Dolma(Sarmale arabesti) Reteta VIDEO

Dolma(Sarmale arabesti)

Inca o reteta de sarmale dar de data asta cu arome orientale si o prezentare eu zic foarte interesanta. Cea mai tare chestie aici este faptul ca se pot umple diferite legume cu umplutura de sarmale, si anume pe acest aspect am pus accentul si in Video, sa vedeti cum le pregatim si umplem pe fiecare. Umplutura nu este cu mult diferita de cea pe care o stiti, de la sarmalele simple, dar totusi o multitudine de arome si singurul condiment pe care s-ar putea sa nu-l aveti la indemana - amestec de 7 condimente(dar si acesta e deja disponibil, mai ales in magazinele arabesti sau cele online de condimente) - se poate omite sau inlocuiti cu putin turmeric daca aveti. O mare descoperire pentru mine au fost sarmalele din ceapa, si chiar merita facute pentru ca sunt cele mai bune din toate. De fiecare data se cauta si se termina primele :).

Si desi reteta am adaptat-o cumva putin la ce gasim aici in piata, totusi am fost ghidata foarte bine de prietenii nostri Geea si Felah, care gatesc aceste sarmale cu ochii inchisi si sunt experti adevarati in sarmalele arabesti. Deci pot sa spun ca sunt destul de apropiate de variantele originale - pentru ca si gospodinele arabe si cele din Turcia, gatesc cu mici diferente de la casa la casa.

Asa se pot umple multe legume, dar mai ales cele de mai jos, se mai pot adauga cartofii umpluti, mai multe frunze de vita de vie, dar sa fie din aceea frageda, verificata.

"Dolma" este umplutura si in ce o inveliti deja depinde de gustul fiecaruia, preferinte, indemanare si pofte :) Sunt extraordinar de bune, servite cu mult iaurt si nu te poti abtine sa mai vezi si cum e aia cu vinete, sau aia cu dovlecel, dar si ceapa, si iar ceapa....

Ingrediente

Carne de vita/manzat
1 kg
Orez - bob rotund
500 g
Vinete
2 buc
alegeti vinete mai mici si subtiri
Dovlecei
2 buc
la fel ca si la vinete - alegeti dovleceii mai mici si mai subtiri
Ardei gras
5 buc
Rosii
2 buc
Ceapa
5 buc
de preferinta pentru umplut alegeti ceapa rosie de apa(e mai dulce si se separa mai usor foile), plus inca 1 ceapa pentru umplutura
Frunze de vita
10 buc
conservate sau congelate
Varza alba
1 buc
ne trebuie doar 3-4 foi din ea
Pasta de ardei/rosii
2 linguri
Sare
2 linguri
Patunjel verde
1 legatura
Marar verde
1 legatura
Usturoi (catei)
3 buc
Boia ardei dulce sau iute
2 lingurite
Piper negru macinat
0.5 lingurite
Ulei de floarea soarelui
100 ml
Amestec arabesc de 7 condimente
2 lingurite
se mai poate adauga 0.5 lingurita de turmeric
Suc de rosii
500 ml

Pasi de urmat

1

Pregatim mai intai toate legumele pentru umplut:

- nu uitati sa spalati bine frunzele de vita, daca sunt sarate

- varza se pune intr-o cratita mare cu apa fierbinte si se scot 3-4 foi de deasupra, lasati sa se racoreasca putin.

2

Uitati ce caleiodoscop de legume am avut eu, perfect de gatit aceste sarmale in plin sezon.

3

Si bineinteles verdeata, usturoiul si 1 ceapa pentru umplutura - toate spalate, curatate si pregatite din timp.

4

Pregatim legumele pentru umplut:

Sa nu va speriati daca am detaliat mai mult pasii, este doar pentru a accentua anumite aspecte.

Deci:

- Ardeii - se taie cu un cutit capacul, dar nu pana la urma, scoateti cotorul, semintele - vedeti in video mai multe detalii. Observati ca avem un capac care se tine de ardei, nu este taiat complet.

5

- Vinetele - se taie in 2-3 parti(depinde cat de mari sunt) si scobiti cu un cutit apoi cu o lingurita interiorul din fiecare bucata.

6

- Dovleceii - la fel ca si vinetele, se scobeste interiorul atent, sa nu le rupeti.

Atentie! Nu aruncati interiorul de la vinete si dovlecei, le vom folosi mai jos, in umplutura.

