Vă spuneam mai devreme aici și pe Instagram, că am descoperit lumea Low-Carb sau Keto, dar mai ales am avut un challenge să renunțăm la zahăr complet în această perioadă (sper să ne țină cât mai mult!). Această rețetă de dulceață fără zahăr am descoperit-o când începusem parcă să ducem dorul după fructe și ceva mai aromat - dar fiindcă avem zmeură, afine și mure congelate din vară (rețetă aici!) nu am ezitat și repede am executat-o. Este absolut minunată și vă recomand această rețetă de dulceață sau gem fără zahăr pentru copii sau diabetici în primul rând, dar este ok pentru oricine vrea să mănânce sănătos. Aveți aici și fructele nefierte, care își păstrează la maxim vitaminele, aroma, culoarea, dar și minunatele semințe de chia!
Eu folosesc de obicei îndulcitori naturali cu indice glicemic mic și care nu au efectele nocive ale zahărului - stevia (mai puțin pentru că nu ne place gustul), xylitol, erithritol sau tagatoză. Le găsiți de obicei la orice Plafar și în magazinele online, dar puteți folosi oricare îl agreați, aveți voie și vă place la gust. Cantitatea o reglați după gust, dar dacă aveți noroc cu fructe mai dulci puteți să evitați complet orice îndulcitor.
Chiar ieri am făcut un test și la cină am avut câte un pahar mic de iaurt grecesc de 10%, deasupra am pus o lingură din această dulceață fără zahăr și câte 30g de granola low-carb delicioasă și aromată (tot făcută în casă, urmează și rețeta în curând dar până atunci o găsiți pe retetelchf.ro!). Efectiv ne-am delectat și nu am dus foame deloc!
Fiindcă este o dulceață care trebuie păstrată la frigider nu mai mult de 4-5 zile, trebuie să faceți la nevoie o cantitate mică. Modalitatea de păstrare cea mai bună este să vă faceți rezerve în congelator de fructe în sezonul lor și preparați dulceața proaspătă când aveți poftă.
Aici am decongelat 120 grame de zmeură timp de 2-3 ore.
Apoi le pasați bine cu o furculiță.
Dacă aveți fructe proaspete săriți peste pasul cu decongelarea, bineînțeles.
Adăugați 2 linguri semințe de chia.
Puneți orice îndulcitor natural după gust, dacă fructele sunt dulci îl puteți omite.
Amestecați bine și observați că avem compoziția ceva mai lichidă.
O puneți la frigider pentru 1-2 ore, în funcție de calitatea semințelor de chia, acestea se vor umfla și dulceața va fi mai groasă.
Cam așa ar trebui să fie când e gata, mai groasă și se ține bine.
Păstrați la frigider 4-5 zile, și la nevoie faceți alta din orice fructe preferați sau cele low-carb.
Este minunată cu iaurt, pe niște papanași sau vafe low-carb, cu brânzică cottage și bineînțeles clătite!
Poftă Bună!
Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.
Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.