În primul rând vreau să menționez că aceste legume umplute grecești sunt de post și perfecte pentru vegetarieni, dar să știți că Gemista este printre puținele mâncăruri care va fi apreciată și de amatorii mâncărurilor cu carne. Sunt multe variante la rețeta de Gemista, fiecare gospodină din Grecia își are propria formulă și ingredientul secret, dar în general se face doar cu roșii umplute sau se combină cu ardei, dovlecei și vinete. Eu am tot experimentat câteva variante de legume umplute grecești și formula de mai jos mi se pare cea mai gustoasă, completă și pe toate gusturile. Cartofii sunt foarte potriviți, aromați și moi, vin perfect cu legumele, iar dacă aveți copii mai mofturoși se vor bucura de ei cu siguranță.
Prima dată am gustat Gemista într-o tavernă din Grecia, ospătarul mi-a recomandat ca fiind niște sarmale și tare am fost dezamăgită să văd în farfurie o roșie umplută cu orez, și gata! Eram ferm convinsă că nu prea am ce mânca acolo, dar am savurat respectiva roșie până la ultima bucățică... Se combină perfect acreala din roșie cu orezul aromat și scăldat din plin în ulei de măsline. De atunci am înțeles aroma de mentă și în mâncare, nu numai în ceaiul de mentă. Nu o înlocuiți cu nimic, este chiar obligatorie aici.
În primul rând alegeți corect legumele, le spălați bine și lăsați să se scurgă de apă.
Scobiți ușor cu un cuțit cotorul de la roșie - nu o găuriți prea tare pentru ca pe urmă să acopere bine umplutura.
Acum tăiați capacul de la roșie, dar nu până la capăt - să se țină de ea și dacă îl mișcați nu se rupe.
Cu lingurița scobiți atent pulpa de la roșie, o puneți împreună cu zeama într-un bol în care vom prepara umplutura.
La fel pregătiți și restul roșiilor, puteți să înlocuiți și ardeii cu roșii - va fi oricum bătaie pe ele :)
Scoateți atent cotorul de la ardei, scuturați și curățați bine de semințe, dar cotorul îl păstrați întreg - tăiați numai partea cu semințele.
Tăiați partea de sus a dovleceilor, pe lung.
Și cu lingurița scobiți atent tot mijlocul.
Dovleceii mei au fost lungi și i-am tăiat în 2 jumătăți, practic am obținut 4 bucăți de dovlecei gata pentru umplut.
Dar puteți să-i scobiți și ca la Rețeta de Dolma, pașii 5-6.
Acum toate legumele pregătite pentru umplut le aranjați într-o tavă adâncă de cuptor. Observați că au puțin spațiu între ele, cam după această poză vă orientați, veți vedea mai departe de ce.
Bineînțeles, nu uităm să curățăm și spălăm cartofii :)
După curățarea și pregătirea legumelor, într-un bol mai mare vom avea pulpa și zeama de la roșii, plus mijlocul de la dovlecei.
Dacă folosiți vinete, tot acolo adăugați și pulpa lor.
Le puteți toca repede la robot, ca mine, sau cu un cuțit - aici vă trebuie puțină răbdare, dar merită.
Atenție să nu le faceți piure, trebuie să fie bucățele mici!
Într-un bol puneți orezul și îl spălați bine în 2-3 ape.
De obicei se calculează 1 lingură de orez la câte legume aveți de umplut. Eu am avut 14 bucăți în tavă, deci am luat 14 linguri.
Dar am observat că trebuie mărită cantitatea dacă aveți ardeii mai mari - mai puneți 2-3 linguri în plus!
Acum în bolul cu roșiile și dovleceii tocați adăugați ceapa și pătrunjelul tăiate mărunt. Puneți orezul, usturoiul pisat, 1 lingură de sare, 1 lingură de mentă, 1 lingură pastă de roșii și o jumătate de pahar din uleiul de măsline.
Amestecați bine compoziția și observați că este mai lichidă, așa și trebuie să fie.
Cu o lingură umpleți legumele pe jumătate cu umplutura de orez.
Le puneți atent în tavă, acoperiți cu capacele tăiate în primii pași. Observați că ardeii i-am aranjat în picioare, ca să nu curgă umplutura din ei.
Printre legume puneți cartofii tăiați sferturi. Vor avea dublu rol - bineînțeles gustos și delicios, dar așa puteți susține legumele să nu se miște în tavă sau să se răstoarne. Feliile de cartofi le vor ține și umplutura mai lichidă nu curge.
Acum cu cealaltă jumătate de pahar din uleiul de măsline, stropiți bine toate legumele umplute și cartofii din tavă.
Nu vă zgârciți la uleiul de măsline, este esențial și pentru gust și pentru textura orezului.
Neapărat presărați totul cu oregano uscat și puțină sare.
Turnați în colțul tăvii jumătate de pahar apă simplă rece.
În colțul tăvii ca să nu spălați mirodeniile de pe legume și cartofi.
Acoperiți tava cu capac sau folie de aluminiu și o puneți în cuptorul preîncălzit la 180 de grade pentru 1 oră.
Peste 1 oră scoateți capacul/folia și mai lăsați 30 de minute în cuptor să se gătească.
Înainte de servire recomand să lăsați legumele umplute un pic să se tempereze și umfle, fără cuptor, cam 30 de minute.
Observați cât de bine orezul gătit va umple legumele.
Sunt delicioase calde sau reci, ca atare sau pe lângă o Salată Grecească.
Le-am făcut de vreo 5 ori deja și de fiecare dată sunt savurate cu mare plăcere de toată lumea.
Poftă Bună!
Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.
Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.