Am facut eu multe retete de prajituri cu ciocolata, le gasiti toate pe site, dar aceasta prajitura cu ciocolata si vin este o concurenta serioasa si bate la gust multe negrese clasice. Vinul aici este pentru aroma fina, care practic nu se simte, si pentru textura deosebit de pufoasa si frageda. In plus scortisoara din compozitie face aromele si mai faine, nucile si stafidele dau un plus de textura dar se pot omite. Bineinteles eu recomand sa folositi vin rosu, aici am folosit un minunat Pinot-Noir de la Crama Ceptura, dar la o nevoie merge si vinul alb.
Maria mea mica nu iubeste deserturile clasice(cere ardei si rosii in loc de prajitura:)), dar aici a savurat portia ei de prajitura cu ciocolata pana la ultima faramitura! Este foarte frageda, pufoasa, usoara, ciocolatoasa, aromata - as zice ca este una din cele mai perfecte prajituri cu ciocolata, cred ca s-ar potrivi minunat si cu un vin fiert de casa...
Intr-un bol mic rupeti 50g de ciocolata neagra si o topiti pe baie de aburi sau la microunde.
Intr-un pahar gradat masurati 125ml de vin rosu demisec, aici am folosit Pinot-Noir de la Crama Ceptura.
Intr-un alt bol mai mare masurati faina, adaugati scortisoara, cacao si sarea.
Puneti nucile, stafidele si praful de copt, amestecati bine toate ingredientele.
Acum ne apucam efectiv de gatit prajitura:
- intr-un bol mare puneti 250g de unt moale la temperatura camerei, adaugati zaharul si amestecati bine cu mixerul;
- Adaugam cate unul ouale, dupa fiecare mixati bine compozitia;
- Puneti faina cu nuci si cacao, turnati vinul si amestecati bine compozitia cu un tel sau mixer;
- La final turnati cele 50g de ciocolata topita, amestecati din nou.
Turnati aluatul intr-o tava de cuptor(de 28-30cm) asternuta cu hartie de copt.
Nivelati uniform cu o spatula sau lingura.
Se coace in cuptorul preincalzit la 175 de grade timp de 40-45 de minute, dar oricum faceti testul scobiturii inainte s-o scoateti.
Lasati sa se raceasca complet in tava timp de 2-3 ore.
Acum scoateti atent bordurile tavii(treceti putin cu cutitul pe la margini), mutati prajitura pe o farfurie sau platou.
Ungeti deasupra cu 4-5 linguri din dulceata preferata.
Topiti intr-un bol 70g de ciocolata neagra impreuna cu 50g de unt, amestecati bine si aceasta glazura o turnati peste stratul de dulceata.
Nivelati si distribuiti atent cu o lingura.
La urma mai puneti deasupra niste nuci maruntite sau fulgi de migdale si sunteti gata.
O puteti servi imediat cu glazura asa mai lichida.
Daca o puneti la frigider pentru 1 ora, glazura se intareste si este mai usor de manevrat, portionat si servit.
Am observat a 2-a zi ca are textura un pic mai ferma din cauza ca a stat la rece, dar oricum a fost frageda si pufoasa.
Recomand cu mare drag reteta, este chiar deosebit de buna si interesanta.
Pofta Buna!
Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.
Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.