Recunosc ca nu sunt mare fan de pate cu ficat, nici nu-l resping complet dar nici nu as zice ca il gatesc foarte des(de cumparat nici nu mai zic!). In primul rand nu-mi place gustul intens de ficat si textura cam densa, dar am ajuns in ultimul an sa-mi schimb parerea cu reteta de mai jos - acum imi iese un pate de casa minunat, fin, pufos, gust moderat de ficat si foarte gustos.
Aceasta reteta multi o mai numesc "foie gras fals", din cauza texturii si gustului foarte apropiat de foia gras-ul clasic. De fapt metoda am si vazut-o dupa ce am tot cautat pe Youtube sugestii de a gati foie gras corect, atunci am lasat la o parte fineturile si bine am facut. Putem manca si acasa "foie gras" dar la un pret mult mai rezonabil si cu efort minim!
Am tot experimentat cu ingredientele aproape 1 an si am ramas la cele mai de baza, nu exagerati cu adaugirile si condimentele pentru ca vor ascunde prea mult gustul ingredientelor principale. Daca nu aveti forma de ceramica sau sticla mai mica il puteti pune la cuptor in borcane, sau alta solutie ar fi sa dublati cantitatile si il gatiti in forma de chec clasica. In acest caz surplusul se poate portiona si congela(am testat, se pastreaza minunat!).
In plus reteta acestui pate este minunata in regimul low-carb, o combin cu painea de in si savurez fara remuscari oricand am pofta!
In primul rand va sugerez sa va hotarati cu tava in care veti prepara pate-ul:
- eu am ales una mica de ceramica(de la Ikea parca) de 13x11cm si adancime de 5cm;
- alta varianta ar fi sa il faceti in borcane mici de oricare dimensiune preferati, dar mai bine sa fie mici;
- inca o idee ar fi sa folositi tava de chec clasica, dar ar fi bine sa dublati cantitatile. Daca aveti familie mare nu e o problema, dar merge portionat si congelat excesul si va veti bucura de el oricand aveti nevoie.
Oricare tava alegeti, neaparat s-o ungeti bine pe interior cu putin unt moale.
Incercati ficateii de pui sa le mai curatati putin de pielite. Nu insistati prea mult, doar partile cele mai mari si evidente.
Dupa curatare la mine au ramas 250g de ficatei.
Le puneti intr-un bol adanc, adaugati ouale si smantana dulce.
Adaugati sarea, piperul macinat si putina nucsoara macinata daca aveti si va place.
Acum mixati bine toata compozitia cu un blender vertical, cel cu picior.
Turnati acest amestec in tava pregatita la pasul 1, dar recomand sa-l treceti printr-o sita - asa pate-ul iese mai fin si fara micile pielite, bucatele inestetice.
Va ajutati cu o lingura sa treaca mai usor.
Acum tava cu pate o puneti in alta tava mai mare, turnati apa rece cat sa o cuprinda pana la mijloc pe prima.
Deasupra o acoperiti cu o bucatica de folie sau capac.
Puneti la cuptor preincalzit pentru 45 de minute la 160 de grade.
Dupa 45 de minute verificati pate-ul cu o scobitoare, daca iese murdara il mai lasati inca 10-15 minute la cuptor.
Observati ca are mijlocul mai roz si lichid, este evident ca nu-i gata.
Dupa inca 10 minute este asa, copt si gata, scobitoarea iese curata.
Scoateti tava din cuptor si lasati 10 minute sa se aseze, observati ca va creste putin la coacere.
Dupa aceste 10 minute se lasa si asta-i forma lui finala.
Acum, pentru a evita oxidarea pate-ului, dar si pentru un plus de gust/aroma turnati deasupra untul topit si fierbinte.
Lasati sa se raceasca complet la temperatura camerei.
Apoi il acoperiti cu folie alimentara/capac si puneti la frigider pentru cateva ore.
Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.
Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.