Aproape 2 ani s-au împlinit de când am descoperit regimul low-carb sau "lchf" (varianta ceva mai restrictivă se numește "keto"). Nu vreau să număr kilogramele pierdute, deși sunt suficient de multe, cel mai important este că reușesc să mă mențin, fără să-mi traumatizez prea mult poftele mele de gurmandă incurabilă. Recunosc că nu țin continuu acest regim, sunt prea pofticioasă...dar revin ușor în ritmul regimului low-carb și iarăși sunt bine.
Cel mai "dureros" este să renunț la tot ce înseamnă pâine și făinoase, dar și pentru asta se găsesc soluții delicioase în regimul keto. Anume această pâine keto la tigaie este una din preferințele mele principale și este foarte asemănătoare cu turtele clasice din cașcaval sau telemea.
O perioadă foarte mare am gătit pâinea keto cu in, dar a început puțin să mă deranjeze mirosul de in și căutam o variantă cu gust și aromă neutră. Această pâine keto am descoperit-o pe blogul Nataliei - retetelchf.ro, adevărata sursă de inspirație și motivație, apropo. În timp, am modificat puțin rețeta după gustul meu și nu pun semințe în aluat, deși acest lucru este după gustul fiecăruia.
Deși am experimentat cu diferite făinuri low-carb și de semințe în această rețetă, totuși varianta cu făină de migdale este cea mai apropiată de gustul clasic al turtelor la tigaie, v-o recomand cu încredere.
Puteți adăuga aici semințe, măsline, bucățele de telemea, legume preferate, oricum vor fi delicioase!
Într-un bol mare puneți ouăle, iaurtul și cașcavalul dat prin răzătoarea mare.
Amestecați bine aceste ingrediente cu o furculiță.
Apoi adăugați făina de migdale, tărâțele de psyllium, praful de copt și sarea.
Amestecați bine compoziția cu un tel, să fie uniformă și fără cocoloașe.
Lăsați 10-15 minute, să se umfle tărâțele de psyllium.
Recomand să prăjiți turtele în tigaie mai mică, de 22-24cm în diametru, le veți întoarce mult mai ușor pe cealaltă parte dacă sunt mai mici în diametru.
Deci ungeți cu puțin ulei sau unt tigaia, puneți în ea jumătate din aluat și îl distribuiți uniform cu o lingură pe toată suprafața.
Puneți tigaia pe foc cât mai mic (are tendința să se rumenească foarte repede!) și lăsați să se rumenească/coacă încet pe prima parte timp de 10-15 minute.
Veți observa cum începe să se umfle și să facă bule de aer la suprafață.
Veți observa când încep să se rumenească marginile, și ușor o întoarceți pe partea cealaltă cu spatula. Lăsați încă 5-10 minute până se rumenește și aici.
Scoateți pâinea rumenită pe o farfurie sau un fund de lemn și lăsați să se răcească complet. La fel pregătiți și a doua pâinică.
De obicei eu tai aceste pâinici în 4-6 felii fiecare (le păstrez la frigider în pungă!) și savurez câte una la micul dejun sau vreo ciorbă, sunt minunate cu salată de vinete, etc.
Poftă Bună!
Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.
Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.