Tort rapid fără coacere, cu fructe și smântână

De ceva timp nu mai am răbdare și chef să gătesc dulciuri, torturi sau prăjituri sofisticate. Și înainte eram adepta prăjiturilor și torturilor rapide, dar acum m-am "stricat" și mai rău - oricum prefer bineînțeles deserturile de casă dar să fie gătite rapid, cu ingrediente simple și cât mai sănătoase posibil. Acest tort rapid fără coacere a reușit să împlinească toate dorințele noastre - pentru mine a fost simplu să-l fac, copiii l-au savurat cu mare plăcere, adulții mi-au spus că este perfect, fresh și ușor, dar și delicios.

Am combinat în acest tort fără coacere fructele noastre preferate (de la congelator dar proaspete ar fi și mai bine!), smântâna simplă de 20-30% întărită cu gelatină și după cum v-am spus a ieșit o minune. Tortul are textura de mousse, moale și cu gust complet, încă un mic și important detaliu - l-am îndulcit cu zahăr de mesteacăn (xylitol), deci a fost și destul de dietetic. Puteți să folosiți zahăr sau orice alt îndulcitor preferați - miere, sirop de agave, stevie, tagatoză, eritritol, etc. Merge de pus și niște cacao sau carob dacă vreți să fie de ciocolată, dar mie îmi place anume contrastul elegant între fructele colorate și smântâna albă.

Ingrediente
Smântână fermentată grasă, 25-30%
900 g
puteți alege smântâna cu orice procent de grăsime, dar e mai gustos dacă este una mai grasă
Zmeură
500 g
sau orice alte fructe preferați, cred că ar merge minunat cu piersici din compot sau vișine
Afine
200 g
eu am mai adăugat și o mână de cătină și coacăze, pentru culoare
Esență de vanilie
1 buc
   
Gelatină
30 g
   
Zahăr
1 pahar
sau orice alt îndulcitor preferați, după gust
Pași de urmat
Pas 1

Eu am avut fructele congelate dupa metoda de aici, recomand să le decongelați complet câteva ore, înainte de utilizare în rețetă. Am folosit acum multă zmeură și câte puțin din afine, coacăze și cătină pentru ornat.

Dacă folosiți fructe proaspete sau din compot, săriți peste acest pas.

Tort rapid fără coacere, cu fructe și smântână - Pas 1
Pas 2

Neapărat să puneți deoparte 1-2 mâini de fructe pentru ornat tortul deasupra.

Tort rapid fără coacere, cu fructe și smântână - Pas 2
Pas 3

Luați acum o tavă rotundă cu pereți detașabili (de 26-28cm) și o înveliți pe deasupra cu niște folie alimentară, ca să nu vă curgă cumva smântâna prin crăpăturile de la bază.

Puteți folosi și o cratiță simplă sau chiar o tavă de chec - dar ca să puteți scoate ușor tortul la final, puneți folie alimentară pe dinăuntru.

Tort rapid fără coacere, cu fructe și smântână - Pas 3
Pas 4

La fel, pentru a scoate ușor tortul din formă recomand să o ungeți cu puțină apă rece înainte. Am observat că nu aderă așa puternic jeleul la pereți dacă faceți asta.

Tort rapid fără coacere, cu fructe și smântână - Pas 4
Pas 5

Într-un bol sau cratiță puneți gelatina și 1 pahar de apă rece (250ml).

Tort rapid fără coacere, cu fructe și smântână - Pas 5
Pas 6

Amestecați și lăsați 15-20 de minute să se umfle bine.

Tort rapid fără coacere, cu fructe și smântână - Pas 6
Pas 7

Apoi mutați într-o cratiță mică și încălziți până se dizolvă complet fulgii de gelatină, dar aveți grijă să nu o fierbeți!

Lăsați la o parte vreo 20-30 de minute să se răcorească și până pregătim restul ingredientelor.

Tort rapid fără coacere, cu fructe și smântână - Pas 7
Pas 8

Într-un bol mare puneți smântâna, esența de vanilie și zahărul sau îndulcitorul preferat.

Amestecați cu un tel și lăsați 15-20 de minute până se dizolvă complet îndulcitorul, observați că nu trebuie să folosiți mixerul, doar un tel sau chiar lingura.

Tort rapid fără coacere, cu fructe și smântână - Pas 8
Pas 9

Adăugați câte puțin gelatina dizolvată în apă și amestecați bine cu telul.

Aș recomanda aici smântâna să nu fie foarte rece (o țineți măcar 1 oră la temperatura camerei înainte de folosire), riscați să obțineți jeleu instant - de la șocul termic gelatina imediat va începe să se întărească.

Tort rapid fără coacere, cu fructe și smântână - Pas 9
Pas 10

Acum puneți fructele în compoziția de smântână și atent amestecați cu o lingură, să nu le zdrobiți prea tare.

Eu am greșit puțin aici, nu am avut răbdare să decongelez complet fructele și de la șocul termic a început să se întărească jeleul imediat. A trebuit să lucrez foarte repede :)

Tort rapid fără coacere, cu fructe și smântână - Pas 10
Pas 11

Treceți tot acest amestec în tava pregătită anterior și nivelați uniform cu o lingură.

Tort rapid fără coacere, cu fructe și smântână - Pas 11
Pas 12

Deasupra aranjați fructele pe care le-am lăsat deoparte pentru ornat, acoperiți toată tava cu o folie alimentară și puneți la frigider pentru 3-4 ore minim.

Tort rapid fără coacere, cu fructe și smântână - Pas 12
Pas 13

După acest timp dați la o parte toate foliile, luați un cuțit cu lamă subțire și îl treceți atent pe la bordurile jeleului.

Tort rapid fără coacere, cu fructe și smântână - Pas 13
Pas 14

Scoteți bordurile detașabile și uitați ce frumusețe am obținut.

Tort rapid fără coacere, cu fructe și smântână - Pas 14
Pas 15

Dacă sunteți mai îndemânatici puteți să mutați tortul pe un platou frumos - eu am folosit un fel de spatulă gigantică pentru asta. Încercați cu 2 cuțite mai late să-l luați atent sau faceți manevrele cu răsturnatul sus-jos pe o farfurie intermediară (s-ar putea să striviți fructele de deasupra aici).

Dar dacă nu aveți curaj, mai bine lăsați-l așa pe baza tăvii :)

Tort rapid fără coacere, cu fructe și smântână - Pas 15
Pas 16

Oricum tortul este destul de ferm și se poate manevra binișor, mai puteți orna deasupra și cu câteva fire de mentă - așa avem plus de culoare și aromă.

Tort rapid fără coacere, cu fructe și smântână - Pas 16
Pas 17

Aici o secțiune fotografiată rapid până nu s-a terminat, să vedeți cât de frumos și apetisant este.

Nu am simțit nevoia de nici un blat de pandișpan, deci chiar nu merită să vă complicați.

Poftă Bună!

Tort rapid fără coacere, cu fructe și smântână - Pas 17

Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.

Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 2 kg (10-12 porții)
Timp de preparare:
240 min
Dificultate: usor
Timp total de pregătire: 60 min