De mult timp aveam in cap ideea sa fac drobul clasic in forma de coronita si neaparat intr-o crusta delicioasa de foietaj. Va pot spune fara modestie, ca este o reteta geniala si un mod fain de a servi drobul traditional, are crusta delicioasa, forma atractiva, umplutura adaptabila la orice fel de carne - pui, miel, curcan, organe, etc. Daca nu aveti aluat de foietaj cumparat la indemana, faceti unul rapid dupa reteta de aluat foietaj rapid de aici.
Cu siguranta poate fi vedeta la masa festiva si imi place ca este la fel de bun rece sau cald, chiar se poate servi ca o placinta, asta depinde cat de multa umplutura faceti in el. La noi a mers cu brio, copiii au mancat bine si fara comentarii. Puteti combina drobul in foietaj cu o salata preferata de legume, iar sectiunea cu oul fiert mi se pare cea mai frumoasa, o vedeti mai jos in pasi.
Carnea o puteti prepara in 2 moduri:
- o caliti la tigaie cu putin ulei, apoi la final adaugati si o ceapa alba acolo sa se patrunda(anume asa am facut eu aici);
- ori fierbeti simplu in apa, cu orice mirodenii preferati.
Dupa oricare din aceste metode lasati sa se racoreasca.
Apoi o treceti prin masina de tocat carne, prin blender sau tocati marunt cu un cutit.
In bolul cu carnea maruntita adaugati verdeata tocata - adica ceapa si usturoiul verde, plus patrunjelul si mararul.
Puneti tot aici 5 oua, 1 lingurita de sare si putin piper negru macinat, amestecati bine cu o lingura.
Eu prefer sa nu aglomerez prea multe mirodenii, dar o puteti adapta la orice gust si aroma.
Puneti foietajul in tava de cuptor asternuta cu hartie de copt.
Taiati excesul din ea, asa ca in tava sa aveti un patrat. Aluatul in plus se da la o parte, il vom folosi mai tarziu.
Acum in mijlocul patratului puneti un pahar sau o cana.
Distribuiti imprejurul acestuia toata umplutura de drob.
O nivelati si presati cu lingura in forma de inel.
Acum adanciti in drob ouale fierte, va ajutati cu o lingura ca sa-i faceti loc mai inauntrul umpluturii.
Iarasi taiati excesul de aluat de pe langa drob, dar lasati o margine cam de 1 cm.
Aceasta o ridicati in sus, sa formam o bordura de jos la drobul nostru.
Scoateti atent paharul din mijloc.
Taiati putin aluatul din mijloc(unde a fost paharul) si ridicati bordurile in sus.
Foietajul ramas anterior se taie in benzi de 1-1.5cm latime.
Fiecare banda se cresteaza oblic, cu un cutit, pe lungime din ambele parti.
Cu aceste benzi frumoase ornam la final drobul, mai intai la baza, imprejurul lui.
Si deasupra, in spatiul ramas intre ouale fierte.
Ungeti foietajul acesta cu ou batut si puneti drobul in cuptorul preincalzit la 160 de grade pentru 30-40 de minute, pana se rumeneste frumos.
Dupa cuptor lasati sa se raceasca minim 3-4 ore.
Apoi il aranjati pe un platou frumos, si va bucurati de forma si gust - este foarte echilibrat si gustos, chiar va recomand reteta.
Pofta Buna!
Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.
Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.