Panna Cotta cu Dovleac

De când sunt cu regimul low-carb rețeta de Panna Cotta o tot gătesc, jonglez cu diverse ingrediente și de fiecare dată este un succes. Această variantă de Panna Cotta cu dovleac mi se pare una din cele mai reușite, chiar și cei care sunt pasivi la gustul dovleacului o vor aprecia mult - are culoare, gust delicios, textură minunată și mătăsoasă, după mine este desertul ideal și din cauză că se prepară foarte simplu.

Puteți să gătiți Panna Cotta după rețeta clasică, în jumate amestecați laptele cu smântâna dulce lichidă și să folosiți ca îndulcitor zahărul sau altceva aveți la îndemână.

Dar propun să vă aventurati în varianta low-carb, cu siguranță veți aprecia pe lângă gustul minunat și faptul că este un desert fără remușcări! Am "stricat" puțin rețeta clasică de Panna Cotta pentru că am folosit doar smântâna dulce, și în loc de zahăr am adăugat un amestec de îndulcitori cu indice glicemic mic - eritritol, stevie și xilitol.

Ingrediente
Smântână dulce pentru gătit -25-32%
500 ml
   
Piure de dovleac
300 g
vedeți în pași detalii cum îl pregătesc și conserv eu în casă
Zahăr
150 g
recomand să folosiți orice alt îndulcitor preferați, de ex. eu pun xilitol, stevie, eritritol sau tagatoză (le folosiți după gust, pentru că îndulcesc diferit)
Gelatină
20 g
   
Esență de vanilie
1 lingurita
   
Scorțișoară măcinată
0.5 lingurite
puteți adăuga și alte mirodenii care vă plac - eu mai pun un vârf linguriță de curcuma/turmeric, pentru un plus de culoare și gust
Pași de urmat
Pas 1

În primul rând preparați piureul de dovleac - toate detaliile în Rețeta de Dovleac la congelator cum îl prepar pe aburi, la cuptor sau fiert.

Măsurați într-o farfurie 300g de piure, separați vreo 2 linguri într-o parte, veți vedea mai jos pentru ce anume.

Panna Cotta cu Dovleac - Pas 1
Pas 2

Într-un vas sau pahar gradat măsurați 500ml de smântână dulce lichidă.

Panna Cotta cu Dovleac - Pas 2
Pas 3

Adăugați granulele de gelatină uscată, amestecați bine și lăsați 30-60 minute să se umfle.

Panna Cotta cu Dovleac - Pas 3
Pas 4

După acest timp observați cum au crescut în volum fulgii de gelatină.

Mutati compoziția de frișcă într-o cratiță și puneți pe aragaz.

Panna Cotta cu Dovleac - Pas 4
Pas 5

Încălziți la foc mediu și amestecați periodic - fulgii de gelatină trebuie să se dizolve complet dar aveți grijă să nu fierbeți amestecul. El aproape ajunge la fierbere când se dizolvă complet și gelatina.

Când amestecați cu lingura observați dacă smântâna devine lichidă și uniformă.

Panna Cotta cu Dovleac - Pas 5
Pas 6

Acum luați cratița de pe foc, adăugați piureul de dovleac dar fără cele 2 linguri lăsate la o parte în farfurie.

Panna Cotta cu Dovleac - Pas 6
Pas 7

Acum puneți zahărul/îndulcitorul după gust, esența de vanilie, scorțișoara și curcuma/turmericul dacă aveți.

Panna Cotta cu Dovleac - Pas 7
Pas 8

Pasați bine cu blenderul vertical toată compoziția, aici e pasul meu preferat - obținem o compoziție de culoare foarte frumoasă cu textură uniformă și mătăsoasă.

Panna Cotta cu Dovleac - Pas 8
Pas 9

Turnați crema în pahare, puteți obține aici 6-8 porții.

Panna Cotta cu Dovleac - Pas 9
Pas 10

Acum luați cele 2 linguri din dovleacul lăsat la o parte și cu o linguriță puneți în mijlocul fiecărui pahar cu cremă câte puțin piure.

El puțin se lasă în jos și se formează ca o umplutură surpriză când îl veți servi. Nouă ne place mult anume așa preparat, dar puteți omite sau înlocui cu niște caramel dens, gem preferat, etc.

Panna Cotta cu Dovleac - Pas 10
Pas 11

Acoperiți paharele cu niște bucăți de folie alimentară și le puneți pentru minim 2-3 ore la frigider.

Panna Cotta cu Dovleac - Pas 11
Pas 12

Este desertul nostru preferat în acest sezon - delicios, cremos, mătăsos, ușor și foarte colorat, merge minunat la cafeaua de dimineață!

Poftă Bună!

Panna Cotta cu Dovleac - Pas 12

Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.

Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 900 g (6 porții)
Timp de preparare:
120 min
Dificultate: usor
Timp total de pregătire: 60 min