Mi se par geniale aceste rețete de prăjituri la tigaie, am testat în ultima perioadă și prăjitura cu mere, inevitabil după succesul prăjiturii marmorate, ambele sunt minunate, să vi le notați și folosiți cu spor! Bineînțeles că nu mai este acum o problemă să folosești cuptorul pentru o prăjitură clasică, dar dacă aveți în el niște mâncare pentru prânz/cină și brusc v-a venit poftă și de o prăjitură cu mere? La mine soluția este acum această prăjitură cu mere la tigaie, se gătește foarte simplu, este rapidă, pufoasă și gustoasă.
Bineînțeles că nu este o super prăjitură capodoperă, doar un pandișpan simplu și pufos cu mere, dar vă asigur că se va mânca și savura cu mare poftă. Dacă îl ornați și cu niște frișcă/smântână/cremă deasupra, ușor se transformă într-un tort rapid!
Puteți găti prăjitura în tigaie de orice mărime - dar să aveți în vedere că în tigaia de 24-26cm va fi ceva mai înaltă și cea de 28cm, mai joasă. Minunat și trick-ul cu hârtia de copt pentru a întoarce prăjitura, să-l luați aminte chiar și la vreo omletă...
Mărul se taie în jumătate și se curăță de cotor.
O jumătate tăiați felii subțiri, iar cealaltă cubulețe mici.
Ungeți tigaia (neîncălzită) cu puțin unt sau ulei și presărați peste ea 1 lingură de zahăr.
Ușor o scuturați să se distribuie uniform zahărul.
Am folosit tigaia medie de 24cm în diametru, ar merge bine și în una de 26cm aceste cantități.
Aranjați frumos la baza tigăii feliile de mere.
Acum, într-un bol amestecați bine cu un tel cele 2 ouă, zahărul, sarea și esența de vanilie.
Adăugați câte puțin uleiul și amestecați.
Apoi laptele.
Puneți și făina cu praful de copt, amestecați bine să nu fie cocoloașe.
La final adăugați merele, tăiate cubulețe, în aluat și iarăși amestecați.
Turnați acesta în tigaia cu mere pregătită anterior.
Acoperiți cu capac și puneți pe aragaz la foc mic pentru 25-30 de minute.
După acest timp veți observa că bordura ușor se rumenește iar aluatul de deasupra nu mai este lipicios. E timpul s-o întoarcem.
Pentru asta acoperiți tigaia cu o bucată de hârtie de copt, apoi cu o farfurie.
Cu atenție o întoarceți și luați tigaia la o parte.
Acum luați prăjitura cu tot cu hârtie și o mutați înapoi în tigaie pentru încă 5 minute la foc mic.
După acest timp închideți aragazul și lăsați să se răcească direct în tigaie sau o scoateți pe farfurie/platou.
Porționați și serviți cu mare poftă, este la fel de bună caldă sau rece.
Aici sunt aceleași ingrediente, dar am făcut prăjitura în tigaie de 28cm, este perfect de înaltă, ar merge câteva felii de mere în plus la bază și mi se pare că este varianta cea mai bună.
Poftă Bună!
Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.
Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.