Dulceata fara zahar si fara fierbere

Va spuneam mai devreme aici si pe Instagram, ca am descoperit lumea Low-Carb sau Keto, dar mai ales am avut un challenge sa renuntam la zahar complet in aceasta perioada(sper sa ne tina cat mai mult!). Aceasta reteta de dulceata fara zahar am descoperit-o cand incepusem parca sa ducem dorul dupa fructe si ceva mai aromat - dar fiindca avem zmeura, afine si mure congelate din vara(reteta aici!) nu am ezitat si repede am executat-o. Este absolut minunata si va recomand aceasta reteta de dulceata sau gem fara zahar pentru copii sau diabetici in primul rand, dar este ok pt oricine vrea sa manance sanatos. Aveti aici si fructele nefierte, care isi pastreaza la maxim vitaminele, aroma, culoarea, dar si minunatele seminte de chia!

Eu folosesc de obicei indulcitori naturali cu indice glicemic mic si care nu au efectele nocive ale zaharului - stevia(mai putin pt ca nu ne place gustul), xylitol, erithritol sau tagatoza. Le gasiti de obicei la orice Plafar si in magazinele online, dar puteti folosi oricare il agreati, aveti voie si va place la gust. Cantitatea o reglati dupa gust, dar daca aveti noroc cu fructe mai dulci puteti sa evitati complet orice indulcitor.

Chiar ieri am facut un test si la cina am avut cate un pahar mic de iaurt grecesc de 10%, deasupra am pus o lingura din aceasta dulceata fara zahar si cate 30g de granola low-carb delicioasa si aromata(tot facuta in casa, urmeaza si reteta in curand dar pana atunci o gasiti pe retetelchf.ro!). Efectiv ne-am delectat si nu am dus foame deloc!

Ingrediente
Fructe
120 g
proaspete sau congelate - oricare va plac, sau daca sunteti pe low-carb folositi mai mult zmeura, mure, afine, visine, etc
Indulcitor natural
2 linguri
oricare va place si folositi - eu am pus tagatoza acum, dar merge si xylitol, erithritol, stevia, etc
Seminte de chia
2 linguri
Pasi de urmat
Pas 1

Fiindca este o dulceata care trebuie pastrata la frigider nu mai mult de 4-5 zile, trebuie sa faceti la nevoie o cantitate mica. Modalitatea de pastrare cea mai buna este sa va faceti rezerve in congelator de fructe in sezonul lor si preparati dulceata proaspata cand aveti pofta.

Aici am decongelat 120 grame de zmeura timp de 2-3 ore.

Dulceata fara zahar si fara fierbere - Pas 1
Pas 2

Apoi le pasati bine cu o furculita.

Daca aveti fructe proaspete sariti peste pasul cu decongelarea, bineinteles.

Dulceata fara zahar si fara fierbere - Pas 2
Pas 3

Adaugati 2 linguri seminte de chia.

Dulceata fara zahar si fara fierbere - Pas 3
Pas 4

Puneti orice indulcitor natural dupa gust, daca fructele sunt dulci il puteti omite.

Dulceata fara zahar si fara fierbere - Pas 4
Pas 5

Amestecati bine si observati ca avem compozitia ceva mai lichida.

O puneti la frigider pentru 1-2 ore, in functie de calitatea semintelor de chia, acestea se vor umfla si dulceata va fi mai groasa.

Dulceata fara zahar si fara fierbere - Pas 5
Pas 6

Cam asa ar trebui sa fie cand e gata, mai groasa si se tine bine.

Dulceata fara zahar si fara fierbere - Pas 6
Pas 7

Pastrati la frigider 4-5 zile, si la nevoie faceti alta din orice fructe preferati sau cele low-carb.

Este minunata cu iaurt, pe niste papanasi sau vafe low-carb, cu branzica cottage si bineinteles clatite!

Pofta Buna!

Dulceata fara zahar si fara fierbere - Pas 7

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 120 g (un borcan mic)
Timp de preparare:
60 min
Dificultate: usor
Timp total de pregatire: 180 min