură de ulei, până se rumenesc ușor.
Aveți mare grijă că se fac foarte repede și riscați să le ardeți!
Etapa 3 - Pregătim Sosul
Într-un bol mic facem sosul cu care vom drege mâncarea la final.
Deci amestecăm:
- 2 linguri vin de orez
- 4 linguri sos de soia
- 2 linguri ulei de susan
- 2 linguri amidon
- 4 linguri de apă
- 2 linguri zahăr
Etapa 4 - Pregătim legumele
Morcovul se taie rondele subțiri, ardeii îi tăiați cubulețe medii.
Aici ardeiul iute (la mine este unul bulgăresc neiute, pentru aromă), ghimbirul, usturoiul și ceapa verde (separați partea verde de cea albă).
Ghimbirul se dă prin răzătoarea mică.
Ceapa (partea albă), usturoiul și ardeiul se toacă mărunt.
Partea verde de la ceapă o vom tăia mărunt și folosim la decor.
Etapa 5 - Gătim!
Acum luăm o tigaie mare și adâncă, punem puțin ulei și călim pe foc iute pieptul de pui marinat.
Când se rumenește ușor îl scoateți pe o farfurie și lăsați puțin la o parte.
Tigaia rămâne pe foc, mai turnați puțin ulei în ea.
Adăugați ceapa, ghimbirul ras, usturoiul și ardeiul - le căliți repede 30-40 de secunde.
Acum puneți morcovii și ardeii, amestecați periodic și căliți timp de 2-3 minute la foc iute.
Adăugați carnea de pui și alunele călite - amestecați și mai lăsați 1-2 minute.
La final turnați sosul pregătit la pasul 4, amestecați și căliți 2-3 minute până se leagă - veți observa că mâncarea devine puțin mai lipicioasă - așa și trebuie.
Încideți focul, ornați mâncarea deasupra cu ceapa verde tocată.
Serviți ca atare, dar și mai bine cu puțin orez simplu fiert. Pentru mine a fost o descoperire acest gust și nu se compară cu ce găsiți în comerț și restaurante - este mult mai aromată și gustoasă varianta de casă!
Poftă bună!
Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.
Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.