De când am început să fac rețeta de rață cu varză la cuptor nu ne mai săturăm de ea, chiar ieri făcusem o tură și am savurat cu toată familia. Singura problemă la această mâncărică cu varză, este faptul că se găsește mai greu carnea de rață, sau este ceva mai scumpă. Am zis să încerc aceeași metodă, dar de data asta am făcut-o din varză murată cu carne de porc, a ieșit la fel de bun, dar sunt câteva chestii de menționat aici.
În primul rând puteți face doar din varză murată, sau o combinați cu varză dulce, sau faceți carne de porc cu varză dulce la cuptor. Obligatoriu este să luați niște carne mai grasă de porc, perfect ar fi să combinați fleică cu ceafă, pentru că farmecul acestei rețete de varză murată cu carne de porc este anume faptul că varza se călește în grăsimea pe care o lasă carnea. Dacă aveți carne mai slabă puneți și niște ulei peste varză. Urmează să vă arăt într-o altă zi cum fac eu această rețetă de varză cu ciolan, o altă chestie excepțională!
În plus, am pus câteva felii de mere printre varză și carne, a ieșit foarte bun și dădea contrast bun cu varza acră, dar puneți după gust și preferințe. Este important să faceți această mâncare într-o tavă adâncă cu capac, sau să o acoperiți cu niște folie de aluminiu, așa ca să nu intre în contact cu mâncarea.
Carnea de porc o spălați bine, asezonați cu sare și piper măcinat sau alte mirodenii preferate.
Varza albă se taie bucăți mai mari, sau mai mici, cum vă place.
Puneți 1 linguriță de sare peste ea și frecați un pic cu mâinile, fără mare zel :)
Luați o tavă mai adâncă de cuptor și puneți în ea varza murată tocată.
Eu am avut varză murată deja tocată, după rețeta mea de aici. Dacă aveți varză murată întreagă, se toacă mai mărunt, bineînțeles.
Deasupra puneți varza albă tocată, cea simplă.
Vă spuneam mai sus că puteți face doar cu varză murată, numai cu varză dulce sau le combinați, depinde cât de acră vă place să fie mâncarea. Cât am varză murată mie îmi place să le combin, este moderat de acră și o tentă de dulce.
Tăiați cubulețe o ceapă și adăugați în tava cu varză.
Presărați puțină boia de ardei, încă niște piper și mirodenii după gust.
Anume în această mâncare nu-mi place să folosesc cimbrul, el acoperă complet cu aroma lui puternică toate celelalte. Dar dacă vă place, îl folosiți.
Turnați deasupra bulionul și cele 100 ml de ulei.
Amestecați bine cu mâinile toată această compoziție din tavă.
Deasupra puneți bucățile de carne, le adânciți puțin în varză.
Aici am pus și câteva felii de mere prin varză, dar este opțional.
Acoperiți tava cu un capac sau cu o folie de aluminiu și puneți în cuptor preîncălzit la 200 de grade, pentru 1 oră.
După o oră scoateți folia, mâncarea va arăta cam așa.
Întoarceți pe partea cealaltă bucățile de carne, mai amestecați ușor varza cu o lingură.
Puneți tava înapoi în cuptor pentru încă 1 oră, aceeași temperatură, dar fără capac sau folie.
Este foarte important să nu vă grăbiți și să scoateți varza cu carne prea repede din cuptor. Ea trebuie să fie călită bine, carnea rumenită frumos, fără zeamă, doar cu grăsime.
Dacă mai este necesar, o mai țineți 15-20 de minute în plus la cuptor.
Serviți cu niște piure sau ca atare, este oricum delicioasă și foarte bună.
Poftă Bună!
Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.
Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.