Eu mai repede aș zice că este o plăcintă din clătite cu ciuperci și carne de pui, dar forma o puteți schimba după dorințe și pofte. Clătitele cu ciuperci sunt un aperitiv cald minunat la orice masă festivă sau o cină delicioasă în familie, sunt foarte simplu de executat, puteți schimba cum vreți umplutura - merg făcute și fără carne, doar cu ciuperci sau alte legume care vă plac. Sunt sigură că faceți destul de des clătite, fiți șmecheri și lăsați la o parte 10 clătite din cele făcute și a doua zi le pregătiți după această rețetă minunată. Să vedeți că veți fi uimiți de gust și textură - nici o lasagna nu se compară cu textura fină și moale a clătitelor.
Această rețetă am preluat-o încă de la o soacră gospodină, de data asta a surorii mele. Doamne, și ce plăcinte face dna Valentina... știu soacrele astea ce e bun, simplu, ieftin și fantastic de gustos!
Pregătiți clătitele - pentru rețetă aveți nevoie de 10-11 clătite. Puteți să le faceți și cu 1-2 zile înainte.
Eu le pregătesc după rețeta mea de clătite, neschimbată de când mă știu.
Carnea de pui o puteți căli repede la tigaie - tăiată bucățele mici, sau o puneți în cuptor. Eu așa și am făcut, le-am pus în tava de cuptor, am presărat puțină sare și piper, le-am copt timp de 30-35 minute la 200 grade.
Lăsați puțin să se răcească apoi o tăiați bucățele mici.
Ciupercile le tăiați felii subțiri, încingeți o tigaie cu puțin ulei și puneți acolo să se călească.
Când se evaporă apa complet din ele și încep să se rumenească, adăugați ceapa tocată mărunt(o puteți și omite), amestecați și mai căliți 5 minute.
Potriviți de sare și piper, închideți focul și lăsați puțin să se răcorească.
Cașcavalul îl dați prin răzătoare.
Luați o tavă rotundă sau pătrată, un pic mai mare decât dimensiunea clătitelor pe care le-ați făcut.
Ungeți baza tăvii cu puțin unt sau ulei.
Așezați prima clătită.
Acum e un pas pe care puteți să-l săriți, eu am preferat să închid clătitele ca o plăcintă - am pus 4 clătite așa ca să iasă pe jumate în afara clătitei de bază. După ce am aranjat toate straturile, am ridicat aceste borduri. Așa nu se văd liniile de clătite, și parcă arată mai frumos la final.
Acum continuăm cu straturile:
- Ungeți clătita de la bază cu o lingură de smântână.
Puneți cam 2-3 linguri de ciuperci și presărați 2 linguri de cașcaval deasupra.
Acoperiți cu altă clătită.
Pe aceasta la fel o ungeți cu puțină smântână, dar de data asta puneți 3 linguri din carnea de pui și bineînțeles cașcaval.
Încercați să nu exagerați cu umplutura, plăcinta are farmecul ei și clătitele sunt destul de fine ca să fie gustul bun dar nici supraîncărcat.
Continuați să puneți următoarele straturi de clătite - le alternați cu pui și ciuperci.
Ultima clătită, care rămâne deasupra, o ungeți cu 1 lingură de smântână.
Aduceți sus și aranjați bordurile de la cele 4 clătite montate la bază. Așa s-a închis plăcinta noastră cu ciuperci.
Dacă nu ați înțeles ideea cu bordurile, săriți peste, doar aranjați straturile de clătite, smântână, ciuperci și pui.
Acum ungeți plăcinta deasupra cu puțină smântână, presărați niște cașcaval și o dați în cuptorul preîncălzit la 200 de grade pentru 25-30 de minute.
Când se rumenește frumos, o scoateți din cuptor și lăsați să se răcorească puțin.
Se taie mai greu când este foarte fierbinte, lăsați vreo 15-20 de minute să se domolească.
Dacă sunteți mai îndemânatici o puteți muta și pe un platou mare, dar merge tăiată și direct în tavă.
Este minunată ca o mâncare sau un aperitiv cald, foarte fină, se topește în gură și chiar v-o recomand insistent, aveți încredere :)
Poftă Bună!
Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.
Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.