Aproape 2 ani s-au implinit de cand am descoperit regimul low-carb sau "lchf"(varianta ceva mai restrictiva se numeste "keto"). Nu vreau sa numar kilogramele pierdute, desi sunt suficient de multe, cel mai important este ca reusesc sa ma mentin, fara sa-mi traumatizez prea mult poftele mele de gurmanda incurabila. Recunosc ca nu tin continuu acest regim, sunt prea pofticioasa...dar revin usor in ritmul regimului low-carb si iarasi sunt bine.
Cel mai "dureros" este sa renunt la tot ce inseamna paine si fainoase, dar si pentru asta se gasesc solutii delicioase in regimul keto. Anume aceasta paine keto la tigaie este una din preferintele mele principale si este foarte asemanatoare cu turtele clasice din cascaval sau telemea.
O perioada foarte mare am gatit painea keto cu in, dar a inceput putin sa ma deranjeze mirosul de in si cautam o varianta cu gust si aroma neutra. Aceasta paine keto am descoperit-o pe blogul Nataliei - retetelchf.ro, adevarata sursa de inspiratie si motivatie, apropo. In timp, am modificat putin reteta dupa gustul meu si nu pun seminte in aluat, desi acest lucru este dupa gustul fiecaruia.
Desi am experimentat cu diferite fainuri low-carb si de seminte in aceasta reteta, totusi varianta cu faina de migdale este cea mai apropiata de gustul clasic al turtelor la tigaie, v-o recomand cu incredere.
Puteti adauga aici seminte, masline, bucatele de telemea, legume preferate, oricum vor fi delicioase!
Intr-un bol mare puneti ouale, iaurtul si cascavalul dat prin razatoarea mare.
Amestecati bine aceste ingrediente cu o furculita.
Apoi adaugati faina de migdale, taratele de psyllium, praful de copt si sarea.
Amestecati bine compozitia cu un tel, sa fie uniforma si fara cocoloase.
Lasati 10-15 minute, sa se umfle taratele de psyllium.
Recomand sa prajiti turtele in tigaie mai mica, de 22-24cm in diametru, le veti intoarce mult mai usor pe cealalta parte daca sunt mai mici in diametru.
Deci ungeti cu putin ulei sau unt tigaie, puneti in ea jumatate din aluat si il distribuiti uniform cu o lingura pe toata suparafata.
Puneti tigaia pe foc cat mai mic(are tendinta sa se rumeneasca foarte repede!) si lasati sa se rumeneasca/coaca incet pe prima parte timp de 10-15 minute.
Veti observa cum incepe sa se umfle si sa faca bule de aer la suprafata.
Veti observa cand incep sa se rumeneasca marginile, si usor o intoarceti pe partea cealalta cu spatula. Lasati inca 5-10 minute pana se rumeneste si aici.
Scoateti painea rumenita pe o farfurie sau un fund de lemn si lasati sa se raceasca complet. La fel pregatiti si a doua painica.
De obicei eu tai aceste painici in 4-6 felii fiecare(le pastrez la frigider in punga!) si savurez cate una la micul dejun sau vreo ciorba, sunt minunate cu salata de vinete, etc.
Pofta Buna!
Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.
Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.