Datorită Sofiei mele a pornit aventura cu această rețetă de palmieri crocanți și foietați, a citit într-o carte despre niște biscuiți urechi de elefant pe care le mânca o fetiță, m-a întrebat ce sunt și dacă putem face și noi. M-am pus pe treabă și am realizat repede aluatul meu foietaj minune, puteți să cumpărați și din comerț, dar eu am mers pe varianta mai sigură și sănătoasă mai ales că efortul este destul de mic.
Dacă nu știați, palmierii sau biscuiții urechi de elefant sunt același preparat, este foarte simplu de făcut și are mare succes la copii. Chiar și Maria noastră, care nu este mare fan dulciuri (nu are poftele standard ale unui copil :), a mâncat 2 bucăți una după alta.
Rețeta este foarte adaptabilă, puteți adăuga în zahărul de umplutură - cacao, nuci, nucă de cocos, scorțișoară, mac, stafide, merișoare și atunci variați aromele după placul vostru și al copiilor. Mie îmi plac și așa simpli, cu miros de unt și zahăr caramelizat, păcat că doar i-am mirosit!
Așa cum vă spuneam mai sus, eu prefer să nu cumpăr aluatul de foietaj din comerț dar să-l fac singură după rețeta rapidă și faină pe care am postat-o nu demult pe site - este aici.
De obicei îl tai în 2 jumătăți și fiecare după ce o întind este cam de dimensiunea foietajului din comerț. Aici am folosit doar o jumătate, cealaltă o puteți congela sau pregătiți cantitate dublă de palmieri, că sunt prea buni :)
Am presat aluatul cu mâinile ca să-i dau forma unui dreptunghi mai mic.
Apoi l-am întins într-o foaie dreptunghiulară de 20x30cm și cam 3-4mm grosime.
Bineînțeles nu uitați să mai puneți făină sub aluat în timp ce lucrați cu făcălețul.
Dacă aveți aluat foietaj din comerț îl folosiți ca atare, nu îl mai întindeți.
Îl ungeți pe toată suprafața cu puțin unt moale.
Presărați un strat uniform de zahăr, cam 4-5 linguri plus orice arome vă plac și dacă doriți - scorțișoară, cacao, nuci mărunțite, nucă de cocos, mac, stafide, merișoare, etc.
Recomand să rulați aluatul din latura mai scurtă a dreptunghiului - palmierii sunt mai frumoși dacă au mai multe straturi rulate.
Deci rulați foaia de aluat până la jumătate.
Rulați și cealaltă latură spre mijloc.
Întoarceți aluatul rulat invers, cu partea netedă în sus și îl tăiați în felii de 1cm grosime.
Aranjați aceste felii în tava de cuptor, neapărat așternută cu hârtie de copt!
Puțin le desfaceți cu degetele și ușor presați să aibă forma cât mai corectă.
Deasupra mai presărați puțin zahăr, acesta se va topi și carameliza după coacere, deci este exact ce ne trebuie :)
Puneți tava în cuptorul preîncălzit la 180 de grade pentru 20-25 de minute, până palmierii se rumenesc frumos și ușor se caramelizează deasupra.
Apoi lăsați să se răcească bine în tavă.
Sunt minunați, crocanți, aromați - și tati, și copiii le-au savurat cu mare poftă.
Sunt ca un fel de biscuiți, dar mai simplu de modelat și realizat.
Poftă Bună!
Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.
Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.