Recunosc că nu sunt mare fan de pate cu ficat, nici nu-l resping complet, dar nici nu aș zice că îl gătesc foarte des (de cumpărat nici nu mai zic!). În primul rând nu-mi place gustul intens de ficat și textura cam densă, dar am ajuns în ultimul an să-mi schimb părerea cu rețeta de mai jos - acum îmi iese un pate de casă minunat, fin, pufos, gust moderat de ficat și foarte gustos.
Această rețetă mulți o mai numesc "foie gras fals", din cauza texturii și gustului foarte apropiat de foia gras-ul clasic. De fapt metoda am și văzut-o după ce am tot căutat pe Youtube sugestii de a găti foie gras corect, atunci am lăsat la o parte finețurile și bine am făcut. Putem mânca și acasă "foie gras" dar la un preț mult mai rezonabil și cu efort minim!
Am tot experimentat cu ingredientele aproape 1 an și am rămas la cele mai de bază, nu exagerați cu adăugirile și condimentele pentru că vor ascunde prea mult gustul ingredientelor principale. Dacă nu aveți formă de ceramică sau sticlă mai mică, îl puteți pune la cuptor în borcane, sau altă soluție ar fi să dublați cantitățile și îl gătiți în formă de chec clasică. În acest caz surplusul se poate porționa și congela (am testat, se păstrează minunat!).
În plus, rețeta acestui pate este minunată în regimul low-carb, o combin cu pâinea de in și savurez fără remușcări oricând am poftă!
În primul rând vă sugerez să vă hotărâți cu tava în care veți prepara pate-ul:
- eu am ales una mică de ceramică (de la Ikea parcă) de 13x11cm și adâncime de 5cm;
- altă variantă ar fi să îl faceți în borcane mici de oricare dimensiune preferați, dar mai bine să fie mici;
- încă o idee ar fi să folosiți tava de chec clasică, dar ar fi bine să dublați cantitățile. Dacă aveți familie mare nu e o problemă, dar merge porționat și congelat excesul și vă veți bucura de el oricând aveți nevoie.
Oricare tavă alegeți, neapărat s-o ungeți bine pe interior cu puțin unt moale.
Încercați ficățeii de pui să le mai curățați puțin de pielițe. Nu insistați prea mult, doar părțile cele mai mari și evidente.
După curățare la mine au rămas 250g de ficăței.
Le puneți într-un bol adânc, adăugați ouăle și smântâna dulce.
Adăugați sarea, piperul măcinat și puțină nucșoară măcinată dacă aveți și vă place.
Acum mixați bine toată compoziția cu un blender vertical, cel cu picior.
Turnați acest amestec în tava pregătită la pasul 1, dar recomand să-l treceți printr-o sită - așa pate-ul iese mai fin și fără micile pielițe, bucățele inestetice.
Vă ajutați cu o lingură să treacă mai ușor.
Acum tava cu pate o puneți în altă tavă mai mare, turnați apă rece cât să o cuprindă până la mijloc pe prima.
Deasupra o acoperiți cu o bucățică de folie sau capac.
Puneți la cuptor preîncălzit pentru 45 de minute la 160 de grade.
După 45 de minute verificați pate-ul cu o scobitoare, dacă iese murdară îl mai lăsați încă 10-15 minute la cuptor.
Observați că are mijlocul mai roz și lichid, este evident că nu-i gata.
După încă 10 minute este așa, copt și gata, scobitoarea iese curată.
Scoateți tava din cuptor și lăsați 10 minute să se așeze, observați că va crește puțin la coacere.
După aceste 10 minute se lasă și asta-i forma lui finală.
Acum, pentru a evita oxidarea pate-ului, dar și pentru un plus de gust/aromă, turnați deasupra untul topit și fierbinte.
Lăsați să se răcească complet la temperatura camerei.
Apoi îl acoperiți cu folie alimentară/capac și puneți la frigider pentru câteva ore.
Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.
Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.