Suntem permanent în căutare de rețete noi și interesante, dar uităm de cele simple și de bază, cum este și această rețetă de piftie de curcan. De multe ori când mergem în vizită la Chișinău, la mama soacră sau cumnatele mele, suntem serviți cu aceste răcituri de curcan sau pui. Ideea mi se pare genial de simplă - aduni ce-i mai bun de la un curcan sau pui (carne și pipote), după poftă încă niște șorici de porc - dar iese o piftie prinsă bine și foarte gustoasă. De la mama mea am învățat să fac piftia de cocoș, clasică și parcă nu vedeam alte opțiuni - că doar cocoșii de casă în București sunt de negăsit... și gelatina nu-mi place să folosesc.
Dar să mă întorc la pifta de mai jos - puteți la fel să faceți din carne și pipote de pui, sau de curcan. Eu de obicei combin, cumpăr un copan de curcan (pulpa inferioară cu os) și pipote de pui (inimile nu folosesc în piftie!), că sunt mai mici și nu trebuie tăiate sau porționate. Mic truc învățat de la soacră este să iau și niște șorici de porc - este așa de bun în piftie, chiar și copiii îl caută, dar în plus prinde foarte bine răciturile. Nu folosesc deloc gelatină, pipotele și șoriciul îmi fac piftia foarte prinsă și fermă.
Puteți să ornați cu legume și ouă fierte, copiii au căutat anume porțiunile cu felii de ouă din piftie, se pot lua și ouă de prepeliță tăiate în jumate, să fie cu secțiunea colorată în sus. Iar la final, în ultimul pas, un mic sfat și rețetă simplă de sos cu hrean și smântână pentru piftie și nu numai!
Aici vedeți pulpa de curcan și pipote, în poză sunt cele de curcan, dar totuși rămân la părerea că pipotele de pui sunt mai bune în piftie.
Spălați bine și chiar puteți să le țineți 2-3 ore în apă rece, să fie mai limpezi răciturile.
Șoriciul cumpărat de mine la o măcelărie mai bună, în sezonul de iarnă se găsește ușor.
Dacă nu găsesc la măcelării, iau de la magazinele cu tot felul de mezeluri de Sibiu așa un șorici mai prefiert, este și el puțin sărat.
Orice șorici luați, aveți grijă să-l spălați bine și curățați cu un cuțit, de grăsime în plus și impurități.
Dacă aveți o bucată mai mare tăiați în 2-3 porțiuni mai mici, să fie ca niște rulouri.
Acum luăm o cratiță mare de 5 litri, puneți carnea și pipotele, adăugați șoriciul - dacă aveți.
Turnați apă rece exact cât să acopere carnea, nu mai mult!
Puneți pe foc și când începe să se formeze spumă deasupra, o strângeți și aruncați cât mai conștiincios.
Faceți focul mic sub cratiță, acoperiți cu capac și lăsați piftia să fiarbă domol 2 ore.
După aceste 2 ore adăugați în cratiță 1 ceapă mare, frunză de dafin, piperul și 1 lingură de sare.
Lăsați iar să fiarbă încet încă 1 oră - aveți mare grijă, piftia acum trebuie doar să bolborosească ușor, să nu fiarbă intens!
Sfat! Gustul plăcut și complet de carne din piftie, vine anume de la această fierbere încetă și de lungă durată. Nu aș recomanda niciodată să folosiți oala de presiune pentru a fierbe răciturile!
Cam așa arată piftia după aceste 3 ore de fierbere.
Carnea de cocoș sau porc eu o fierb 4-5 ore, dar pentru curcan și pui sunt suficiente 3 ore.
Acum recomand să închideți focul, lăsați oala acoperită și uitați de piftie încă pentru 2 ore (da, fără foc!).
Stând așa în oală, carnea și zeama se pătrund și mai bine cu aromele.
După aceste 2 ore, scurgeți zeama din cratiță într-un bol mare.
Lăsați așa pe masă carnea din cratiță și zeama, să se răcorească bine.
Asta ca să puteți lucra ușor și să repartizați carnea prin farfurii fără să vă frigeți. Iar zeama nu trebuie să fie fierbinte când puneți usturoiul în ea, va avea gust mai prost și îl va opări.
Acum zeama este răcorită, abia caldă, și puteți să puneți în ea usturoiul trecut prin presă.
Amestecați bine și potriviți de sare dacă mai este nevoie.
De la mama mea știu că piftia trebuie sărată un pic mai mult, să fie la limită, altfel este mai fadă la gust pentru că mai trage și carnea din sare. Când se prinde veți vedea că va fi perfect bună.
În farfurii puțin adânci repartizați bucățele de carne, pipote și rulouri de șorici (îl tăiați în bucăți mai mici).
Eu fac cam 3-4 farfurii mari din aceste cantități - bineînțeles puteți să le faceți în forme mici, casolete, etc.
Zeama o turnați cu ajutorul unui polonic printr-o sită mică (chiar direct în farfurii) - să nu aveți bucățele de usturoi și impurități în piftie.
Puteți orna cu bucățele de ouă fierte, morcovi, cartofi, etc.
Și puneți farfuriile în frigider să se prindă bine, apoi acoperiți cu folie alimentară să nu vă miroase tot frigiderul a piftie :)
Ornați și cu verdeață chiar înainte să le serviți, vor da culoare mai vie piftiei.
Este și mai bună cu un sos de hrean cu smântână pe lângă. Pentru asta amestecați într-un bol 2 linguri de smântână cu 2-3 linguri de hrean ras (se vinde ras în oțet) și sare după gust.
O piftie bună este ca o operă de artă - nu trebuie multe ingrediente sofisticate dar o rezervă mare de timp și fiecare pas făcut corect!
Poftă Bună!
Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.
Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.