Demult cocheteam cu ideea să fac rață cu varză la cuptor dar din cauza comodității tot evitam să mă bag într-o rețetă mai sofisticată și complexă. Totuși pofta fiind mare am gândit o variantă de-a mea, mai pentru leneși, pornind de la ideea că "rața trebuie să fie pe varză!". În primul rând căutați carnea de rață, la noi în familie este bătaie întotdeauna pe pulpe dacă avem o rață întreagă, acum prefer să cumpăr doar pulpe și toată lumea este împăcată. Puteți combina varza murată cu proaspătă sau faceți doar cu una din ele, depinde cât de acru vă place. Mai departe am folosit doar condimente de bază (am avut o încercare să folosesc și cimbru dar mi s-a părut că acoperă complet gustul cărnii și altor ingrediente, deci puneți după gust) și am pus accent pe coptul în cuptor - 2 ore, nu doar să se gătească, dar și să se coacă, să aibă gustul ăla deosebit și de "Wow!" Să înțelegeți că farmecul și gustul deosebit nu sunt de la mirodenii, vin anume de la faptul că varza s-a copt în zeama și grăsimea de rață.
Și da, chiar așa a fost, rața pe varză a ieșit perfectă, chiar extraordinară - varza se călește și se coace în grăsimea lăsată de rață și se topește în gură. Anume din această cauză rața este ingredientul cheie aici, este mai grasă și se potrivește la fix. Voi pune o variantă și cu carne de porc, dar aveți grijă să fie carnea mai grasă sau să mai puneți și ulei în compoziția de varză.
Carnea de rață o curățați și spălați bine.
Eu am făcut aici porție dublă de ingrediente, să avem și pentru a doua zi, suntem 4 persoane la masă :)
Asezonați carnea cu sare și piper pe toate părțile.
Luați o tavă de cuptor adâncă, cam de 20x30cm și puneți în ea 500g de varză murată tocată.
Aici am folosit varză făcută după rețeta mea de varză tocată murată, dar puteți folosi și varză simplă murată.
Puneți încă 500g de varză tocată albă, simplă - o presați bine cu mâinile și un strop de sare.
Tăiați cubulețe o ceapă și adăugați la varza din tavă.
Turnați o cană mare de bulion (din acela gen suc).
Presărați puțin piper măcinat și alte mirodenii după gust.
Amestecați bine cu mâinile această compoziție și o distribuiți uniform în tavă.
Deasupra aranjați pulpele pregătite la pasul 1 și 2.
Acoperiți tava cu o folie de aluminiu sau capac și puneți la cuptorul preîncălzit la 200 de grade pentru 1 oră.
După această oră scoateți folia, ungeți pulpele cu niște zeamă și untură din tavă.
Puneți tava înapoi la cuptor, fără folie, pentru încă 1 oră.
Acum pulpele vor începe să se rumenească și varza se călește mai activ.
La fiecare 20 de minute scoateți tava și ungeți pulpele cu untura lăsată.
Cam așa arată când este gata, pulpele sunt rumene bine și varza este perfect călită, fără zeamă în ea, fragedă și moale.
Serviți cu un piure de cartofi și niște vin roșu bun, carnea și varza sunt foarte fragede și moi.
Poftă Bună!
Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.
Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.