Drob-coroniță în aluat de foietaj

De mult timp aveam în cap ideea să fac drobul clasic în formă de coroniță și neapărat într-o crustă delicioasă de foietaj. Vă pot spune fără modestie, că este o rețetă genială și un mod fain de a servi drobul tradițional, are crustă delicioasă, formă atractivă, umplutură adaptabilă la orice fel de carne - pui, miel, curcan, organe, etc. Dacă nu aveți aluat de foietaj cumpărat la îndemână, faceți unul rapid după rețeta de aluat foietaj rapid de aici.

Cu siguranță poate fi vedeta la masa festivă și îmi place că este la fel de bun rece sau cald, chiar se poate servi ca o plăcintă, asta depinde cât de multă umplutură faceți în el. La noi a mers cu brio, copiii au mâncat bine și fără comentarii. Puteți combina drobul în foietaj cu o salată preferată de legume, iar secțiunea cu oul fiert mi se pare cea mai frumoasă, o vedeți mai jos în pași.

Ingrediente
Ouă fierte
6 buc
   
Ouă
6 buc
   
Ceapă verde
5 buc
   
Usturoi verde
5 buc
   
Pătrunjel verde și mărar verde
1 buc
adică 1 legătură, în plus puteți pune orice alte verdețuri preferați
Carne de pui
1 kg
sau de miel, curcan, combinate cu organe - după preferințe
Ceapă albă
1 buc
   
Aluat foietaj
500 g
   
Sare
1 lingurita
   
Piper negru măcinat
0.25 lingurite
   
Ulei
30 ml
în caz că vreți carnea s-o căliți, ca la mine
Pași de urmat
Pas 1

Carnea o puteți prepara în 2 moduri:

- o căliți la tigaie cu puțin ulei, apoi la final adăugați și o ceapă albă acolo să se pătrundă (anume așa am făcut eu aici);

- ori fierbeți simplu în apă, cu orice mirodenii preferați.

După oricare din aceste metode lăsați să se răcorească.

Drob-coroniță în aluat de foietaj - Pas 1
Pas 2

Apoi o treceți prin mașina de tocat carne, prin blender sau tocați mărunt cu un cuțit.

Drob-coroniță în aluat de foietaj - Pas 2
Pas 3

În bolul cu carnea mărunțită adăugați verdeața tocată - adică ceapa și usturoiul verde, plus pătrunjelul și mărarul.

Drob-coroniță în aluat de foietaj - Pas 3
Pas 4

Puneți tot aici 5 ouă, 1 linguriță de sare și puțin piper negru măcinat, amestecați bine cu o lingură.

Eu prefer să nu aglomerez prea multe mirodenii, dar o puteți adapta la orice gust și aromă.

Drob-coroniță în aluat de foietaj - Pas 4
Pas 5

Puneți foietajul în tava de cuptor așternută cu hârtie de copt.

Tăiați excesul din ea, așa că în tavă să aveți un pătrat. Aluatul în plus se dă la o parte, îl vom folosi mai târziu.

Drob-coroniță în aluat de foietaj - Pas 5
Pas 6

Acum în mijlocul pătratului puneți un pahar sau o cană.

Drob-coroniță în aluat de foietaj - Pas 6
Pas 7

Distribuiți împrejurul acestuia toată umplutura de drob.

Drob-coroniță în aluat de foietaj - Pas 7
Pas 8

O nivelați și presați cu lingura în formă de inel.

Drob-coroniță în aluat de foietaj - Pas 8
Pas 9

Acum adânciți în drob ouăle fierte, vă ajutați cu o lingură ca să-i faceți loc mai înăuntrul umpluturii.

Drob-coroniță în aluat de foietaj - Pas 9
Pas 10

Iarăși tăiați excesul de aluat de pe lângă drob, dar lăsați o margine cam de 1 cm.

Drob-coroniță în aluat de foietaj - Pas 10
Pas 11

Aceasta o ridicați în sus, să formăm o bordură de jos la drobul nostru.

Drob-coroniță în aluat de foietaj - Pas 11
Pas 12

Scoteți atent paharul din mijloc.

Drob-coroniță în aluat de foietaj - Pas 12
Pas 13

Tăiați puțin aluatul din mijloc (unde a fost paharul) și ridicați bordurile în sus.

Drob-coroniță în aluat de foietaj - Pas 13
Pas 14

Foietajul rămas anterior se taie în benzi de 1-1.5 cm lățime.

Drob-coroniță în aluat de foietaj - Pas 14
Pas 15

Fiecare bandă se crestează oblic, cu un cuțit, pe lungime din ambele părți.

Drob-coroniță în aluat de foietaj - Pas 15
Pas 16

Cu aceste benzi frumoase ornăm la final drobul, mai întâi la bază, împrejurul lui.

Drob-coroniță în aluat de foietaj - Pas 16
Pas 17

Și deasupra, în spațiul rămas între ouăle fierte.

Drob-coroniță în aluat de foietaj - Pas 17
Pas 18

Ungeți foietajul acesta cu ou bătut și puneți drobul în cuptorul preîncălzit la 160 de grade pentru 30-40 de minute, până se rumenește frumos.

Drob-coroniță în aluat de foietaj - Pas 18
Pas 19

După cuptor lăsați să se răcească minim 3-4 ore.

Drob-coroniță în aluat de foietaj - Pas 19
Pas 20

Apoi îl aranjați pe un platou frumos, și vă bucurați de formă și gust - este foarte echilibrat și gustos, chiar vă recomand rețeta.

Poftă Bună!

Drob-coroniță în aluat de foietaj - Pas 20

Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.

Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 2 kg (12-16 porții)
Timp de preparare:
120 min
Dificultate: usor
Timp total de pregătire: 60 min