Piftie de Curcan - sau Răcituri ca la mama soacră

Suntem permanent în căutare de rețete noi și interesante, dar uităm de cele simple și de bază, cum este și această rețetă de piftie de curcan. De multe ori când mergem în vizită la Chișinău, la mama soacră sau cumnatele mele, suntem serviți cu aceste răcituri de curcan sau pui. Ideea mi se pare genial de simplă - aduni ce-i mai bun de la un curcan sau pui (carne și pipote), după poftă încă niște șorici de porc - dar iese o piftie prinsă bine și foarte gustoasă. De la mama mea am învățat să fac piftia de cocoș, clasică și parcă nu vedeam alte opțiuni - că doar cocoșii de casă în București sunt de negăsit... și gelatina nu-mi place să folosesc.

Dar să mă întorc la pifta de mai jos - puteți la fel să faceți din carne și pipote de pui, sau de curcan. Eu de obicei combin, cumpăr un copan de curcan (pulpa inferioară cu os) și pipote de pui (inimile nu folosesc în piftie!), că sunt mai mici și nu trebuie tăiate sau porționate. Mic truc învățat de la soacră este să iau și niște șorici de porc - este așa de bun în piftie, chiar și copiii îl caută, dar în plus prinde foarte bine răciturile. Nu folosesc deloc gelatină, pipotele și șoriciul îmi fac piftia foarte prinsă și fermă.

Puteți să ornați cu legume și ouă fierte, copiii au căutat anume porțiunile cu felii de ouă din piftie, se pot lua și ouă de prepeliță tăiate în jumate, să fie cu secțiunea colorată în sus. Iar la final, în ultimul pas, un mic sfat și rețetă simplă de sos cu hrean și smântână pentru piftie și nu numai!

Ingrediente
Pulpă inferioară curcan
1 buc
puteți să înlocuiți cu 2 copanele de pui
Pipote de curcan
300 g
eu aș recomanda să luați mai bine pipote de pui, sunt mai mici și arată mai bine în piftie
Șorici de porc
200 g
este opțional
Ceapă (mare)
1 buc
   
Frunză de dafin
2 buc
   
Piper negru(boabe)
5 buc
   
Usturoi (cățeii)
5 buc
   
Sare
1 lingura
reglați după gust
Morcovi
1 buc
îl puteți fierbe împreună cu carnea, puteți folosi și cartofi, ouă fierte - pentru ornat
Pași de urmat
Pas 1

Aici vedeți pulpa de curcan și pipote, în poză sunt cele de curcan, dar totuși rămân la părerea că pipotele de pui sunt mai bune în piftie.

Spălați bine și chiar puteți să le țineți 2-3 ore în apă rece, să fie mai limpezi răciturile.

Piftie de Curcan - sau Răcituri ca la mama soacră - Pas 1
Pas 2

Șoriciul cumpărat de mine la o măcelărie mai bună, în sezonul de iarnă se găsește ușor.

Piftie de Curcan - sau Răcituri ca la mama soacră - Pas 2
Pas 3

Dacă nu găsesc la măcelării, iau de la magazinele cu tot felul de mezeluri de Sibiu așa un șorici mai prefiert, este și el puțin sărat.

Piftie de Curcan - sau Răcituri ca la mama soacră - Pas 3
Pas 4

Orice șorici luați, aveți grijă să-l spălați bine și curățați cu un cuțit, de grăsime în plus și impurități.

Piftie de Curcan - sau Răcituri ca la mama soacră - Pas 4
Pas 5

Dacă aveți o bucată mai mare tăiați în 2-3 porțiuni mai mici, să fie ca niște rulouri.

Piftie de Curcan - sau Răcituri ca la mama soacră - Pas 5
Pas 6

Acum luăm o cratiță mare de 5 litri, puneți carnea și pipotele, adăugați șoriciul - dacă aveți.

Piftie de Curcan - sau Răcituri ca la mama soacră - Pas 6
Pas 7

Turnați apă rece exact cât să acopere carnea, nu mai mult!

Piftie de Curcan - sau Răcituri ca la mama soacră - Pas 7
Pas 8

Puneți pe foc și când începe să se formeze spumă deasupra, o strângeți și aruncați cât mai conștiincios.

