Desi eu nu ma consider incepatoare in coacerea painii, ma gandesc serios sa trec aceasta reteta de paine rapida intr-una de folosinta periodica in familia noastra. M-a surprins, cu atat de putin efort sa obtii asa o paine pufoasa si gustoasa - au apreciat-o mult si fetele, periodic furau de pofta cate o bucata.
Chiar nu aveti nevoie de indemanari speciale, Maria mea de 5 ani o pot considera incepatoare in ale bucatariei si s-a implicat activ in proces. La aceasta paine pentru incepatori puteti adauga si alte tipuri de faina, seminte si orice va doriti, dar in prima faza recomand s-o faceti din faina alba simpla(eu am pus si putina faina integrala), ca sa o vedeti cum iese exemplara.
Daca nu aveti drojdie, recomand sa va cresteti o Maia de casa sau sa faceti Painea cu praf de copt, si mai rapida chiar.
Intr-un bol puneti faina, adaugati in ea sarea si drojdia.
In caz ca folositi drojdie proaspata, o dizolvati in apa de la ingrediente.
Turnati apa calda.
Si amestecati totul bine cu lingura sau spatula - aici m-a ajutat Maria mea mica de 5 ani.
Si obtineti asa un aluat lipicios si dens.
Acoperiti bolul cu folie de plastic sau capac si lasati 2 ore la crescut in frigider.
Puteti sa-l lasati si 12 ore acolo, va fi painea si mai frageda - va organizati asa ca sa amestecati seara aluatul si dimineata coaceti painica.
Cam asa arata dupa aceasta perioada.
Cu lingura sau spatula il treceti pe masa presarata cu faina.
Mai presarati putina faina si deasupra.
Apoi usor formati cu mainile o paine rotunda sau alungita, cum preferati si reusiti.
Treceti aceasta paine pe o tava de copt - o puteti asterne optional cu hartie de copt.
Lasati 30 minute sa creasca la temperatura camerei.
In acest timp puteti pune la preincalzit cuptorul.
Apoi o taiati din loc in loc cu un cutit si puneti in cuptorul preincalzit la 200 de grade pentru 45 de minute.
Painea gata fierbinte recomand s-o ungeti putin cu apa simpla rece.
Are coaja destul de crocanta si groasa, apa o fragezeste usor, dar ii pastreaza din crocant.
Inveliti intr-un prosop si lasati macar 30 de minute sa se racoreasca inainte de servire.
Asta depinde cat aveti rabdare...
Aici vreau sa observati diferenta intre painea dospita 12 ore peste noapte la frigider - cea de sus.
Si cea de jos - dospita 2 ore, mai rapida.
Diferenta nu este majora, deci puteti sa incercati ambele variante, in functie de timpul disponibil. As zice ca painea dospita mai mult e ceva mai elastica si usor mai pufoasa, dar nu cu mult.
Nu ezitati sa incercati painea pentru incepatori, chiar daca sunteti avansati, sunt sigura ca veti fi placut surprinsi.
Si apropo, puteti face 2 paini mai mici in loc de una mare, o parte din ea se poate congela felii si o gasiti la nevoie.
Pofta Buna!
Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.
Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.