Aceasta ciorba este preferata noastra de foarte mult timp, de obicei o gateam dupa reteta clasica de Ciorba Radauteana, dar de cand cu regimul low-carb a trebuit s-o adaptez si pentru mine. Copiii nu au observat diferenta, si eu am savurat ciorba fara remuscari! (Painea din poza este langa portia sotului:)
Am folosit legume radacinoase la aceasta varianta de ciorba radauteana, dar am facut asa ca sa-si lase aroma si gustul doar in supa de carne. Apoi le dau la o parte si in ciorba finala pun legume low-carb - ardei gras, o ceapa mica, fasole pastai si minunata telina tije(Apio). Telina se poate inlocui cu dovlecei cubulete, sau faceti fara ea.
Este o minunata varianta de cina low-carb, delicioasa, satioasa si gustoasa - buna si pentru regimul LCHF(Low Carb High Fat), dar si pentru cei care vor sa reduca consumul de carbohidrati din alte motive(diabet, etc).
Recomand neaparat sa cumparati pui hranit natural, cat mai bio, cu acele straturi de grasime galbena.
Transati in bucati medii(eu am scos pieptul si l-am folosit la alta mancare) si puneti in oala de ciorba.
Peste carne adaugati morcovul, telina, radacina de patrunjel si 1 ceapa.
Turnati apa cat sa acopere bine toate ingredientele si puneti la fiert.
Nu uitati sa scoateti spuma cand incepe sa fiarba, si puneti 2 frunze de dafin.
Faceti focul mic si lasati sa fiarba incet 1 ora/1 ora si jumate, sau mai mult, pana este gatita bine carnea.
Eu am fiert puiul in Multicooker, cu timer-ul(1 ora jumate, pui din comert) pe regimul Stew. Trebuia sa plec si nu aveam timp s-o urmaresc pe aragaz.
Asta e o buna chestie pentru mamicile ocupate!
Acum scoateti toate legumele si carnea din supa(intr-o sita sau bol), le lasati la o parte sa se racoreasca.
Zeama de la supa eu prefer s-o mai trec prin sita, dar este optional.
Pregatiti legumele care vor merge efectiv in supa - telina apio, fasole pastai, ardei si o ceapa mica.
Neaparat le tocati cubulete cat mai mici.
Puneti in oala cu supa de carne si lasati sa fiarba domol timp de 30 de minute.
Dupa acest timp adaugati in ciorba carnea de pui rupta bucatele.
Intr-un bol amestecati bine 3 galbenusuri cu smantana.
Adaugati incet 5-7 polonice de supa fierbinte in aceasta compozitie, amestecati continuu cu telul.
Apoi treceti totul inapoi in oala cu ciorba.
Adaugati usutroiul pisat, patrunjelul tocat, putin piper negru macinat si potriviti de sare.
Amestecati bine si o lasati 2-3 minute la foc mare pana doar INCEPE sa fiarba!
Este important acest detaliu cu fiertul la final, daca va clocoti prea mult se coaguleza galbenusurile si zeama nu are aspect mat. Gustul nu se strica, e mai mult o chestie de aspect.
Dupa ce inchideti focul, puneti capacul si o lasati 15-30 de minute sa se patrunda.
Eu am servit ciorba fara paine, dar copiii si sotul au preferat invers.
Merge minunat dreasa cu putin otet de mere(1-2 linguri) si un ardei iute.
Pofta Buna!
Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.
Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.