Sirop de Căpșuni

Demult planificam să fac un sirop de căpșuni de casă, deși încercam să nu abuzăm, copiilor le place mult să-și facă băuturi rapide cu el. Bineînțeles, siropul de căpșuni făcut așa este cu mult mai bun decât cel din comerț, știți exact ce ați pus acolo și chiar dacă este consumat ocazional, ar fi bine să fie unul cât mai "curat". Îmi place mult la această rețetă că obțineți nu doar un sirop super fain și culoare intensă, dar și dulceață de căpșuni gustoasă și densă - și toate astea cu minim efort!

Urmând același proces am făcut rețeta și cu îndulcitor în loc de zahăr (tagatose, ștevie sau eritritol), iese minunat și fără remușcări chiar și în sezonul rece. La cât de mult ne-a plăcut deja au consumat copiii o sticlă de sirop în ultima săptămână, deci am treabă să prind încă puțin sezonul de căpșuni!

Ingrediente
Căpșuni
1 kg
   
Zahăr
500 g
pentru varianta dietetică am folosit 200g de îndulcitor (eritritol, ștevie sau tagatose)
Sare de lămâie
3 g
un vârf de linguriță, puteți înlocui cu zeama de la jumătate de lămâie
Pași de urmat
Pas 1

Căpșunile se spală și se curăță bine, am făcut trierea ca la rețeta de căpșuni congelate - cele pentru sirop și dulceață sunt mai strivite și mai mari. Căpșunile mici și medii le-am congelat întregi.

Deci, căpșunile pentru sirop le-am pus într-un bol mare și am adăugat zahăr peste ele.

Sirop de Căpșuni - Pas 1
Pas 2

Le amestecați atent cu o lingură sau scuturați bine bolul.

Apropo, dacă aveți căpșuni mai mari aș recomanda să le tăiați jumătăți sau sferturi, să-și lase mai bine zeama.

Sirop de Căpșuni - Pas 2
Pas 3

Acoperiți bolul cu un capac sau folie și puneți la frigider pentru 12 ore minim, adică le lăsați peste noapte.

Eu le-am lăsat și 24 de ore că nu am avut timp să le lucrez, au stat bine.

Sirop de Căpșuni - Pas 3
Pas 4

După acest timp veți observa cum căpșunile lasă multă zeamă, este exact ce ne trebuie pentru un sirop bun.

Cu o oră înainte de a lucra siropul de căpșuni scoateți bolul din frigider și amestecați atent în el. La fund mai rămâne zahăr, ar fi bine să se dizolve puțin și el în toată compoziția - așa se păstrează mai bine siropul pentru iarnă.

Sirop de Căpșuni - Pas 4
Pas 5

După 1 oră atent scurgeți siropul din căpșuni - eu l-am luat cu un polonic, evitând fructele.

Sirop de Căpșuni - Pas 5
Pas 6

Aici observați siropul dietetic, cu îndulcitor, am preferat să nu-l fierb - l-am turnat în pahare de unică folosință și l-am congelat. Dar am făcut o tură și fiartă :)

Sirop de Căpșuni - Pas 6
Pas 7

Pentru a obține un sirop cât mai exemplar eu vă recomand să-l treceți printr-o sită înainte de fierbere.

Din aceste cantități am obținut aproximativ 600-700ml de sirop.

Sirop de Căpșuni - Pas 7
Pas 8

Am pus în el un vârf de linguriță sare de lămâie și l-am pus pe foc.

Sirop de Căpșuni - Pas 8
Pas 9

Când începe să fiarbă, amestecați bine, îl lăsați pe foc încă 1 minut și pe urmă îl turnați repede în sticle sau borcane uscate.

Nu trebuie fiert prea mult pentru că își schimbă culoarea și gustul.

Sirop de Căpșuni - Pas 9
Pas 10

Acum partea frumoasă cu dulceața de căpșuni - căpșunile rămase după sirop le puneți pe foc cu niște zeamă de lămâie și le fierbeți 15-20 de minute. Turnați în borcane uscate și închideți ermetic.

Să vedeți ce minune de dulceață veți obține - densă, colorată și aromată!

Sirop de Căpșuni - Pas 10
Pas 11

Cam asta am obținut eu din 1kg de căpșuni - 700ml de sirop și 2 borcane mici de dulceață.

Sunt foarte încântată de metodă, cred că va rămâne preferata mea pe viitor pentru că împușc 2 iepuri dintr-un foc - avem și sirop, și dulceață!

Sirop de Căpșuni - Pas 11
Pas 12

Siropul are culoarea perfectă, aroma și este foarte apreciat de fetițele mele. Am încercat în poză să vă arăt culoarea lui adevărată, fără filtre și cred că am reușit :)

Poftă Bună!

Sirop de Căpșuni - Pas 12

Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.

Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 700 ml ()
Timp de preparare:
1 min
Dificultate: usor
Timp total de pregătire: 24 min