Așa s-au aliniat stelele că a venit timpul și pentru această Prăjitură Tăvălită, simplă, fragedă și foarte gustoasă. Demult planific să încerc rețeta, dar fiindcă în familia noastră controlul dulciurilor este destul de strict, se tot amână și prăjitura Tăvălită de pe listă.
Merită s-o încercați, pentru că este chiar foarte gustoasă, la noi a fost apreciată absolut de toată lumea. Și poate o știți mai mult în varianta simplă, fără gem de căpșuni, eu totuși recomand să mai dedicați vreo 10 minute pentru a le unge cu gem(de fapt prăjitura Tăvălită sau Lamingtonul clasic este cu gem de căpșuni!). Va da o notă și mai faină prăjiturii, un fel de "cireașa de pe tort". Maria mea mică, neiubitoare de dulciuri, a cam dat năvodul în această prăjitură Tăvălită...
Mai întâi recomand să pregătiți compoziția de făină:
- într-un bol amestecați făina cu amidonul și praful de copt.
Acum puneți într-un alt bol 3 ouă și 125g de zahăr.
Bateți bine compoziția cu mixerul clasic de mână, până se face spumă albă.
Topiți într-un bol mic 15g de unt, adăugați peste el 3 linguri de apă clocotită fierbinte.
Apoi repede adăugați în compoziția de ouă spumă și mai amestecați puțin.
La final puneți amestecul de făină și îl încorporați atent cu o spatulă sau lingură.
Aluatul trebuie să fie fără cocoloașe și să curgă ușor de pe spatulă.
Turnați-l într-o tavă așternută cu hârtie de copt și întindeți uniform.
Recomand să luați pentru rețetă o tavă pătrată sau dreptunghiulară - ca să aveți mai puține resturi la final, și toate prăjiturile să fie pătrate. La mine tava are 23x23cm, deci e destul de mică.
Coaceți acest pandișpan în cuptorul preîncălzit la 180 de grade, timp de 30-40 de minute, până este uniform rumenit și are mijlocul ferm.
După coacere lăsați pandișpanul în tavă să se răcească timp de 2-3 ore, apoi îl scoateți de acolo.
Taiați-l în cuburi de aproximativ 3x3cm, după preferință, dacă vreți prăjituricele mai mari sau mai mici.
Acum opțional puteți tăia fiecare cub în jumătate și să-l ungeți cu gem de căpșuni.
Puteți sări acest pas, dacă nu aveți timp, dar recomand să încercați totuși vreodată.
Eu am făcut aproape toate prăjiturile cu gem, dar am lăsat câteva și fără.
Au fost bune și cele simple, dar prăjiturile tăvălite cu gem de căpșuni au fost excepțional de bune.
Dacă nu aveți gem de căpșuni, puteți folosi oricare altul preferați și aveți la îndemână.
Pregătiți glazura de ciocolată:
- Puneți într-o cratiță 300ml de lapte, 75g de zahăr și 150g de unt și lăsați pe foc până începe să fiarbă.
- Luați imediat de pe aragaz și adăugați ciocolata ruptă bucățele. Lăsați-o așa timp de 5 minute, fără să amestecați.
- Acum amestecați bine glazura cu un tel, până se dizolvă complet ciocolata.
Înfigeți cuțitul în fiecare cub de prăjitură și îl treceți prin glazura pregătită mai sus.
Apoi îl treceți prin fulgii de cocos și tăvăliți bine pe acolo, că doar e prăjitura Tăvălită :)
Apoi le mutați pe un platou sau tavă așternută cu hârtie de copt.
Când formați toate prăjiturile, acoperiți tava cu o folie de plastic și lăsați la frigider minim 1-2 ore înainte de servire.
Foarte delicioasă, simplă și frumoasă această prăjitură Tăvălită, recomand!
Poftă Bună!
Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.
Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.