Piftie de Curcan - sau Racituri ca la mama soacra

Suntem permanent in cautare de retete noi si interesante, dar uitam de cele simple si de baza, cum este si aceasta reteta de piftie de curcan. De multe ori cand mergem in vizita la Chisinau, la mama soacra sau cumnatele mele, suntem serviti cu aceste racituri de curcan sau pui. Ideea mi se pare genial de simpla  - aduni ce-i mai bun de la un curcan sau pui(carne si pipote), dupa pofta inca niste sorici de porc - dar iese o piftie prinsa bine si foarte gustoasa. De la mama mea am invatat sa fac piftia de cocos, clasica si parca nu vedeam alte optiuni - ca doar cocosii de casa in Bucuresti sunt de negasit...si gelatina nu-mi place sa folosesc.

Dar sa ma intorc la pifta de mai jos - puteti la fel sa faceti din carne si pipote de pui, sau de curcan. Eu de obicei combin, cumpar un copan de curcan(pulpa inferioara cu os) si pipote de pui(inimile nu folosesc in piftie!), ca sunt mai mici si nu trebuie taiate sau portionate. Mic truc invatat de la soacra este sa iau si niste sorici de porc - este asa de bun in piftie, chiar si copiii il cauta, dar in plus prinde foarte bine raciturile. Nu folosesc deloc gelatina, pipotele si soriciul imi fac piftia foarte prinsa si ferma.

Puteti sa ornati cu legume si oua fierte, copiii au cautat anume portiunile cu felii de oua din piftie, se pot lua si oua de prepelita taiate in jumate, sa fie cu sectiunea colorata in sus. Iar la final, in ultimul pas, un mic sfat si reteta simpla de sos cu hrean si smantana pentru piftie si nu numai!

Ingrediente
Pulpa inferioara curcan
1 buc
puteti sa inlocuiti cu 2 copanele de pui
Pipote de curcan
300 g
eu as recomanda se luati mai bine pipote de pui, sunt mai mici si arata mai bine in piftie
Sorici de porc
200 g
este optional
Ceapa (mare)
1 buc
Frunza de dafin
2 buc
Piper negru(boabe)
5 buc
Usturoi (catei)
5 buc
Sare
1 lingura
reglati dupa gust
Morcovi
1 buc
il puteti fierbe impreuna cu carnea, puteti folosi si cartofi, oua fierte - pentru ornat
Pasi de urmat
Pas 1

Aici vedeti pulpa de curcan si pipote, in poza sunt cele de curcan, dar totusi raman la parerea ca pipotele de pui sunt mai bune in piftie.

Spalati bine si chiar puteti sa le tineti 2-3 ore in apa rece, sa fie mai limpezi raciturile.

Piftie de Curcan - sau Racituri ca la mama soacra - Pas 1
Pas 2

Soriciul cumparat de mine la o macelarie mai buna, in sezonul de iarna se gaseste usor.

Piftie de Curcan - sau Racituri ca la mama soacra - Pas 2
Pas 3

Daca nu gasesc la macelarii, iau de la magazinele cu tot feluri de mezeluri de Sibiu asa un sorici mai prefiert, este si el putin sarat.

Piftie de Curcan - sau Racituri ca la mama soacra - Pas 3
Pas 4

Orice sorici luati, aveti grija sa-l spalati bine si curatati cu un cutit, de grasime in plus si impuritati.

Piftie de Curcan - sau Racituri ca la mama soacra - Pas 4
Pas 5

Daca aveti o bucata mai mare taiati in 2-3 portiuni mai mici, sa fie ca niste rulouri.

Piftie de Curcan - sau Racituri ca la mama soacra - Pas 5
Pas 6

Acum luam o cratita mare de 5 litri, puneti carnea si pipotele, adaugati soriciul - daca aveti.

Piftie de Curcan - sau Racituri ca la mama soacra - Pas 6
Pas 7

Turnati apa rece exact cat sa acopere carnea, nu mai mult!

Piftie de Curcan - sau Racituri ca la mama soacra - Pas 7
Pas 8

Puneti pe foc si cand incepe sa se formeze spuma deasupra, o strangeti si aruncati cat mai constient.