Piftie de Curcan - sau Răcituri ca la mama soacră - Pas 8
Pas 9

Faceți focul mic sub cratiță, acoperiți cu capac și lăsați piftia să fiarbă domol 2 ore.

Piftie de Curcan - sau Răcituri ca la mama soacră - Pas 9
Pas 10

După aceste 2 ore adăugați în cratiță 1 ceapă mare, frunză de dafin, piperul și 1 lingură de sare.

Lăsați iar să fiarbă încet încă 1 oră - aveți mare grijă, piftia acum trebuie doar să bolborosească ușor, să nu fiarbă intens!

Sfat! Gustul plăcut și complet de carne din piftie, vine anume de la această fierbere încetă și de lungă durată. Nu aș recomanda niciodată să folosiți oala de presiune pentru a fierbe răciturile!

Piftie de Curcan - sau Răcituri ca la mama soacră - Pas 10
Pas 11

Cam așa arată piftia după aceste 3 ore de fierbere.

Carnea de cocoș sau porc eu o fierb 4-5 ore, dar pentru curcan și pui sunt suficiente 3 ore.

Piftie de Curcan - sau Răcituri ca la mama soacră - Pas 11
Pas 12

Acum recomand să închideți focul, lăsați oala acoperită și uitați de piftie încă pentru 2 ore (da, fără foc!).

Stând așa în oală, carnea și zeama se pătrund și mai bine cu aromele.

Piftie de Curcan - sau Răcituri ca la mama soacră - Pas 12
Pas 13

După aceste 2 ore, scurgeți zeama din cratiță într-un bol mare.

Lăsați așa pe masă carnea din cratiță și zeama, să se răcorească bine.

Asta ca să puteți lucra ușor și să repartizați carnea prin farfurii fără să vă frigeți. Iar zeama nu trebuie să fie fierbinte când puneți usturoiul în ea, va avea gust mai prost și îl va opări.

Piftie de Curcan - sau Răcituri ca la mama soacră - Pas 13
Pas 14

Acum zeama este răcorită, abia caldă, și puteți să puneți în ea usturoiul trecut prin presă.

Piftie de Curcan - sau Răcituri ca la mama soacră - Pas 14
Pas 15

Amestecați bine și potriviți de sare dacă mai este nevoie.

De la mama mea știu că piftia trebuie sărată un pic mai mult, să fie la limită, altfel este mai fadă la gust pentru că mai trage și carnea din sare. Când se prinde veți vedea că va fi perfect bună.

Piftie de Curcan - sau Răcituri ca la mama soacră - Pas 15
Pas 16

În farfurii puțin adânci repartizați bucățele de carne, pipote și rulouri de șorici (îl tăiați în bucăți mai mici).

Eu fac cam 3-4 farfurii mari din aceste cantități - bineînțeles puteți să le faceți în forme mici, casolete, etc.

Piftie de Curcan - sau Răcituri ca la mama soacră - Pas 16
Pas 17

Zeama o turnați cu ajutorul unui polonic printr-o sită mică (chiar direct în farfurii) - să nu aveți bucățele de usturoi și impurități în piftie.

Piftie de Curcan - sau Răcituri ca la mama soacră - Pas 17
Pas 18

Puteți orna cu bucățele de ouă fierte, morcovi, cartofi, etc.

Și puneți farfuriile în frigider să se prindă bine, apoi acoperiți cu folie alimentară să nu vă miroase tot frigiderul a piftie :)

Piftie de Curcan - sau Răcituri ca la mama soacră - Pas 18
Pas 19

Ornați și cu verdeață chiar înainte să le serviți, vor da culoare mai vie piftiei.

Este și mai bună cu un sos de hrean cu smântână pe lângă. Pentru asta amestecați într-un bol 2 linguri de smântână cu 2-3 linguri de hrean ras (se vinde ras în oțet) și sare după gust.

O piftie bună este ca o operă de artă - nu trebuie multe ingrediente sofisticate dar o rezervă mare de timp și fiecare pas făcut corect!

Poftă Bună!

Piftie de Curcan - sau Răcituri ca la mama soacră - Pas 19

Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.

Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 2 kg (2-3 farfurii mari)
Timp de preparare:
300 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregătire: 240 min