Demult cochetam cu ideea sa fac rata cu varza la cuptor dar din cauza comoditatii tot evitam sa ma bag intr-o reteta mai sofisticata si complexa. Totusi pofta fiind mare am gandit o varianta de-a mea, mai pentru lenesi, pornind de la ideea ca "rata trebuie sa fie pe varza!". In primul rand cautati carnea de rata, la noi in familie este bataie intotdeauna pe pulpe daca avem o rata intreaga, acum prefer sa cumpar doar pulpe si toata lumea este impacata. Puteti combina varza murata cu proaspata sau faceti doar cu una din ele, depinde cat de acru va place. Mai departe am folosit doar condimente de baza(am avut o incercare sa folosesc si cimbru dar mi s-a parut ca acopera complet gustul carnii si altor ingrediente, deci puneti dupa gust) si am pus accent pe coptul in cuptor - 2 ore, nu doar sa se gateasca, dar si sa se coaca, sa aiba gustul ala deosebit si de "Oau!" Sa intelegeti ca farmecul si gustul deosebit nu sunt de la mirodenii, vin anume de la faptul ca varza s-a copt in zeama si grasimea de rata.
Si da, chiar asa a fost, rata pe varza a iesit perfecta, chiar extraordinara - varza se caleste si se coace in grasimea lasata de rata si se topeste in gura. Anume din aceasta cauza rata este ingredientul cheie aici, este mai grasa si se potriveste la fix. Voi pune o varianta si cu carne de porc, dar aveti grija sa fie carnea mai grasa sau sa mai puneti si ulei in compozitia de varza.
Carnea de rata o curatati si spalati bine.
Eu am facut aici portie dubla de ingrediente, sa avem si pentru a 2-a zi, suntem 4 persoane la masa :)
Asezonati carnea cu sare si piper pe toate partile.
Luati o tava de cuptor adanca, cam de 20x30cm si puneti in ea 500g de varza murata tocata.
Aici am folosit varza facuta dupa reteta mea de varza tocata murata, dar puteti folosi si varza simpla murata.
Puneti inca 500g de varza tocata alba, simpla - o presati bine cu mainile si un strop de sare.
Taiati cubulete o ceapa si adaugati la varza din tava.
Turnati o cana mare de bulion(din acela gen suc).
Presarati putin piper macinat si alte mirodenii dupa gust.
Amestecati bine cu mainile aceasta compozitie si o distribuiti uniform in tava.
Deasupra aranjati pulpele pregatite la pasul 1 si 2.
Acoperiti tava cu o folie de aluminiu sau capac si puneti la cuptorul preincalzit la >200 de grade pentru 1 ora.
Dupa aceasta ora scoateti folia, ungeti pulpele cu niste zeama si untura din tava.
Puneti tava inapoi la cuptor, fara folie, pentru inca 1 ora.
Acum pulpele vor incepe sa se rumeneasca si varza se caleste mai activ.
La fiecare 20 de minute scoateti tava si ungeti pulpele cu untura lasata.
Cam asa arata cand este gata, pulpele sunt rumene bine si varza este perfect calita, fara zeama in ea, frageda si moale.
Serviti cu un piure de cartofi si niste vin rosu bun, carnea si varza sunt foarte fragede si moi.
Pofta Buna!
Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.
Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.