Deși eu nu mă consider începătoare în coacerea pâinii, mă gândesc serios să trec această rețetă de pâine rapidă într-una de folosință periodică în familia noastră. M-a surprins, cu atât de puțin efort să obții așa o pâine pufoasă și gustoasă - au apreciat-o mult și fetele, periodic furau de poftă câte o bucată.
Chiar nu aveți nevoie de îndemânări speciale, Maria mea de 5 ani o pot considera începătoare în ale bucătăriei și s-a implicat activ în proces. La această pâine pentru începători puteți adăuga și alte tipuri de făină, semințe și orice vă doriți, dar în prima fază recomand s-o faceți din făină albă simplă (eu am pus și puțină făină integrală), ca să o vedeți cum iese exemplară.
Dacă nu aveți drojdie, recomand să vă creșteți o Maia de casă sau să faceți Pâinea cu praf de copt, și mai rapidă chiar.
Înt-un bol puneți făina, adăugați în ea sarea și drojdia.
În caz că folosiți drojdie proaspătă, o dizolvați în apa de la ingrediente.
Turnați apa caldă.
Și amestecați totul bine cu lingura sau spatula - aici m-a ajutat Maria mea mică de 5 ani.
Și obțineți așa un aluat lipicios și dens.
Acoperiți bolul cu folie de plastic sau capac și lăsați 2 ore la crescut în frigider.
Puteți să-l lăsați și 12 ore acolo, va fi pâinea și mai fragedă - vă organizați așa ca să amestecați seara aluatul și dimineața coaceți pâinica.
Cam așa arată după această perioadă.
Cu lingura sau spatula îl treceți pe masa presărată cu făină.
Mai presărați puțină făină și deasupra.
Apoi ușor formați cu mâinile o pâine rotundă sau alungită, cum preferați și reușiți.
Treceți această pâine pe o tavă de copt - o puteți așterne opțional cu hârtie de copt.
Lăsați 30 minute să crească la temperatura camerei.
În acest timp puteți pune la preîncălzit cuptorul.
Apoi o tăiați din loc în loc cu un cuțit și puneți în cuptorul preîncălzit la 200 de grade pentru 45 de minute.
Pâinea gata fierbinte recomand s-o ungeți puțin cu apă simplă rece.
Are coaja destul de crocantă și groasă, apa o frăgezește ușor, dar îi păstrează din crocant.
Înfășurați într-un prosop și lăsați măcar 30 de minute să se răcorească înainte de servire.
Asta depinde cât aveți răbdare...
Aici vreau să observați diferența între pâinea dospită 12 ore peste noapte la frigider - cea de sus.
Și cea de jos - dospită 2 ore, mai rapidă.
Diferența nu este majoră, deci puteți să încercați ambele variante, în funcție de timpul disponibil. Aș zice că pâinea dospită mai mult e ceva mai elastică și ușor mai pufoasă, dar nu cu mult.
Nu ezitați să încercați pâinea pentru începători, chiar dacă sunteți avansați, sunt sigură că veți fi plăcut surprinși.
Și apropo, puteți face 2 pâini mai mici în loc de una mare, o parte din ea se poate congela felii și o găsiți la nevoie.
Poftă Bună!
Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.
Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.