Am testat multe rețete cu pilaf de post, le găsiți bineînțeles pe site - cu spanac, linte, pilaf cu ciuperci și legume, etc. Dar anume acest pilaf de post este deosebit de bun și simplu, se pregătește foarte repede și fără eforturi mari, cuptorul va face toată treaba pentru voi! Nu credeam în combinația de pilaf cu cartofi, așa cum vă spuneam și la varianta acestei rețete cu carne - dar vă asigur că toată lumea a apreciat-o, mai ales copiii. Au fost atât de încântați să găsească rondelele de cartofi prin pilaf și nu a trebuit deloc să alerg cu lingura după Maria mea cea mică...
Puteți servi acest pilaf de post cu cartofi ca o mâncare de post completă, pe lângă o salată sau murături de casă. Dar este și o garnitură rapidă și simplă pentru orice mâncare de carne, pește, etc. Vi-l recomand cu mare încredere, la noi a fost executat deja de multe ori!
Pregătiți toate ingredientele pentru rețetă.
Ceapa este foarte importantă pentru gust aici, dacă nu vă place în mâncare o tăiați cubulețe cât mai mici.
Acum căliți ceapa tăiată cubulețe într-o tigaie cu ulei.
Nu o rumeniți prea tare, doar până începe să se coloreze puțin.
Puneți pasta de roșii/ardei, amestecați bine și mai căliți 2-3 minute.
Adăugați orezul spălat bine, sare, boia și puțin piper negru măcinat - amestecați și închideți focul.
Mutati această compoziție de orez într-o tavă de cuptor (la mine este de 25x25cm), nivelați uniform cu o lingură.
Cartofii se taie rondele cam de 7-8mm, nu îi faceți prea subțiri. Aranjați-le deasupra, peste orezul din tavă.
Deasupra presărați un pic de sare, piper sau alte mirodenii după gust.
Turnați în tavă apă, aveți grijă să nu spălați mirodeniile de pe cartofi, o turnați încet printre felii sau din colțul tăvii.
Cantitatea de apă nu este fixă aici, trebuie doar să acopere complet cartofii, nu mai mult și nici mai puțin!
Puneți tava în cuptor preîncălzit la 200 de grade pentru 45 de minute, după acest timp veți observa că apa se va absorbi aproape complet și cu un cuțit testați să fie moi cartofii.
Recomand să nu serviți pilaful direct din cuptor - lăsați-l neapărat o jumătate de oră fără cuptor, așa se va absorbi toată zeama și mai bine, se vor pătrunde toate aromele și nu vă frigeti gurile :)
Copiii mei îl adoră și am reușit chiar să impresionez cu el musafirii, foarte bun și foarte rapid.
Poftă Bună!
Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.
Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.