In primul rand vreau sa mentionez ca aceste legume umplute grecesti sunt de post si perfecte pentru vegetarieni, dar sa stiti ca Gemista este printre putinele mancaruri care va fi apreciata si de amatorii mancarurilor cu carne. Sunt multe variante la reteta de Gemista, fiecare gospodina din Grecia isi are propria formula si ingredientul secret, dar in general se face doar cu rosii umplute sau se combina cu ardei, dovlecei si vinete. Eu am tot experimentat cateva variante de legume umplute grecesti si formula de mai jos mi se pare cea mai gustoasa, completa si pe toate gusturile. Cartofii sunt foarte portiviti, aromati si moi, vin perfect cu legumele, iar daca aveti copii mai mofturosi se vor bucura de ei cu siguranta.
Prima data am gustat Gemista intr-o taverna din Grecia, ospatarul mi-a recomandat ca fiind niste sarmale si tare am fost dezamagita sa vad in farfurie o rosie umpluta cu orez, si gata! Eram ferm convinsa ca nu prea am ce manca acolo, dar am savurat respectiva rosie pana la ultima bucatica... Se combina perfect acreala din rosie cu orezul aromat si scaldat din plin in ulei de masline. De atunci am intelesul aroma de menta si in mancare, nu numai in ceaiul de menta. Nu o inlocuiti cu nimic, este chiar obligatorie aici.
In primul rand alegeti corect legumele, le spalati bine si lasati sa se scurga de apa.
Scobiti usor cu un cutit cotorul de la rosie - nu o gauriti prea tare pentru ca pe urma sa acopere bine umplutura.
Acum taiati capacul de la rosie, dar nu pana la capat - sa se tina de ea si daca il miscati nu se rupe.
Cu lingurita scobiti atent pulpa de la rosie, o puneti impreuna cu zeama intr-un bol in care vom prepara umplutura.
La fel pregatiti si restul rosiilor, puteti sa inlocuiti si ardeii cu rosii - va fi oricum bataie pe ele :)
Scoateti atent cotorul de la ardei, scuturati si curatati bine de seminte, dar cotorul il pastrati intreg - taiati numai partea cu semintele.
Taiati partea de sus a dovleceilor, pe lung.
Si cu lingurita scobiti atent tot mijlocul.
Dovleceii mei au fost lungi si i-am taiat in 2 jumatati, practic am obtinut 4 bucati de dovlecei gata pentru umplut.
Dar puteti sa-i scobiti si ca la Reteta de Dolma, pasii 5-6.
Acum toate legumele pregatite pentru umplut le aranjati intr-o tava adanca de cuptor. Observati ca au putin spatiu intre ele, cam dupa aceasta poza va orientati, veti vedea mai departe de ce.
Bineinteles, nu uitam sa curatam si spalam cartofii :)
Dupa curatarea si pregatirea legumelor, intr-un bol mai mare vom avea pulpa si zeama de la rosii, plus mijlocul de la dovlecei.
Daca folositi vinete, tot acolo adaugati si pulpa lor.
Le puteti toca repede la robot, ca mine, sau cu un cutit - aici va trebuie putina rabdare, dar merita.
Atentie sa nu le faceti piure, trebuie sa fie bucatele mici!
Intr-un bol puneti orezul si il spalati bine in 2-3 ape.
De obicei se calculeaza 1 lingura de orez la cate legume aveti de umplut. Eu am avut 14 bucati in tava, deci am luat 14 linguri.
Dar am observat ca trebuie marita cantitatea daca aveti ardeii mai mari - mai puneti 2-3 linguri in plus!
Acum in bolul cu rosiile si dovleceii tocati adaugati ceapa si patrunjelul taiate marunt. Puneti orezul, usturoiul pisat, 1 lingura de sare, 1 lingura de menta, 1 lingura pasta de rosii si o jumatate de pahar din uleiul de masline.
Amestecati bine compozitia si observati ca este mai lichida, asa si trebuie sa fie.
Cu o lingura umpleti legumele pe jumatate cu umplutura de orez.
Le puneti atent in tava, acoperiti cu capacele taiate in primii pasi. Observati ca ardeii i-am aranjat in picioare, ca sa nu curga umplutura din ei.
Printre legume puneti cartofii taiati sferturi. Vor avea dublu rol - bineinteles gustos si delicios, dar asa puteti sustine legumele sa nu se miste in tava sau sa se rastoarne. Feliile de cartofi le vor tine si umplutura mai lichida nu curge.
Acum cu cealalta jumate de pahar din uleiul de masline, stropiti bine toate legumele umplute si cartofii din tava.
Nu va zgarciti la uleiul de masline, este esential si pentru gust si pentru textura orezului.
Neaparat presarati totul cu oregano uscat si putina sare.
Turnati in coltul tavii jumatate de pahar apa simpla rece.
In coltul tavii ca sa nu spalati mirodeniile de pe legume si cartofi.
Acoperiti tava cu capac sau folie de aluminiu si o puneti in cuptorul preincalzit la 180 de grade pentru 1 ora.
Peste 1 ora scoateti capacul/folia si mai lasati 30 de minute in cuptor sa se gateasca.
Inainte de servire recomand sa lasati legumele umplute un pic sa se tempereze si umfle, fara cuptor, cam 30 de minute.
Observati cat de bine orezul gatit va umple legumele.
Sunt delicioase calde sau reci, ca atare sau pe langa o Salata Greceasca.
Le-am facut de vreo 5 ori deja si de fiecare data sunt savurate cu mare placere de toata lumea.
Pofta Buna!
Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.
Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.