7

- Ceapa de apa:

             - se taie foarte putin din varf, doar acele radacini mici si partea murdara.

8

             - cu varful cutitului scobiti putin din radacina si partea de jos care tine foile impreuna, incercati sa nu o gauriti prea tare, doar scobiti.

9

             - taiati ceapa de-a lungul, pana la mijloc!

10

            - desfaceti incet cu degetele si delimitati un pic randurile de foi.

11

            - scoateti atent mijlocul mic al cepei, il dati la o parte - il vom toca pentru umplutura

12

            - si acum atent scoatem randurile de foi ale cepei - observati si in video miscarile, sunt destul de intuitive

13

            - cam asa arata o foaie de ceapa gata de umplut.

14

- Ceapa alba:

           - procedura este cam aceeasi ca la ceapa de apa - singura diferenta este ca fiind o ceapa putin mai densa si tare, dupa ce o scobiti la radacina si taiati pana in mijloc - trebuie pusa pe 10-15 minute in apa fierbinte clocotita. Asa se va mai lasa si veti putea lucra mai usor, nu se vor rupe foile.

15

            - uitati, cam asa arata rezultatul final.

16

Si rosiile - se taie capacul, nu pana la urma, scobiti cu o lingurita tot interiorul.

17

Ne ocupam de umplutura:

Intr-o tigaie incalziti bine uleiul.

Tocati 1 ceapa mare intreaga si toate resturile de la ceapa pregatita pentru umplutura.

Adaugati in tigaie, amestecati si caliti 5 minute.

 

18

Cand ceapa se caleste usor adaugati in tigaie tot ce ati scobit de la dovlecei, vinete si rosii(tocat la cutit sau dat prin robotul de bucatarie).

Amestecati si caliti 5 minute.

19

Adaugati pasta de ardei sau rosii, amestecati si mai lasati 2 minute pe foc.

Pe urma inchideti focul si lasati putin sa se racoreasca.

20

Intr-un bol mare puneti carnea tocata de vita/vitel/manzat.

Adaugati orezul spalat, verdeata tocata, legumele sotate din tigaie, usturoiul pisat, piperul, boia, sarea si amestecul de 7 condimente.

21

Amestecati bine mai intai cu o lingura apoi cu mainile, sa fie compozitia cat mai omogena.

22

Umplem legumele:

Luam o cratita mare si incepem sa aranjam in ea toate legumele umplute.

Aici ardeii, incercati sa nu umpleti perfect legumele, mai lasati loc sa se umfle orezul.

23

Aici dovleceii si vinetele.

24

Puneti unul in altul cu deschizaturile, sa nu iasa umplutura la fierbere.

25

Puneti 2-3 lingurite de umpltura in ceapa.

26

Si rulati, sa vina marginile de la ceapa una peste alta.

27

Rosiile la fel, le umpleti dar nu complet.

28

Si la final, luam frunzele de vita - puneti 1 lingura de umplutura pe margine.

29

Si rulati bine, ca la sarmalele clasice.

30

La fel rulati si foile de varza, daca sunt mai mari le rupeti jumatati si taiati mijlocul tare.

31

Si avem sarmalele gata, aranjate frumos in cratita.

32

Fierbem sarmalele:

Turnati in oala 500 ml suc de rosii.

33

Adaugati inca putina apa, cat sa NU acopere saramalele putin, cam 0.5 cm.

34

Puneti deasupra o farfurie, ca o presa - legumele la fierbere sa nu se ridice in apa.

Aprindeti focul sub oala si cand incep sa fiarba sarmalele, acoperiti cu capac ,faceti focul mic si lasati 1 ora si jumate.

35

Dupa acest timp inchideti focul si lasati sarmalele inca 2-3 ore sa se patrunda sub capac.

36

Inainte de servire scoateti farfuria.

37

Acum, daca aveti un platou mare si adanc - cum sunt cele turcesti-arabesti - se rastoarna toata oala cu sarmale in el si se serveste pe masa festiva.

Anume asa este exemplar.

38

Eu nu am avut platou mare, asa ca am luat atent cu o lingura din oala legumele umplute si le-am aranjat pe o farfurie mare.

39

Le serviti calde cu mult iaurt pe langa si o mare pofta!

Cel mai greu aici este sa te opresti :)

Pofta Buna!

