Focaccia mi se pare o paine-placinta geniala, pe langa faptul ca este extraordinar de simplu si repede s-o faci, este si foarte usor de combinat cu diverse ingrediente, de la cele mai clasice la altele mai deosebite - si toate ies pacatoase rau! Numai italienii au putut inventa din asa ingrediente la indemana, o paine asa faina, aromata, moale, gustoasa si frumoasa.
Am gatit foccacia si inainte sa o fi gustat chiar la mama ei acasa, dar mi-a ramas in suflet acea pufosenie si textura moale, parca chiar imposibil de facut in casa. Ei, pot sa va zic ca mi-a reusit de data asta sa reproduc acea textura imposibila anume in reteta de foccacia de mai jos. S-au combinat toate asa de bine ca a fost foarte periculoasa de nu te mai puteai opri din mancat, deci sa fiti atenti ca da dependenta!
Oricum puteti sa faceti orice combinatii - cu rosii, masline, ceapa, parmezan, usturoi, etc. Dar asta mi se pare chiar deosebita si pesto se "pupa" perfect cu aroma de mozzarella topita, deci sa incercati neaparat. Sosul Pesto cred ca stiti cum se face si ar fi chiar pacat sa nu-l aveti in frigider in sezonul de rosii aromate si gustoase!
Intr-un bol sau cana amestecati apa calda cu drojdia si zaharul, lasati 10-15 minute pana incepe sa faca spuma.
In alt bol mai mare amestecati cele 500g de faina cu 1 lingura de sare.
Cand este gata amestecul de drojdie, il turnati peste faina, adaugati si 2 linguri din uleiul de masline.
La inceput amestecati toate ingredientele cu o lingura, pana se aduna bine.
Apoi presarati inca putina faina pe masa, treceti aluatul aici si il framantati cu mainile.
Pe parcurs mai adaugati faina, dar numai cat sa nu se lipeasca aluatul de maini si de masa in procesul de framantare. Si o tineti tot asa timp de 5-10 minute.
Va opriti atunci cand aveti un aluat neted, moale si nelipicios.
Dar mare grija sa nu faceti exces de zel cu faina, mai bine sa-l lasati mai lipicios decat sa fie prea dens si atunci foccacia nu mai iese asa pufoasa si frageda.
Il treceti inapoi in bol, turnati deasupra cateva linguri ulei de masline.
Ungeti aluatul bine cu ulei, acoperiti bolul cu o folie si lasati sa creasca timp de 1-1.5 ore.
Isi cam tripleaza volumul in acest timp, deci suntem pe drumul cel bun!
Asterneti cu hartie de copt o tava mare de cuptor(a mea este cea de la aragazul clasic). Treceti aluatul din bol in tava si cu mainile apasati, nivelati si distribuiti uniform pe toata suprafata.
Observati ca nu mai trebuie famantat sau lucrat nicicum, luati-l din bol asa umflat si mutati in tava direct.
Eu am luat bile mici de mozzarella, dar adaca aveti baton mare il taiati cuburi cam de 1.5cm.
Presarati deasupra orice verdeturi pentru pizza sau paste aveti, verdeturi italiene sau de Provence.
Turnati peste focaccia inca 3-4 linguri de ulei de masline - da, uleiul aici este ingredientul de baza :)
Cu degetele faceti multe adancituri bune in aluat(apasati fara mila!), presarati si putina sare peste focaccia.
La fel adanciti bine si mozzarella in paine.
O coaceti timp de 30-40 de minute in cuptorul preincalzit la 200 de grade, sau pana se rumeneste frumos dar nu exagerat.
Se acopera cu un prosop si lasati sa se patrunda 30-40 de minute minim.
Acum o portionati, vedeti si va minunati cat este de pufoasa si aromata, dar observati ca nu va mai puteti opri din degustat :))
Noi am savurat-o pe langa niste salata si a fost de vis...
Pofta Buna!
Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.
Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.