De mult timp aveam în cap ideea să fac drobul clasic în formă de coroniță și neapărat într-o crustă delicioasă de foietaj. Vă pot spune fără modestie, că este o rețetă genială și un mod fain de a servi drobul tradițional, are crustă delicioasă, formă atractivă, umplutură adaptabilă la orice fel de carne - pui, miel, curcan, organe, etc. Dacă nu aveți aluat de foietaj cumpărat la îndemână, faceți unul rapid după rețeta de aluat foietaj rapid de aici.
Cu siguranță poate fi vedeta la masa festivă și îmi place că este la fel de bun rece sau cald, chiar se poate servi ca o plăcintă, asta depinde cât de multă umplutură faceți în el. La noi a mers cu brio, copiii au mâncat bine și fără comentarii. Puteți combina drobul în foietaj cu o salată preferată de legume, iar secțiunea cu oul fiert mi se pare cea mai frumoasă, o vedeți mai jos în pași.
Carnea o puteți prepara în 2 moduri:
- o căliți la tigaie cu puțin ulei, apoi la final adăugați și o ceapă albă acolo să se pătrundă (anume așa am făcut eu aici);
- ori fierbeți simplu în apă, cu orice mirodenii preferați.
După oricare din aceste metode lăsați să se răcorească.
Apoi o treceți prin mașina de tocat carne, prin blender sau tocați mărunt cu un cuțit.
În bolul cu carnea mărunțită adăugați verdeața tocată - adică ceapa și usturoiul verde, plus pătrunjelul și mărarul.
Puneți tot aici 5 ouă, 1 linguriță de sare și puțin piper negru măcinat, amestecați bine cu o lingură.
Eu prefer să nu aglomerez prea multe mirodenii, dar o puteți adapta la orice gust și aromă.
Puneți foietajul în tava de cuptor așternută cu hârtie de copt.
Tăiați excesul din ea, așa că în tavă să aveți un pătrat. Aluatul în plus se dă la o parte, îl vom folosi mai târziu.
Acum în mijlocul pătratului puneți un pahar sau o cană.
Distribuiți împrejurul acestuia toată umplutura de drob.
O nivelați și presați cu lingura în formă de inel.
Acum adânciți în drob ouăle fierte, vă ajutați cu o lingură ca să-i faceți loc mai înăuntrul umpluturii.
Iarăși tăiați excesul de aluat de pe lângă drob, dar lăsați o margine cam de 1 cm.
Aceasta o ridicați în sus, să formăm o bordură de jos la drobul nostru.
Scoteți atent paharul din mijloc.
Tăiați puțin aluatul din mijloc (unde a fost paharul) și ridicați bordurile în sus.
Foietajul rămas anterior se taie în benzi de 1-1.5 cm lățime.
Fiecare bandă se crestează oblic, cu un cuțit, pe lungime din ambele părți.
Cu aceste benzi frumoase ornăm la final drobul, mai întâi la bază, împrejurul lui.
Și deasupra, în spațiul rămas între ouăle fierte.
Ungeți foietajul acesta cu ou bătut și puneți drobul în cuptorul preîncălzit la 160 de grade pentru 30-40 de minute, până se rumenește frumos.
După cuptor lăsați să se răcească minim 3-4 ore.
Apoi îl aranjați pe un platou frumos, și vă bucurați de formă și gust - este foarte echilibrat și gustos, chiar vă recomand rețeta.
Poftă Bună!
Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.
Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.