Sirop de Capsuni

Demult planificam sa fac un sirop de capsuni de casa, desi incercam sa nu abuzam, copiilor le place mult sa-si faca bauturi rapide cu el. Bineinteles siropul de capsuni facut asa este cu mult mai bun decat cel din comert, stiti exact ce ati pus acolo si chiar daca este consumat ocazional, ar fi bine sa fie unul cat mai "curat". Imi place mult la aceasta reteta ca obtineti nu doar un sirop super fain si culoare intensa, dar si dulceata de capsuni gustoasa si densa - si toate astea cu minim efort!

Urmand acelasi proces am facut reteta si cu indulcitor in loc de zahar(tagatose, stevie sau erithritol), iese minunat si fara remuscari chiar si in sezonul rece. La cat de mult ne-a placut deja au consumat copiii o sticla de sirop in ultima saptamana, deci am treaba sa prind inca putin sezonul de capsuni!

Ingrediente
Capsuni
1 kg
Zahar
500 g
pentru varianta dietetica am folosit 200g de indulcitor(erithritol, stevie sau tagatose)
Sare de lamaie
3 g
un varf de lingurita, puteti inlocui cu zeama de la jumatate de lamaie
Pasi de urmat
Pas 1

Capsunile se spala si se curata bine, am facut trierea ca la reteta de capsuni congelate - cele pentru sirop si dulceata sunt mai strivite si mai mari. Capsunile mici si medii le-am congelat intregi.

Deci, capsunile pentru sirop le-am pus intr-un bol mare si am adaugat zahar peste ele.

Sirop de Capsuni - Pas 1
Pas 2

Le amestecati atent cu o lingura sau scuturati bine bolul.

Apropo, daca aveti capsuni mai mari as recomanda sa le taiati jumatati sau sferturi, sa-si lase mai bine zeama.

Sirop de Capsuni - Pas 2
Pas 3

Acoperiti bolul cu un capac sau folie si puneti la frigider pentru 12 ore minim, adica le lasati peste noapte.

Eu le-am lasati si 24 de ore ca nu am avut timp sa le lucrez, au stat bine.

Sirop de Capsuni - Pas 3
Pas 4

Dupa acest timp veti observa cum capsunile lasa multa zeama, este exact ce ne trebuie pentru un sirop bun.

Cu o ora inainte de a lucra siropul de capsuni scoateti bolul din frigider si amestecati atent in el. La fund mai ramane zahar,  ar fi bine sa se dizolve putin si el in toata compozitia - asa se pastreaza mai bine siropul pentru iarna.

Sirop de Capsuni - Pas 4
Pas 5

Dupa 1 ora atent scurgeti siropul din capsuni - eu l-am luat cu un polonic, evitand fructele.

Sirop de Capsuni - Pas 5
Pas 6

Aici observati siropul dietetic, cu indulcitor, am preferat sa nu-l fierb - l-am turnat in pahare de unica folosinta si l-am congelat. Dar am facut o tura si fiarta :)

Sirop de Capsuni - Pas 6
Pas 7

Pentru a obtine un sirop cat mai exemplar eu va recomand sa-l treceti printr-o sita inainte de fierbere.

Din aceste cantitati am obtinut aproximativ 600-700ml de sirop.

Sirop de Capsuni - Pas 7
Pas 8

Am pus in el un varf de lingurita sare de lamaie si l-am pus pe foc.

Sirop de Capsuni - Pas 8
Pas 9

Cand incepe sa fiarba, amestecati bine, il lasati pe foc inca 1 minut si pe urma il turnati repede in sticle sau borcane uscate.

Nu trebuie fiert prea mult pentru ca isi schimba culoarea si gustul.

Sirop de Capsuni - Pas 9
Pas 10

Acum partea frumoasa cu dulceata de capsuni - capsunile ramase dupa sirop le puneti pe foc cu niste zeama de lamaie si le fierbeti 15-20 de minute. Turnati in borcane uscate si inchideti ermetic.

Sa vedeti ce minune de dulceata veti obtine - densa, colorata si aromata!

Sirop de Capsuni - Pas 10
Pas 11

Cam asta am obtinut eu din 1kg de capsuni - 700ml de sirop si 2 borcane mici de dulceata.

Sunt foarte incantana de metoda, cred ca va ramane preferata mea pe viitor pentru ca impusc 2 iepuri dintr-un foc - avem si sirop, si dulceata!

Sirop de Capsuni - Pas 11
Pas 12

Siropul are culoarea perfecta, aroma si este foarte apreciat de fetitele mele. Am incercat in poza sa va arat culoarea lui adevarata, fara filtre si cred ca am reusit :)

Pofta Buna!

Sirop de Capsuni - Pas 12

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 700 ml ()
Timp de preparare:
1 min
Dificultate: usor
Timp total de pregatire: 24 min