La cat de pasionata sunt de tot ce inseamna brutarie, a fost inevitabil sa ajung la reteta de bagheta frantuzeasca. Imi pare rau ca nu am facut-o mai inainte, este o paine chiar foarte buna, simpla si de efect. La fel ca la reteta de paine Ciabatta, efortul este destul de mic, dar va trebuie putina organizare ca sa puteti servi bagheta la masa planificata.
Timpul total de preparare este aproximativ de 5 ore la aceasta bagheta, dar nu va speriati, in mare parte este timpul in care aluatul sta cuminte in bol si fermenteaza-creste. Se lucreaza usor si aveti 4 ingrediente de baza, restul e putina tehnica si atentie - efortul merita, pentru ca la final serviti cu placere o bagheta frantuzeasca adevarata, crocanta si aromata!
Intr-un bol mare amestecati faina cu sarea si drojdia.
Turnati apa.
Si amestecati din nou toate ingredientele cu o spatula sau lingura, pana devine un aluat cat de cat uniform, fara firimituri de faina uscata.
Acoperiti bolul cu o folie de plastic si prosop, lasati asa 45 de minute la temperatura camerei.
Dupa acest timp, umeziti mainile cu apa si usor adunati aluatul astfel:
- il apucati de o margine;
- Si o aduceti spre mijlocul bolului.
In acest fel aduceti si celelate 3 margini, asta a fost tot - acum iarasi acoperiti aluatul si lasati inca 45 de minute la fermentat.
Dupa acest timp repetati din nou procedura cu adusul aluatului spre mijloc.
De data asta o puteti face cu o spatula de plastic pentru aluat - e utila si costa doar 3 lei, deci daca o vedeti in magazin, v-o recomand.
Din nou acoperiti aluatul si mai lasati 45 de minute.
Dupa aceste 3 runde de fermentare, scoateti aluatul din bol(cu mainile umede sau spatula) pe masa presarata bine cu faina.
Puneti inca putina faina si deasupra lui.
Il taiati in 3 bucati egale si formati din ele niste cilindre de aproximativ 10cm lungime.
Lasati 10 min la odihnit pe masa.
In acest timp pregatiti o tava mare de cuptor, o asterneti cu hartie de copt si presarati putina faina peste ea.
Acum luati fiecare cilindru si il presati cu degetele pana formati un dreptunghi.
Bineinteles, va ajutati cu faina pe masa ca sa lucrati aluatul.
Apoi incepeti sa rasuciti marginea lunga a dreptunghiului, dar dupa fiecare rasucire apasati putin marginile - observati in poza cum presez in mijloc.
Cand ati terminat obtineti o bagheta, o mai intindeti usor cu mainile daca este cazul, sa fie exact de lungimea tavii de cuptor.
Astfel formati 3 baghete si le puneti in tava, observati ca este distanta mare intre ele.
Trageti de hartia de copt care este intre baghete, pana le apropiati intre ele - asa veti avea baghetele lipite, dar cu bariera de hartie.
Faceti niste rulouri din 2 prosoape si le puneti ca suport la baghetele laterale.
Lasati asa painea la crescut pentru 45 de minute, suportii formati le vor ajuta sa mearga in sus, si nu pe laterale.
Deasupra nu uitati sa acoperiti cu un prosop, in plus si optional, ar fi sa stropiti acesta cu putina apa rece.
Cu aproximativ 20-30 de minute inainte sa se termine timpul de crescut, puneti cuptorul la preincalzit la 250 de grade.
Neaparat, la baza cuptorului asezati o tava mica cu 1 pahar de apa in ea, sa se formeze aburi in cuptor - asa vom obtine crusta crocanta la baghete.
Bagheta frantuzeasca a crescut, luati la o parte prosoapele si atent trageti de hartia de copt - sa-si revina painicile pe pozitiile initiale.
Presarati peste ele putina faina si faceti din loc in loc, cu un cutit bine ascutit, acele taieturi oblice specifice.
Si le puneti in cuptorul incins cu aburi la copt, pentru 25 de minute.
Optional, acum la inceput, puteti usor sa mai stropiti pe peretii cuptorului 1-2 pufuri de apa, sa se formeze inca mai multi aburi.
Baghetele sunt gata cand se rumenesc frumos.
Le luati atent de pe tava si inveliti in prosop pentru 15-20 de minute.
Lasati putin sa se racoreasca, apoi serviti calde si cu mare placere...
Pofta Buna!
Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.
Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.