Piftie de Curcan - sau Racituri ca la mama soacra - Pas 8
Pas 9

Faceti focul mic sub cratita, acoperiti cu capac si lasati piftia sa fiarba domol 2 ore.

Piftie de Curcan - sau Racituri ca la mama soacra - Pas 9
Pas 10

Dupa aceste 2 ore adaugati in cratita 1 ceapa mare, frunza de dafin, piperul si 1 lingura de sare.

Lasati iar sa fiarba incet inca 1 ora - aveti mare grija, piftia acum trebuie doar sa bolboroseasca usor, sa nu fiarba intens!

Sfat! Gustul placut si complet de carne din piftie, vine anume de la aceasta fierbere inceata si de lunga durata. Nu as recomanda niciodata sa folositi oala de presiune pentru a fierbe raciturile!

Piftie de Curcan - sau Racituri ca la mama soacra - Pas 10
Pas 11

Cam asa arata piftia dupa aceste 3 ore de fierbere.

Carnea de cocos sau porc eu o fierb 4-5 ore, dar pentru curcan si pui sunt suficiente 3 ore.

Piftie de Curcan - sau Racituri ca la mama soacra - Pas 11
Pas 12

Acum recomand sa inchideti focul, lasati oala acoperita si uitati de piftie inca pentru 2 ore(da, fara foc!).

Stand asa in oala, carnea si zeama se patrund si mai bine cu aromele.

Piftie de Curcan - sau Racituri ca la mama soacra - Pas 12
Pas 13

Dupa aceste 2 ore, scurgeti zeama din cratita intr-un bol mare.

Lasati asa pe masa carnea din cratita si zeama, sa se racoreasca bine.

Asta ca sa puteti lucra usor si sa repartizati carnea prin farfurii fara sa va frigeti. Iar zeama nu trebuie sa fie fierbinte cand puneti usturoiul in ea, va avea gust mai prost si il va opari.

Piftie de Curcan - sau Racituri ca la mama soacra - Pas 13
Pas 14

Acum zeama este racorita, abia calda, si puteti sa puneti in ea usturoiul trecut prin presa.

Piftie de Curcan - sau Racituri ca la mama soacra - Pas 14
Pas 15

Amestecati bine si potriviti de sare daca mai este nevoie.

De la mama mea stiu ca piftia trebuie sarata un pic mai mult, sa fie la limita, altfel este mai fada la gust pentru ca mai trage si carnea din sare. Cand se prinde veti vedea ca va fi perfect buna.

Piftie de Curcan - sau Racituri ca la mama soacra - Pas 15
Pas 16

In farfurii putin adanci repartizati bucatele de carne, pipote si rulouri de sorici(il taiati in bucati mai mici).

Eu fac cam 3-4 farfurii mari din aceste cantitati - bineinteles puteti sa le faceti in forme mici, casolete, etc.

Piftie de Curcan - sau Racituri ca la mama soacra - Pas 16
Pas 17

Zeama o turnati cu ajutorul unui polonic printr-o sita mica(chiar direct in farfurii) - sa nu aveti bucatele de usturoi si impuritati in piftie.

Piftie de Curcan - sau Racituri ca la mama soacra - Pas 17
Pas 18

Puteti orna cu bucatele de oua fierte, morcovi, cartofi, etc.

Si puneti farfuriile in frigider sa se prinda bine, apoi acoperiti cu folie alimentara sa nu va miroase tot frigiderul a piftie :)

Piftie de Curcan - sau Racituri ca la mama soacra - Pas 18
Pas 19

Ornati si cu verdeata chiar inainte sa le serviti, vor da culoare mai vie piftiei.

Este si mai buna cu un sos de hrean cu smantana pe langa. Pentru asta amestecati intr-un bol 2 linguri de smantana cu 2-3 linguri de hrean ras(se vinde ras in otet) si sare dupa gust.

O piftie buna este ca o opera de arta - nu trebuie multe ingrediente sofisticate dar o rezerva mare de timp si fiecare pas facut corect!

Pofta Buna!

Piftie de Curcan - sau Racituri ca la mama soacra - Pas 19

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 2 kg (2-3 farfurii mari)
Timp de preparare:
300 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregatire: 240 min