Printre multe alte idei de gătit pentru următoarea perioadă, mi-am amintit că v-am pregătit această rețetă de rillettes de rață, încă pe valul vacanței din Paris de anul trecut. "Rillettes" este de fapt aceeași carne coaptă și conservată cu grăsime, dar ceva mai mărunțită și îmbogățită cu mai multe arome. Există multe variante de "rillettes" - porc, iepure, pui și neapărat rață! Mi se pare perfect să fie anume din rață, este foarte bogat gustul și interesantă ideea. La noi a avut mare succes, l-am savurat cu un pahar de vin roșu, baghetă proaspătă și niște castraveciori murați - simțiți gustul și voi?!
Orice rilletes este încă o idee de pate pentru micul dejun, gustos și bun, din ingrediente verificate. Mai jos aveți o rețetă clasică inspirată din cartea "The Cooking of Southwest France" de Paula Wolfert - puteți simplifica rețeta după plac, puteți să nu folosiți cognac și ciuperci, sunt opționale.
Am luat o rață întreagă, am spălat-o bine și în primul rând i-am scos atent cu un cuțit bucățile de piept. Nu le folosesc la rillettes, le congelez pentru altă dată sau fac repede niște piept de rață la tigaie.
În continuare scot de pe rață toată pielea (de pe aripi nu mă chinui :).
O pun separat într-un bol, vedeți mai jos cum o folosesc.
Carcasa rămasă de rață o tai în bucăți medii.
O puteți folosi și imediat la rillettes, dar este mai gustos dacă o sărați, piperați și lăsați la frigider peste noapte.
Eu așa și am făcut - am presărat 1 linguriță de sare și niște piper proaspăt măcinat, am acoperit bolul cu o folie alimentară și am lăsat la frigider peste noapte.
De fapt întotdeauna încep prepararea pate-ului de cu seara - fac pașii de mai sus, marinez carnea și o pun împreună cu grăsimea separată la frigider.
A doua zi mă apuc efectiv de treabă - scot grăsimea de rață de la frigider, o tai bucăți medii și o pun la topit într-un tuci cu jumătate pahar de apă.
Ținem la foc mediu și amestecând periodic obținem o cantitate bună de grăsime de rață topită și niște jumări delicioase și crocante.
Scoateți jumările pe un șervet și le savurați dacă vă place.
Untura de rață o puneți într-o cană sau bol și lăsați la o parte.
Pregătiți legumele și mirodeniile pentru rețetă.
Eu am înfipt boabele de ienibahar în ceapă, dar sinceră să fiu voi renunța la ele data viitoare. Am folosit și piper negru boabe, dar recomand totuși să-l puneți măcinat. Copiilor nu prea le plac "surprizele/bombele aromate" din pate și să nu stați pe urmă să le căutați printre carne.
Acum puneți într-un tuci de 3-4 litri toată carnea de rață (carcasa tăiată bucăți).
Adăugați 2 cepe, 1 morcov, frunza de dafin, crenguțele de rozmarin și cimbru, usturoiul.
Turnați 1 pahar de apă și 1 pahar de vin alb.
Amestecați bine cu o lingură și puneți cratița în cuptorul preîncălzit la 160 de grade pentru 3-4 ore, până carnea se desface foarte bine de pe oase.
Cam așa este gata, se evapora tot lichidul și carnea se coace în grăsimea pe care o mai lasă.
Periodic puteți amesteca în cratiță cu o lingură.
Eu am lăsat-o chiar un pic mai mult, dar nu o să mai fac la fel - poza este pentru a vă arăta cum nu trebuie să fie.
Dacă o rumeniți prea tare carnea se usucă mai mult și nu este așa moale și fragedă.
După cuptor lăsați să se răcorească puțin, apoi alegeți toată carnea de pe oase.
O puneți într-un bol împreună cu zeama care o mai lasă în cratiță, plus legumele coapte dacă le mai găsiți :)
Aveți grijă să nu o lăsați la răcit prea mult, carnea se mai întărește și nu o puteți scoate așa repede și frumos cum ar trebui.
O variantă ar fi să mai căliți în puțin unt 1 ceapă tocată mărunt și niște ciuperci, până se rumenesc frumos, și le adăugați la compoziția de carne coaptă.
Dar cum am scris mai sus, este opțional și după preferințe.
Într-o cratiță mică flambați cele 2 linguri de cognac - adică puneți pe foc și când începe să fiarbă aprindeți atent (și neapărat hota închisă!). Aici nu se vede flacăra, dar ea este :) Turnați acest cognac flambat peste carnea din bol.
Toată compoziția de carne cu ciuperci și legume recomand să o mărunțiți atent într-un robot/blender - dar nu la viteză maximă, mai bine în reprize și verificați periodic să aveți un pate cu fire mici de carne, nici într-un caz pastă uniformă!
De multe ori se recomandă această mărunțire să fie făcută cu 2 furculițe, dar cu blenderul este mult mai simplu.
Distribuiți pate-ul în borcane mici, sau forme de ceramică, boluri, etc.
O presați cât mai bine cu lingura și lăsați cam 1cm de la margini.
Deasupra turnați grăsimea de rață pe care ați obținut-o la primii pași, așa ca să acopere complet pate-ul.
Puneți la frigider până se prinde grăsimea, apoi acoperiți cu capace sau folie de plastic.
De obicei se recomandă să-l țineți minim 2-3 zile (chiar o săptămână!) la frigider înainte de servire - așa se pătrunde și are gustul mai bogat. Noi am avut răbdare doar 2 zile :)
Merge minunat servit cu niște castraveciori murați pe lângă, bineînțeles pe niște pâine proaspătă și un pahar de vin roșu bun...
Poftă Bună!
Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.
Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.