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 5 kg (Oala de 5-7 litri)
Timp de preparare: 240 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregatire: 90 min
Data publicarii:

Vrei sa primesti retetele noi pe email?

Comentarii

tiki
tiki 05 Oct 2016, 23:13

Buna. Interesanta reteta. !!! Cred ca o s-o fac si eu dar din jumatate de cantitate. Spune-mi te  rog, la sfarsit daca le intorci in farfurie, (ma rog nu am asa ceva,) nu mai este lichid deloc? Bulion ? Pupici.

lena
Elena (lena) tiki 06 Oct 2016, 12:53

Da, mai ramane putin bulion la fund, de asta am si zis sa fie un platou mare si adanc, sa nu curga sosul ala pe masa :)

tiki
tiki 09 Oct 2016, 15:00

Buna. Tot eu. Mi-am pregatit invelisurile ptr. sarmale. Vreau sa le fac in Slow cooker, si nu cred ca-mi intra toate. Vreau sa te intreb daca te uiti curand aici, cele 7 condimente nu stii ce contin? Turmenic am. Dar am si multe cutii ptr. carne tocata, pui, masala....luate de la un mag. arabesc din Londra. Ceva , care la preparare, nu-mi prea place cum miroase. Adica nu ca sarmalele noastre cu varza murata si afumatura, care-mi chiar place (mirosul). Hahaha. Pupici.(aaaa eu am pus si niste tije de praz, dar fr.de vita nu am mai decongelat,ptr 1-2).

Poza mea pentru reteta:
lena
Elena (lena) tiki 09 Oct 2016, 16:30

Cred ca poti pune un pic de turmeric, masala(ai grija sa nu fie prea iute) si scortisoara. Acesta al meu contine ienibahar, piper negru, scortisoara, cuisoare, nucsoara, fenugreek si ghimbir.

tiki
tiki 09 Oct 2016, 16:37

Wowww, multumesc ca mi-ai raspuns. Acuma m-am spalat pe maini ca am amestecat cu mana. Mi-a iesit o compozitie mai moale ca la sarmalele normale. Bag cu lingura. Lasa ca pun si eu ce ai zis  ca am de toate in afara de fenugreek. Ok.  Fac cate-mi intra in slow cooker. Pupici. Te anunt de rezultat. Poate maine ca se fac incet si poza seara nu-mi prea iese. Pupici.

tiki
tiki 10 Oct 2016, 10:25

Buna. Tot eu. Ce sa spun ? Incantata de gust. Foarte interesant si bune rau. Dar  de design nu. Am facut o greseala. Si anume: am facut din 0,500 kg.carne (care in final ajunsese 0,9oo kg.la cate am mai adaugat),si ar fi trebuit sa bag 0,250 suc rosii si eu deschizand 1 sticla am bagat-o toata de ......0,750 l. si o idee de apa, sa nu zic deloc. Si mi-a colorat totul in rosu, de nu se mai distinge bine ceapa rosie de cea alba, vanata parca nu mai e neagra, ardeiul galben......etc. Stiu pe viitor. Si parca le-am fiert cam mult. Cred ca rosiile trebuia sa le bag mai tarziu.  Dar Lena, trebuie sa te contrazic ca a fost mai mult de munca ca la cele normale - pentru mine-.Cel mai greu am desfacut ceapa rosie. Eu nu puteam invarti foile asa ca tine ca erau lipite rau. Hahaha. Si mi-a cam iesit umlutura din ele desi le-am petrecut cum ai zis. Adica in sucul de rosii de pe fundul oalei am si ceva carnita. Buna in tot cazul. Multumesc pentru reteta si o voi repeta precis cand vin copiii. Te pup si multumesc pentru aceasta reteta si pentru cele care le impartasesti cu noi. Regret ca nu sunt si eu in Bucuresti sa te vad sambata.  Mii de pupici.

Poza mea pentru reteta:
tiki
tiki 10 Oct 2016, 10:30

Asa aratau in oala inainte de ....fierbere.Si asa arata acuma. Trebuie sa spun ca am adaugat si 2 felii de costita afumata, dar n-am pozat-o sa nu ma vada...arabii. Ce miros frumos in bucatarie, mamă - mamă !!!. Oooo, am uitat stelutele. Ce greseala. Scuze. Nota e 10, normal. Pupici.

Poza mea pentru reteta:
EminndidemmGez190
Eminndidemm Gez (EminndidemmGez190) 11 Oct 2016, 09:39