Am făcut eu multe rețete de prăjituri cu ciocolată, le găsiți toate pe site, dar această prăjitură cu ciocolată și vin este o concurență serioasă și bate la gust multe negrese clasice. Vinul aici este pentru aromă fină, care practic nu se simte, și pentru textura deosebit de pufoasă și fragedă. În plus scorțișoara din compoziție face aromele și mai faine, nucile și stafidele dau un plus de textură dar se pot omite. Bineînțeles eu recomand să folosiți vin roșu, aici am folosit un minunat Pinot-Noir de la Crama Ceptura, dar la o nevoie merge și vinul alb.
Maria mea mică nu iubește deserturile clasice (cere ardei și roșii în loc de prăjitură :)), dar aici a savurat porția ei de prăjitură cu ciocolată până la ultima fărâmitură! Este foarte fragedă, pufoasă, ușoară, ciocolatoasă, aromată - aș zice că este una din cele mai perfecte prăjituri cu ciocolată, cred că s-ar potrivi minunat și cu un vin fiert de casă...
Într-un bol mic rupeți 50g de ciocolată neagră și o topiți pe baie de aburi sau la microunde.
Într-un pahar gradat măsurați 125ml de vin roșu demisec, aici am folosit Pinot-Noir de la Crama Ceptura.
Într-un alt bol mai mare măsurați făina, adăugați scorțișoara, cacao și sarea.
Puneți nucile, stafidele și praful de copt, amestecați bine toate ingredientele.
Acum ne apucăm efectiv de gătit prăjitura:
- într-un bol mare puneți 250g de unt moale la temperatura camerei, adăugați zahărul și amestecați bine cu mixerul;
- Adăugăm câte unul ouăle, după fiecare mixați bine compoziția;
- Puneți făina cu nuci și cacao, turnați vinul și amestecați bine compoziția cu un tel sau mixer;
- La final turnați cele 50g de ciocolată topită, amestecați din nou.
Turnați aluatul într-o tavă de cuptor (de 28-30cm) așternută cu hârtie de copt.
Nivelați uniform cu o spatulă sau lingură.
Se coace în cuptorul preîncălzit la 175 de grade timp de 40-45 de minute, dar oricum faceți testul scobiturii înainte s-o scoateți.
Lăsați să se răcească complet în tavă timp de 2-3 ore.
Acum scoateți atent bordurile tăvii (treceți puțin cu cuțitul pe la margini), mutați prăjitura pe o farfurie sau platou.
Ungeți deasupra cu 4-5 linguri din dulceața preferată.
Topiți într-un bol 70g de ciocolată neagră împreună cu 50g de unt, amestecați bine și această glazură o turnați peste stratul de dulceață.
Nivelați și distribuiți atent cu o lingură.
La urmă mai puneți deasupra niște nuci mărunțite sau fulgi de migdale și sunteți gata.
O puteți servi imediat cu glazura așa mai lichidă.
Dacă o puneți la frigider pentru 1 oră, glazura se întărește și este mai ușor de manevrat, porționat și servit.
Am observat a 2-a zi că are textura un pic mai fermă din cauza că a stat la rece, dar oricum a fost fragedă și pufoasă.
Recomand cu mare drag rețeta, este chiar deosebit de bună și interesantă.
Poftă Bună!
Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.
Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.