Această rețetă de cozonac în formă de brad a venit după ce m-am gândit să combin alte 2 rețete minunate - Plăcinta-Aperitiv de zilele trecute și Cozonacul Coroniță. Am luat aluatul de la cozonac, dar am schimbat forma și umplutura - a ieșit foarte bine, singurul mare "dezavantaj" este că se mănâncă prea repede și toată lumea e curioasă să rupă o "ramură" dulce de brad :) Eu eram ferm convinsă că voi face cozonacul clasic pentru Crăciun anul ăsta, dar acum sigur îl voi repeta pe acesta, că tare bun și rapid este.
Am observat că mulți fac acest cozonac cu pastă de ciocolată din comerț, eu prefer să topesc acasă ciocolata neagră cu puțin lapte, sau să fac cu scorțișoară și unt, ca la Cozonacul Coroniță de mai sus, o variantă bună ar fi să-l ungeți cu gem. Oricum puteți să faceți după preferințe și gusturi, important este că e bun oricum și face impresie.
Pentru început dizolvați drojdia în câteva linguri de lapte cald.
Turnați acest amestec în bolul cu cele 500g de făină și lăsați 10-15 minute.
După acest timp adăugați în bol 260ml de lapte, untul topit, 1 ou, zahărul, sarea și vanilia.
Amestecați toate ingredientele, cu o lingură sau spatulă, până se încorporează complet.
Apoi îl treceți pe masa presărată bine cu făină.
Și frământați bine(cam 3-5 minute), mai adaugați puțină făină pe parcurs să nu se lipească de mâini și masă.
Când este uniform și neted îl puneți înapoi în bol și lăsați să crească 1 oră(sub prosop).
Pentru amestecul de ciocolată puneți într-un bol ciocolata neagră bucățele, adăugați 50ml de lapte și topiți acest amestec pe baie de aburi sau la microunde.
Amestecați bine până se uniformizează și lăsați să se mai răcorească.
Puteți înlocui cu succes ciocolata neagră cu cea albă, sau pur și simplu cu un gem preferat.
Acum luați aluatul crescut din bol și îl tăiați în 2 bucăți egale.
Aplatizați bine cu mâinile și făina fiecare bucată, apoi o întindeți cu sucitorul într-un dreptunghi mare cam cât tava de cuptor.
Mutăți prima foaie pe o bucată mare de hârtie de copt(cam cât tava cuptorului).
Puneți în mijloc cam 3 linguri de ciocolată.
Cu o pensulă desenați atent conturul unui brad, apoi distribuiți uniform ciocolata în cadrul lui.
Presărați nuci mărunțite sau cocos răzuit.
Acoperiți cu cealaltă foaie de aluat și presați atent pe marginile conturului bradului, să vedeți pe unde veți veni cu cuțitul.
Acum decupați bradul, resturile le dați deocamdată la o parte.
Puneți pe mijloc o bandă tăiată din hârtie de copt, cam de 2cm lățime, tăiați ramurile bradului(cam 1 cm lățime) ghidându-vă după ea - ca să vă iasă cât mai uniform bradul.
Le răsuciți de 3-4 ori pe cele lungi și 2-3 pe cele scurte, în orice direcție vă place.
Ungeți cu ou bătut deasupra, mutați atent cu ajutorul hârtiei de copt bradul în tavă și lăsați 20-30 de minute să crească.
În acest timp puteți să porniți cuptorul la 180 de grade.
Din restul de aluat puteți să faceți o ruladă-coroniță, cum vedeți mai jos.
Puteți să faceți un Cozonac Coroniță, sau ruladă simplă, cum vă place și cu orice umplutură preferată.
Eu am făcut o ruladă și am ciupit-o cu foarfeca din loc în loc.
Se unge cu ou și se lasă vreo oră la crescut.
Bradul se coace cam 30 de minute la 180 de grade.
Rulada vreo 40 de minute, că e mai groasă.
Opțional puteți să-l ornați cu zahăr pudră înainte de servire.
Și o secțiune delicioasă...bun, moale, pufos, aromat, rapid!
Poftă Bună!
Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.
Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.