Datorita Sofiei mele a pornit aventura cu aceasta reteta de palmieri crocanti si foietati, a citit intr-o carte despre niste biscuiti urechi de elefant pe care le manca o fetita, m-a intrebat ce sunt si daca putem face si noi. M-am pus pe treaba si am realizat repede aluatul meu foietaj minune, puteti sa cumparati si din comert, dar eu am mers pe varianta mai sigura si sanatoasa mai ales ca efortul este destul de mic.
Daca nu stiati, palmierii sau biscuitii urechi de elefant sunt acelasi preparat, este foarte simplu de facut si are mare succes la copii. Chiar si Maria noastra, care nu este mare fan dulciuri(nu are poftele standard ale unui copil :), a mancat 2 bucati una dupa alta.
Reteta este foarte adaptabila, puteti adauga in zaharul de umplutura - cacao, nuci, nuca de cocos, scortisoara, mac, stafide, merisoare si atunci variati aromele dupa placul vostru si al copiilor. Mie imi plac si asa simpli, cu miros de unt si zahar caramelizat, pacat ca doar i-am mirosit!
Asa cum va spuneam mai sus, eu prefer sa nu cumpar aluatul de foietaj din comert dar sa-l fac singura dupa reteta rapida si faina pe care am postat-o nu demult pe site - este aici.
De obicei il tai in 2 jumatati si fiecare dupa ce o intind este cam de dimensiunea foietajului din comert. Aici am folosit doar o jumatate, cealalta o puteti congela sau pregatiti cantitate dubla de palmieri, ca sunt prea buni :)
Am presat aluatul cu mainile ca sa-i dau forma unui dreptunghi mai mic.
Apoi l-am intins intr-o foaie dreptunghiulara de 20x30cm si cam 3-4mm grosime.
Bineinteles nu uitati sa mai puneti faina sub aluat in timp ce lucrati cu facaletul.
Daca aveti aluat foietat din comert il folositi ca atare, nu il mai intindeti.
Il ungeti pe toata suprafata cu putin unt moale.
Presarati un strat uniform de zahar, cam 4-5 linguri plus orice arome va plac si daca doriti - scortisoara, cacao, nuci maruntite, nuca de cocos, mac, stafide, merisoare, etc.
Recomand sa rulati aluatul din latura mai scurta a dreptunghiului - paplmierii sunt mai frumosi daca au mai multe straturi rulate.
Deci rulati foaia de aluat pana la jumatate.
Rulati si cealalta latura spre mijloc.
Intoarceti aluatul rulat invers, cu partea neteda in sus si il taiati in felii de 1cm grosime.
Aranjati aceste felii in tava de cuptor, neaparat asternuta cu hartie de copt!
Putin le desfaceti cu degetele si usor presati sa aiba forma cat mai corecta.
Deasupra mai presarati putin zahar, acesta se va topi si carameliza dupa coacere, deci este exact ce ne trebuie :)
Puneti tava in cuptorul preincalzit la 180 de grade pentru 20-25 de minute, pana palmierii se rumenesc frumos si usor se caramelizeaza deasupra.
Apoi lasati sa se raceasca bine in tava.
Sunt minunati, crocanti, aromati - si tati, si copiii le-au savurat cu mare pofta.
Sunt ca un fel de biscuiti , dar mai simplu de modelat si realizat.
Pofta Buna!
Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.
Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.