De când sunt cu regimul low-carb rețeta de Panna Cotta o tot gătesc, jonglez cu diverse ingrediente și de fiecare dată este un succes. Această variantă de Panna Cotta cu dovleac mi se pare una din cele mai reușite, chiar și cei care sunt pasivi la gustul dovleacului o vor aprecia mult - are culoare, gust delicios, textură minunată și mătăsoasă, după mine este desertul ideal și din cauză că se prepară foarte simplu.
Puteți să gătiți Panna Cotta după rețeta clasică, în jumate amestecați laptele cu smântâna dulce lichidă și să folosiți ca îndulcitor zahărul sau altceva aveți la îndemână.
Dar propun să vă aventurati în varianta low-carb, cu siguranță veți aprecia pe lângă gustul minunat și faptul că este un desert fără remușcări! Am "stricat" puțin rețeta clasică de Panna Cotta pentru că am folosit doar smântâna dulce, și în loc de zahăr am adăugat un amestec de îndulcitori cu indice glicemic mic - eritritol, stevie și xilitol.
În primul rând preparați piureul de dovleac - toate detaliile în Rețeta de Dovleac la congelator cum îl prepar pe aburi, la cuptor sau fiert.
Măsurați într-o farfurie 300g de piure, separați vreo 2 linguri într-o parte, veți vedea mai jos pentru ce anume.
Într-un vas sau pahar gradat măsurați 500ml de smântână dulce lichidă.
Adăugați granulele de gelatină uscată, amestecați bine și lăsați 30-60 minute să se umfle.
După acest timp observați cum au crescut în volum fulgii de gelatină.
Mutati compoziția de frișcă într-o cratiță și puneți pe aragaz.
Încălziți la foc mediu și amestecați periodic - fulgii de gelatină trebuie să se dizolve complet dar aveți grijă să nu fierbeți amestecul. El aproape ajunge la fierbere când se dizolvă complet și gelatina.
Când amestecați cu lingura observați dacă smântâna devine lichidă și uniformă.
Acum luați cratița de pe foc, adăugați piureul de dovleac dar fără cele 2 linguri lăsate la o parte în farfurie.
Acum puneți zahărul/îndulcitorul după gust, esența de vanilie, scorțișoara și curcuma/turmericul dacă aveți.
Pasați bine cu blenderul vertical toată compoziția, aici e pasul meu preferat - obținem o compoziție de culoare foarte frumoasă cu textură uniformă și mătăsoasă.
Turnați crema în pahare, puteți obține aici 6-8 porții.
Acum luați cele 2 linguri din dovleacul lăsat la o parte și cu o linguriță puneți în mijlocul fiecărui pahar cu cremă câte puțin piure.
El puțin se lasă în jos și se formează ca o umplutură surpriză când îl veți servi. Nouă ne place mult anume așa preparat, dar puteți omite sau înlocui cu niște caramel dens, gem preferat, etc.
Acoperiți paharele cu niște bucăți de folie alimentară și le puneți pentru minim 2-3 ore la frigider.
Este desertul nostru preferat în acest sezon - delicios, cremos, mătăsos, ușor și foarte colorat, merge minunat la cafeaua de dimineață!
Poftă Bună!
Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.
Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.